Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ручні роботи.rtf
Скачиваний:
94
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
2.31 Mб
Скачать

Прийоми виконання хрестоподібного стібка.

С трочку такого стібка виконують зліва на право, проколюючи тканину у зворотному напрямку (справа наліво), при цьому проколи виконують по черзі: по підгину, який проколюють наскрізь та по основній частині деталі, яку проколюють на половину товщини. Стібки щільно не затягують. Відстань від проколів до зрізу деталі 0,3 – 0,7см (залежно від обсипання), частота стібків 2 – 3 в 1см.

Характеристика та застосування стібків спеціального призначення

Назва строчки

Графічне зображення

Технічні вказівки

Призначення

1

Обметувальна

Виконувати тонкими бавовняними нитками в тон тканини виробу. Довжина та ширина стібків 0,3 – 0,5см

Постійна. Для запобігання висипанню зрізів деталей виробу.

2

Виготовлення прорізної петлі

Виконувати петельними стібками. Довжина петлі 1,0 – 2,5см. Частота стібків 9 – 11 в 1см строчки. В обох кінцях петлі закріпка

Для застібання ґудзиків

3

Ниткова петля

Прокласти 2 – 3 прямих стібки, 10 – 20 обметувальних петель, 3 – 4 закріплювальних

Для застібання на ґудзик, гачки

4

Пряма закріпка

Довжина 0,3 – 1,0см.

Прокласти 2 – 3 прямих стібки, 5 – 15 обметувальних, 3 – 4 закріплювальних

Для закріплення кінців кишень, розрізів, складок і петель

5

Пришивання ґудзиків з отворами на стійці

2-ва отвори

4-ри отвори

Без стійки

Висота стійки 0,1 – 0,5см; виконати 3 – 4 прикріплювальних стібки в кожну пару отворів, 4 – 5 обвивальних та 3 – 4 закріплювальних стібки

Висота стійки 0,1 – 0,5см; виконати 2 – 3 прикріплювальних стібки у кожну пару отворів, 4 – 5 обвивальних та 3 – 4 закріплювальних стібки

Виконати 2 – 3 прикріплювальних стібка в кожну пару отворів і 3 – 4 закріплювальних

Для застібання жакетів, піджаків, жилетів, спідниць, брюк та ін.

Для оздоблення та застібання в білизні, а також у виробах з тонких шовкових і бавовняних тканин

6

Пришивання гачків, петель, кнопок

Виконувати косими стібками в 3 – 4 місцях. Для цього зробити 3 – 4 прикріплювальних та 2 – 3 закріплювальних стібки

Для застібання блузок, спідниць та ін.

Пришивання фурнітури.

Ґудзики бувають функціональні (пришивають на стійці) та декоративні (пришивають щільно до тканини). Ґудзики підбирають під колір основної тканини або контрастного кольору для оздоблення.

Ґудзики, які мають вушко пришивають без стійки, ґудзики, котрі мають два отвори пришивають на стійці, виконуючи 5 – 6 стібків в кожну пару отворів; гід зики з чотирма отворами також пришивають на стійці, виконуючи 3 – 4 стібка в кожну пару отворів. Висота стійки залежить від товщини тканини і може становити 2 – 6мм. Цю ніжку обвивають 2- 5 витками, кінець нитки закріпляють 3 – 4 стібками та виводять між двома шарами тканини на відстані 2 – 3см від місця пришивання ґудзика.

Для міцності ґудзики пришивають з прокладкою, яку підкладають з виворотного боку основної тканини або з підґудзиком.

Вузлики ховають під ґудзики зі сторони внутрішнього боку проколювання, проколи виконують в одне місце проколу.

Під час пришивання ґудзиків використовують нитки № 10 або №40, але складені двоє.

Пришивання гачків та петель.

Використовують різні гачки та петлі: великі, маленькі, білі, чорні, різноманітної форми.

Пришивають гачки та петлі 4 – 5-ма стібками в 4 – 5 місцях, кінець нитки закріпляють 3 – 4 стібками. Нитки підбирають під колір основної тканини.

Пришивання кнопок.

Пришивають кнопки 3 – 4-ма стібками в кожний отвір та 2 – 3 рази закріплюючи. Нитки підбирають під колір основної тканини.

Виготовлення закріпок.

Використовують закріпки для закріплення кінців петель, кишень, зустрічних складок. Закріпки бувають фігурні та прямі.

Фігурні. В основному виконують на кінцях зустрічних складок іноді на кінцях прорізу кишень і в основному застосовують як оздоблювання. Вони бувають трикутні (довжина сторін 1,0 – 2,5 см) і шестикутні.

Пряма. Даною закріпкою закріплюють кінці прорізів петель, які виконують перпендикулярно до прорізів петель, і в цьому випадку довжина закріпки дорівнює ширині петлі. Якщо закріпку виконують для закріплення прорізу кишені, то її довжина повинна дорівнювати ширини рамки кишені, тому довжина кишені може бути 3 – 15мм.

Для виконання прямої закріпки спочатку прокладають 2 – 3 повздовжні нитки перпендикулярно до прорізу петлі чи кишені. Далі ці повздовжні стібки обвивають поперечними стібками, захвачуючи тканину під ними. Частота обвиваючи стібків становить 7 – 10 в 1см. строчки.

Ниткові петлі.

Перший спосіб. Ниткові петлі (повітряні) є різновидністю закріпок, тобто виконують 4 – 5 повздовжніх стібка, які обвивають поперечними стібками з частотою 10 – 15 в 1см строчки. Під час виконання обвиваючи стібків тканину не захватують. В кінці операції виконують 3 – 4 закріплюючих стібка.

Другий спосіб. Ниткова петля ланцюжкової строчки. Прикріплюють кінець нитки до тканини в необхідному місці. Для виконання ланцюжкової строчки під час прикріплення кінця нитки лицьову нитку не затягують до кінця, залишаючи петлю. Через отвір цієї петлі постійно протягують нитку з голки. Для розміщення ланцюжкової строчки, створивши необхідну її довжину, нитку з голкою протягують в петлю і таким чином закріплюють ланцюжкову строчку, щоб вона не розпускалась. Кінець нитки прикріплюють в необхідному місці.