Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост. робота СМС.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ І ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Біолого-технологічний факультет

Кафедра технології виробництва молока і м’яса

СПЕЦІАЛІЗОВАНЕ М’ЯСНЕ СКОТАРСТВО

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів біолого-технологічного факультету денної та заочної форми підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня 7.130201 – спеціаліст, 8.130201 – магістр зі спеціальності «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» за кредитно-модульною системою організації навчального процесу.

Біла Церква

2011

УДК 636.2.033/034

Затверджено

методичною комісією

біолого-технологічного факультету БНАУ

Укладач: Т.А.Донченко, канд. с.-г. наук

Спеціалізоване м’ясне скотарство. методичні вказівки до самостійної роботи студентів біолого-технологічного факультету денної та заочної форми підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня 7.130201 – спеціаліст, 8.130201 – магістр зі спеціальності «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва» за кредитно-модульною системою організації навчального процесу

В основу покладено вимоги освітньо-кваліфікаційної характеристики спеціаліста і магістра, типової та навчальної робочої програми з спеціалізованого м’ясного скотарства.

Методичні вказівки розроблені з метою підвищення ефективності опрацювання студентом, тем винесених на самостійне опрацювання згідно з кредитно-модульною системою організації навчального процесу як засіб підвищення якості вищої освіти відповідно до Болонської декларації.

© БНАУ, 2011

Загальні ПоЛоження

Дисципліна «Спеціалізоване м’ясне скотарство» входить до блоку нормативних дисциплін циклу професійної та практичної підготовки фахівців з «Технології виробництва та переробки продукції тваринництва» освітньо-кваліфікаційного рівня 7.130201 – спеціаліст, 8.130201 –магістр з напряму підготовки 1302 – «зооінженерія».

Вивчення спеціалізованого м’ясного скотарства дасть можливість студентам на основі засвоєння біологічних та господарських особливостей худоби спеціалізованих м’ясних порід, стану розвитку м’ясного скотарства в Україні та за кордоном набути глибокі теоретичні знання та практичні навички в організації відтворення, годівлі, утримання, догляду і раціонального використання худоби з метою максимально повної реалізації її генетичного потенціалу без порушень екології у господарствах різних розмірів і форми власності.

Успішне засвоєння матеріалу дисципліни можливе після вивчення циклу професійно орієнтованих дисциплін: морфології, фізіології, годівлі і кормовиробництва, розведення, генетики і селекції, гігієни тварин, механізації виробничих процесів, основ ветеринарної медицини, штучного осіменіння, бухгалтерського обліку, економіки та організації сільськогосподарського виробництва.

Фахівець з технології виробництва та переробки продукції тваринництва на основі здобутої системи знань повинен уміти вирішувати типові задачі професійної діяльності . Зокрема:

  • організовувати відтворення м’ясної худоби;

  • на підставі кваліфікованої оцінки вибирати оптимальну систему утримання м’ясної худоби і адаптувати її до умов конкретного господарства;

  • нормувати годівлю тварин, організовувати техніку і режим їх годівлі;

  • визначити раціональні прийоми догляду і використання м’ясної худоби;

  • налагоджувати зоотехнічний та племінний облік у м’ясному скотарстві;

  • визначати перспективи рентабельного виробництва яловичини за технологією м’ясного скотарства.

Типовим і робочим навчальним планом на вивчення «Спеціалізованого м’ясного скотарства» відведена 81 година, що відповідає 2,25 кредита. Згідно з цим весь матеріал дисципліни розділено на 2 змістових модуля: «Біолого-технологічні основи спеціалізованого м’ясного скотарства (1 кредит) і «Технологія спеціалізованого м’ясного скотарства» (1,25 кредита).

Реалізація змістових модулів здійснюється у процесі аудиторної (лекції, лабораторно-практичні, семінарські заняття, консультації), індивідуальної та самостійної роботи, а також практичних занять на виробництві та проходження виробничої практики.

