Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоч зошит Модел 31,08,09.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
1.33 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Білоцерківський НАЦІОНАЛЬНИЙ аграрний університет

ЕКОНОМІЧНИЙ ФАКУЛЬТЕТ

Кафедра інформаційних систем і технологій

МОДЕЛЮВАННЯ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ

Робочий зошит з вивчення дисципліни студентами економічного факультету за модульно-рейтинговою системою навчання

Біла Церква

2011

УДК 681.3.06

Затверджено методичною комісією економічного факультету

(Протокол № 3 від 17.09.2009 р.)

Укладачі: Бондар О.С., Трофимчук М.І., кандидати економічних наук; Чеборака А.Ф, Углова О.Ю, Кармазин В.І., Романенко С.І., Савчук О.В., Яломистий О.Б.,Ткаченко О.В. асистенти

Моделювання економічних систем: Робочий зошит з вивчення дисципліни студентами економічного факультету за модульно-рейтинговою системою навчання/ О.С. Бондар, М.І. Трофимчук., А.Ф. Чеборака, О.Ю. Углова та ін. – Біла Церква, 2010. – с.

Рецензент: Корчак В.Я, канд. екон. наук

© БНАУ, 2010

Мета і програма викладання дисципліни

Розвиток сучасного суспільства досяг того рівня, коли виникає нагальна потреба в розробці ефективних методів управління організаційними системами різного призначення та різних рівнів. Прикладами таких систем є окремі виробництва, галузі господарства, структури управління і т. ін.

Метою створення організаційних структур або систем та їх функціонування є задоволення певних запитів суспільства, тому природно виникає питання про якісні та кількісні оцінки як самих систем, так і впливу суспільства на реалізацію їх цільового призначення.

Виконання безпосередньо емпіричних досліджень відповідних процесів та явищ практично не можливе з багатьох причин: вартість досліду, певної його унікальності, обмежень у часі, неможливості визначити результати впливу тих чи інших чинників і т. ін. З урахуванням цих обставин емпіричні дослідження заміняються дослідженнями відповідних математичних моделей.

Дисципліна "Моделювання економічних систем" є органічним елементом реалізації нової аграрної політики та господарського механізму, які створюються в процесі економічної реформи. В умовах численності форм господарювання моделювання стає важливим інструментом дослідження складних виробничих ситуацій, прогнозування варіантів розвитку систем управління, засобом пошуку альтернативних варіантів функціонування та розвитку аграрних виробничих систем.

Зміст моделювання економічних систем складають методи розв'язування планово-економічних задач і застосування економіко-математичних моделей в аналізі, прогнозуванні та управлінні.

Метою математичного моделювання економічних систем є використання методів математики для найбільш ефективного розв’язання задач, які виникають у сфері економіки, з використанням сучасної обчислювальної техніки.

В результаті вивчення курсу студенти повинні знати предмет і завдання моделювання виробничих систем, засвоїти основні економічні категорії та концепцію оптиматизації, опанувати методи й алгоритми розв'язування задач оптимізації, методологію побудови різних типів моделей для галузей АПК, вміти інтерпретувати економіко-математичні моделі й методи їх обчислення, що дає змогу визначити придатність моделі до її практичного використання, а також вести цілеспрямований пошук більш удосконаленої модифікації певної моделі.

Студенти повинні матиматично формулювати і ставити економіко-матиматичні задачі, розв'язувати їх методами дослідження операцій, знаходити найбільш ефективні рішення, готувати вхідну інформацію, користуватися пакетами прикладних програм під час розв'язку економіко-математичних задач на ПЕОМ, аналізувати оптимальні результати і на їх основі формулювати конкретні висновки та пропозиції, давати рекомендації щодо вдосконалення виробництва з метою підвищення його ефективності.

Студентам необхідно засвоїти основну методологію і методи математичного програмування та економіко-математичного моделювання виробничих систем у сільському господарстві, тенденції розвитку дисципліни з метою впровадження в практику економічного аналізу, прогнозування, обчислення економічного ризику, маркетингу і менеджменту.

Для вивчення дисципліни необхідна підготовка з вищої математики: математичного аналізу, лінійної алгебри, аналітичної геометрії, теорії ймовірностей, математичної статистики, чисельних методів; технологій виробництва продукції рослинництва і тваринництва, статистики, економіки й аналізу сільськогосподарського виробництва, організації галузі.

Моделювання повинно базуватися на глибоких, грунтових знаннях з прикладного програмного забезпечення ЕОМ, інформаційних технологій в менеджменті та маркетинговій діяльності, практичних навиках роботи на ПЕОМ у професіональному середовищі (АРМ).