Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ind_1_ist.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
755.2 Кб
Скачать

Архівні сервери

Таблиця 2.4.

www.freeware.ru

Російськомовні архіви програм

www.softpc.ru

www.softbest.ru

www.download.ru

www.download.com

Один з найкрупніших у світі англомовний архів програм

Методичні вказівки до виконання.

Архітектура мережі. З визначення цього питання слід починати будування проекту локальної обчислювальної мережі. Взагалі існує два варіанти – однорангова мережа та мережа з відокремленим сервером.

Однорангова мережа найпростіша, її схема наведена на рис.1.1. Якщо маємо справу з відокремленим сервером, то на схемі його потрібно відзначити, наприклад, літерами «ВС» (відокремлений сервер) або літерою «S». Сервер має бути додатковим комп’ютером до тих, що є у варіанті вашого завдання. Припускається, що усі необхідні комп’ютери, включно з сервером, є в наявності для розбудови локальної мережі.

Схема проекту не повинна відповідати вимогам Держстандарту (це виходить за рамки робочої програми дисципліни), а лише має надати загальну уяву щодо проектування мереж.

Топологія мережі. Найбільш поширеною топологією стандарту Ethernet є зіркоподібна – на основі витої пари. Робочі станції у цьому випадку з’єднуються між собою за допомогою концентраторів та комутаторів. Концентратор на схемі відмічається позначкою «Hub» (рис.1.1), а комутатор позначкою «Switch».

Без концентраторів та комутаторів можна обійтися у випадку шинної топології, але, як правило, вона будується на коаксіальному кабелі, знайти який у сучасному переліку обладнання (додаток 2) стає все важчим.

Мережне обладнання. Материнські плати сучасних комп’ютерів мають вбудовані мережні адаптери, але, тим не менш, будемо припускати, що для кожної робочої станції (і для сервера окремо) слід придбати окремий мережний адаптер. Таке припущення витікає з того, що не завжди локальна мережа будується на нових комп’ютерах.

При обранні адаптера, як і іншого обладнання, треба керуватися економічністю та ефективністю. Мережні адаптери (додаток 2) відрізняються окрім фірми-виробника: швидкістю передачі даних, підтримкою програмного забезпечення та відповідністю стандартам.

Отже, якщо загальна швидкість вашої мережі не перевищую 100 Мбіт/с, то можна обрати і менш продуктивний мережний адаптер з метою економії коштів.

Концентратори та комутатори відносять до активного обладнання. Обираючи їх слід керуватися тими ж принципами, та додатково враховувати наступне:

  • кількість портів для підключення кабелю – цей параметр обирається виходячи з конкретних умов проекту, наприклад, від кількості робочих станцій у приміщенні;

  • тип пристрою – власне вибір між концентратором та комутатором.

До пасивного обладнання відносять кабелі, монтажні засоби та приналежності (додаток 2). До монтажних засобів відноситься короб для прокладки кабелю, кронштейни для його кріплення та з’єднувачі.

Рис. 1.2. Елементи монтажу

Мережний кабель прокладається в коробах або відкрито за допомогою монтажних кліпсів. Довжина короба розраховується за готовою схемою, при чому слід мати на увазі, що у одному коробі може міститися декілька кабелів. Якщо діаметр кабелю дорівнює 6 мм, а розміри коробів наведені у прайсі, то кількість кабелів легко обчислюється. За естетичними вимогами, у одному приміщенні потрібно уникати застосування різних розмірів коробів.

Т-образні з’єднувачі розташовуються у місцях відводу кабелю з коробу, а кронштейни, що кріплять короб до стін, на відстані 0,5 – 1 м один від одного.

На кожне закінчення кабелю обов’язково приладнується конектор RJ-45, дуже схожий на телефонний конектор, без наявності якого ви не в змозі підключити кабель до жодного пристрою мережі.

Принципи пошуку інформації складаються з находження потрібної інформації на відомих Web-вузлах або застосування пошукових систем.

Для одержання потрібної адреси Web-вузла використовують інформацію засобів масової інформації, надруковані каталоги адрес підприємств і організацій або інші джерела.

Найбільш сучасним засобом пошуку інформації у WWW є інформаційні сайти портального типу. Ці сайти слугують користувачеві як первісні ворота до Інтернет. Відмітними особливостями сайту портального типу є наявність:

  • Пошукової системи за каталогами;

  • Пошукової системи за ключовими словами;

  • Сервісу безкоштовної електронної пошти;

  • Сервісу безкоштовного хостінгу;

  • Інформаційно-довідкових систем (розклади, телефонні довідники, погода тощо);

  • Послуги бронювання білетів, місць у готелях тощо.

Звісно, не кожен Інтернет-портал має усі вказані сервіси та системи. Але наявність пошукових систем у Інтернет-порталі є обов’язковим.

У світі існують понад 10 тисяч пошукових систем. Найбільш популярними є: Yahoo (www.yahoo.com), Alta Vista (www.altavista.com), Lycos (www.lycos.com), Excite (www.excite.com), Go To (www.goto.com) та інші.

Пошук повідомлень у групі новин допоможуть здійснити системи: Deja News (www.dejanews.com), «Газета.Ру» (www.gazeta.ru), «Лента.Ру» (www.lenta.ru) та інші.