В умовах переходу на організацію навчального процесу зв вимогами Болонської конвенції особлива увага приділяється практичній підготовці студентів, їх самостійній роботі.

Самостійна робота – основний засіб засвоєння студентом навчального матеріалу в час вільний від обов’язкових навчальних занять, без участі викладача.

Зміст самостійної роботи з навчальної дисципліни визначається робочою програмою та методичними рекомендаціями викладача, який визначає обсяг і зміст самостійної роботи, узгоджує її з іншими видами навчальної діяльності, забезпечує необхідними навчально-методичними засобами, переліком рекомендованої наукової літератури і періодичних видань та засобами самоконтролю засвоєння знань.

Самостійна робота є однією з форм підготовки до лабораторно-практичних або практичних занять з використанням відповідного лекційного матеріалу.

Порядок самостійного опрацювання тематичного матеріалу. Студенти, ознайомившись з методичними вказівками і змістом завдання, самостійно вивчають зазначену тему, аналізують і систематизують здобуту інформацію у вигляді конспекту або реферату. Самостійно опрацьований матеріал включається до потокового, модульного, підсумкового семестрового контролю разом з аудиторною роботою.

Місце проведення самостійної роботи: бібліотека, ресурсний центр, домашні умови.

Місце та час отримання консультації: кафедра технології виробництва м’яса згідно затвердженого деканатом графіка.

Важливим елементом засвоєння дисципліни є потоковий контроль знань, навичок і умінь студентів, який проводиться у формі усного опитування, письмових контрольних робіт, семінарів, реферування тематичного матеріалу, індивідуальних завдань.

Ступінь засвоєння кожного змістовного модуля визначається шляхом комп’ютерного тестування за спеціально розробленою програмою з отриманням певного бала.

Таблиця 1 – Теми для самостійного опрацювання

№ п/п

Тема роботи

Самостійна рооти, обсяг годин

Модуль 1. Біолого-технологічні основи спеціалізованого м’ясного скотарства

1

М’ясне скотарство за кордоном

2

2

Історія розвитку м’ясного скотарства в Україні

2

3

Формування м’ясної продуктивності худоби та фактори, що її зумовлюють

1

4

Скороспілість м’ясної худоби і фактори, що її зумовлюють

1

5

Вгодованість великої рогатої худоби спеціалізованих м’ясних порід

2

6

Типи конституції м’ясної худоби

2

7

Плодючість як основна ознака продуктивності м’ясних корів та її складові

1

8

Молочність м’ясних корів і її визначення

1

9

Породи м’ясної худоби

3

10

Роль промислового і поглинального схрещування у м’ясному скотарстві

2

11

Гибридизація у м’ясному скотарстві

1

12

Біологічні основи відтворення м’ясної худоби

1

13

Штучне осіменіння м’ясної худоби

1

Модуль 2. Технологія спеціалізованого м’ясного скотарства

14

Механізація виробничих процесів у м’ясному скотарстві

1

15

Нормування та оптимізація годівлі основного стада м’ясної худоби

2

16

Організація і проведення отелень м’ясних корів і догляд за новонародженими телятами

2

17

Використання надремонтних телиць і «разових» корів у м’ясному скотарстві

2

18

Технологія одержання, вирощування і використання племінної худоби спеціалізованих м’ясних порід

1

19

.Генетичні основи удосконалення м’ясної худоби

1

20

Ознаки відбору м’ясних корів

1

21

Фенотиповий відбір бугаїв-плідників

1

22

Фенотиповий відбір молодняку м’ясної худоби

1

23

Особливості м’ясного скотарства у зонах, забруднених продуктами радіоактивного розпаду

2

24

Кормова база м’ясного скотарства

1

25

Організація виробництва яловичини у фермерських (селянських) господарствах

1

26

Біологічний і ціновий цикли у м’ясному скотарстві

1

27

Типи господарств і ферм з виробництва яловичини за технологією м’ясного скотарства

2

28

Структура собівартості продукції м’ясного скотарства

1