Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політекономія2012-2013.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать

Тема 13. Основні напрямки та інструменти державного регулювання економіки

Прямі та опосередковані методи державного регулювання економіки, особливості їх дії та застосування. Основні цілі та напрямки державного регулювання економіки. Податкова система. Використання податків та державного бюджету для регулювання економіки. Грошово-кредитна система. Центральний банк та його макроекономічні функції. Інструменти грошово-кредитного регулювання.

Тема 14. Міжнародні економічні зв’язки

Значення та основи міжнародних економічних зв'язків. Міжнародний поділ праці. Фактори спеціалізації країн. Абсолютні та відносні переваги. Форми міжнародних економічних зв'язків. Міжнародна торгівля. Форми державного регулювання зовнішньої торгівлі. Міжнародне переміщення ресурсів. Координація міжнародних економічних зв'язків. Міжнародні економічні організації.

Тема 15. Міжнародні розрахунки

Платіжний баланс. Структура платіжного балансу. Сальдо платіжного балансу. Вплив стану платіжного балансу на економічні процеси. Валютний курс. Фактори валютного курсу. Вплив валютного курсу на економічні процеси. Міжнародні системи валютних курсів.

1. МЕТА ТА ЗАВДАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

Навчальними планами підготовки бакалаврів спеціальності "Економіка та управління" передбачено виконання курсової робот з дисципліни " Політична економія", яка завершує вивчення курсу у цілому. До виконання курсової роботи слід приступити після оволодіння теоретичним курсом, ознайомлення з літературними джерелами та нормативними документами, що регулюють господарську діяльність підприємств.

Мета курсової роботи - розширення та поглиблення теоретичних знань, одержаних студентами у процесі вивчення курсу.

Завдання курсової роботи полягає в оволодінні студентами практичними навичками вирішення питань економіки та організації промислового підприємства.

Виконання курсової роботи має сприяти глибшому засвоєнню студентами дисципліни" Політична економія" і це зобов'язує їх також докладно вивчати законодавчі акти з питань економічних відносин, спеціальні наукові видання, у яких розглядаються окремі питання цих відносин в умовах ринкової економіки.

2. Методичні вказівки щодо виконання курсових робіт

Курсова робота - це самостійне науково-практичне дослідження, яке дає можливість оцінити якість знань студента, його вміння застосовувати їх на практиці.

Виконуючи роботу, студент має навчитися користуватися спеціальною літературою, самостійно її аналізувати та формулювати висновки.

Курсову роботу студент денної форми навчання повинен виконувати на основі ретельного вивчення й узагальнення передового досвіду господарювання, висвітленого в літературних джерелах, обов'язкового використання статистичних даних, наведених в науковій літературі, періодичній пресі та статистичних щорічних виданнях.

Студенти заочної форми навчання мають можливість і обов'язково повинні виконувати курсову роботу на матеріалах конкретного підприємства.

Тема роботи має бути такою, яка давала б змогу майбутньому спеціалісту у комплексі виконувати аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства та вирішувати питання стосовно особливостей його функціонування. Результати дослідження мають бути викладені у вигляді висновків та пропозицій. Обсяг курсової роботи – 30-35 сторінок друкованого тексту (60-80 рукописних аркушів).

Виконання курсової роботи складається з таких етапів:

  1. Вибір теми роботи.

  2. Вивчення літературних джерел.

  3. Збір інформації, необхідної для написання роботи .

  4. Аналіз матеріалів, формування висновків та пропозицій.

  5. Написання та оформлення курсової роботи.

6 Здача роботи на кафедру та її захист.

Студент повинен виконати курсову роботу в суворій відповідності до графіка.