Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політекономія2012-2013.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать

2

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни черкаський державний технологічний університет Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

з дисципліни"Політична економіка "

для студентів економічних спеціальностей усіх форм навчання

Черкаси ЧДТУ

ЗМІСТ

1. Програма дисципліни „Політична економія ”.......................................3

  1. Методичні вказівки щодо виконання курсових робіт............................5

  2. Тематика курсових робіт.....................................................................…9

  3. Рекомендована література...................................................................10

1. Програма дисципліни «Політична економія»

    1. Мета та завдання дисципліни

Метою викладання дисципліни є формування основ економічного мислення у майбутніх спеціалістів, а також набуття базових економічних знань, необхідних для подальшого вивчення спеціальних економічних дисциплін.

При вивченні дисципліни вирішуються такі основні завдання:

– розуміння студентами основних закономірностей розвитку та функціонування економічних систем;

– пізнання суті та факторів формування попиту та пропозиції товарів на індивідуальних ринках, механізму ринкової координації;

– розуміння суті та умов підприємницької діяльності, конкуренції та монополії;

– вивчення необхідності, основних напрямків, методів та інструментів державного регулювання економіки; співвідношення ринку та держави в досягненні динамічної збалансованості економічної системи.

1.2. Зміст тем

Тема 1. Економічна теорія: предмет, методи пізнання, використання

Предмет та значення економічної теорії. Методи пізнання економічного життя. Економічні закони. Економічна теорія та економічна політика. Основні етапи розвитку економічної науки.

Тема 2. Потреби, ресурси, виробничі можливості

Сутність потреб, їх класифікація. Фактори потреб. Основні тенденції в змінах потреб. Фактори виробництва, тенденції їх розвитку. Виробничі можливості суспільства. Економічне зростання, його фактори.

Тема 3. Поділ праці, товарне виробництво, гроші

Поділ праці. Товарне виробництво і натуральне господарство. Товарне виробництво та обмін. Натуральний та грошовий обмін. Сутність грошей. Переваги грошового обміну. Історичні види грошей. Основні етапи в розвитку грошей. Структура сучасних грошей. Функції грошей. Цінність грошей.

Тема 4. Власність та її економічна роль

Поняття власності, її об'єкти та суб'єкти. Форми власності. Значення власності у економічному житті суспільства. Права власника. Самообмеження та державне регулювання прав власності. Основні тенденції розвитку власності в Україні. Приватизація.

Тема 5. Змішана економіка. Економічна роль держави

Координаційні системи: "чистий" ринок, змішана економіка, централізовано-планова економіка. Особливості сучасної української економіки. Змішана економіка: ринок та держава. Необхідність та масштаби державного регулювання економіки. Економічні функції держави.

Тема 6. Попит

Потреби та попит. Ціна товару. Сутність попиту. Крива індивідуального попиту. Закон попиту. Фактори змін у попиті. Поняття еластичності попиту. Типи еластичності попиту.

Тема 7. Пропозиція

Сутність пропозиції. Залежність величини пропозиції від ціни. Крива пропозиції. Закон пропозиції. Зміни в пропозиції. Фактори пропозиції. Еластичність пропозиції.

Тема 8. Ринок та механізм досягнення рівноваги

Сутність ринку. Характерні риси ринкового зв'язку. Елементи ринку. Функції ринку. Координація попиту та пропозиції. Ціна рівноваги. Основні переваги та проблеми ринку. Ринкові вимоги до економічних суб'єктів.

Тема 9. Підприємництво

Організація економічних сил. Значення приватної ініціативи. Визначення підприємництва. Складові підприємницької діяльності. Функції підприємництва. Формування суб`єктів підприємництва, особливості цього процесу в Україні. Умови підприємницької діяльності. Види підприємництва.

 

Тема 10. Конкуренція та монополія

Сутність економічної конкуренції. Суб'єкти конкуренції. Предмет конкуренції. Методи конкуренції. Значення конкуренції. Типи конкуренції: вільна конкуренція, монополістична конкуренція, олігополія, абсолютна монополія. Основні напрямки та інструменти регулювання конкуренції державою.

Тема 11. Доходи

Поняття доходу. Значення доходу. Походження та форми доходів. Доход як плата за надання економічних ресурсів. Кругообіг ресурсів, товарів та доходів. Сутність та фактори заробітної плати. Попит на працю та її пропозиція. Вплив держави та профспілок на заробітну плату. Прибуток як плата за виконання підприємницьких функцій. Витрати. Види прибутку. Фактори прибутку.

Тема 12. Підприємства

Сутність підприємства. Засновники підприємства та цілі його створення. Основні риси підприємства. Способи класифікації підприємств. Класифікація підприємств за розмірами. Організаційно-правові форми підприємств: індивідуальне, господарське товариство, кооператив, державне підприємство. Особливості функціонування акціонерних товариств. Відтворення підприємства, його стадії. Фонди підприємства, їх функціональні форми. Кругообіг та обіг фондів. Структура фондів. Зношення основних фондів.