В Росії та Україні також існують ряд пошукових систем, найбільш популярними з яких є: «Апорт» (www.aport.ru), «Рамблер» (www.rambler.ru), «Яндекс» (www.yandex.ru), «UA-Портал» (www.uaportal.com), «Мета» (www.meta.kharkiv.net).

Користувач повідомляє пошуковій системі дані щодо змісту шуканої інформації, а система видає йому список гіперпосилань на сторінки, які відповідають запиту. Пошук, як правило, починається звуженням його області шляхом «поглиблення» у каталоги пошукової системи.

На головній сторінці системи зазвичай виводиться скорочений список крупних тематичних категорій. Це і є каталоги, які, у свою чергу, в змозі розбиватися на підкаталоги. Кожний запис у списку тематичної категорії – це гіперпосилання. Щиглик на неї відкриває наступну сторінку пошукового каталогу, на котрій дана тема представлена детальніше, потім – наступну и так далі.

Наприклад, необхідно знайти інформацію щодо акціонерного комерційного банку «Надра». Відкриваємо пошукову систему Meta.ua (http://meta.ua) (рис. 2.1), знаходимо та відкриваємо каталог з назвою «Банки». На наступній сторінці буде наведено перелік банків, серед яких можна бачити шуканий. Відкриваємо наведене гіперпосилання і переходимо на сайт банку.

Рис. 2.1. Пошукова система МЕТА

Але скористатися розглянутим методом не завжди є можливим. Може статися, що користувачу важко вказати початковий тематичний каталог (чи його взагалі може не існувати) або результат пошуку потрібен негайно. Тоді здійснюють пошук потрібних сторінок за запитом.

Для цього у верхній частині практично будь-якої пошукової системи присутній рядок пошуку для введення ключових слів. Але найбільш популярною пошуковою системою є Google. Автор цього навчального посібника також є прихильником Google і саме на цій системі розглянемо наступні приклади.

Отже завантажуємо систему Google1 (www.google.com.ua) та спробуємо відшукати інформацію за ключовими словами «прибутковість аграрних підприємств». З першого погляду задача здається дуже простою: вводимо у рядок пошуку три ключових слова (рис. 2.2), натискаємо «Пошук» та одержуємо результат.

Рис. 2.2. Пошук за ключовими словами

Як можна бачити (рис. 2.2) результат пошуку складається з більш ніж 28 тисяч web-ресурсів. Пошукова система відібрала сторінки, де зустрічається хоча б одне з ключових слів. На першій сторінці наведено перші десять знайдених ресурсів. Вони мають найбільший рейтинг. Система оцінює не тільки сам факт находження ключових слів на сторінці, але і їх важливість для структури тексту. Наприклад, шукане слово на одному web-ресурсі міститься у заголовку, а на іншому – у тексті. Тоді рейтинг першого буде вищий. Враховується також корисність інформації, що знаходиться на сторінці, для інших користувачів та кількість посилань на цю сторінку у мережі.

Порада 1. З вищесказаного випливає, що слід пам’ятати закономірність: «У правильно поставленому запитанні знаходиться 50% відповіді». Однією з ключових характеристик пошуку є релевантність (синонім ефективності). Вона поділяється на дві складові: повноту і точність.

Повернемось до результатів прикладу (рис. 2.2). У середньому для перегляду одного посилання користувачу потрібно три хвилини. Помножимо 3 хвилини на 28 300 посилань і отримаємо 84 900 хвилин або 1 415 годин. Природно, такі результати нікого не влаштовують: пошук стає нераціональним. Система Google пропонує скоротити час обробки результатів.

Рис. 2.3. Оптимізований пошук

Порада 2. Щоб виключити ресурси, які містять тільки одне з ключових слів запиту, потрібно взяти шукану фразу у лапки. Ця не складна операція визначає порядок слів на сторінці. Якщо ви набрали у рядку пошуку «прибутковість аграрних підприємств» (саме так, у лапках), у результаті будуть тільки ті сторінки, де ці слова зустрічаються у заданій послідовності (рис. 2.3). Порівняйте останній результат з попереднім: 4 проти 28 300.

Порада 3. Використовуючи на практиці другу пораду (використання лапок у запиті), все рівно у деяких випадках можна отримати забагато посилань на джерела. Обмежити спектр пошуку допоможуть спеціалізовані слова. Їх потрібно вказувати у рядку запиту. Нижче наведено най поширені з цих слів:

  • define – пошук визначень. Використовується для пошуку визначення якого-небудь слова, наприклад, у рядку пошуку вказати define: релевантність. Система одразу видасть визначення знайдені у мережі;

  • info – пошук інформації про головну сторінку сайту. Зазвичай до цієї категорії відносяться ключові слова, що характеризують портал. Наприклад, написавши у рядку пошуку info: bigmir.net, отримаємо відомості про головну сторінку Bigmir;

  • site – пошук інформації на конкретному сайті. За допомогою цього спеціалізованого слова дізнатися тарифи оператора Beeline можна за лічені хвилини, для чого слід ввести site:www.beeline.ua тарифи;

  • intitle (allintitle) – пошук слова у заголовках сторінок. Приклад intitle: Ukraine. Ця комбінація дозволяє оперативно відшукати усі сторінки, у заголовках яких присутнє слово Ukraine;

  • … - три крапки теж відносяться до спеціалізованого списку. Цей символ, як правило, використовується для визначення діапазону. Наприклад, путівка до Єгипту 300…500 у.е.. Причому обов’язково треба вказувати валюту, інакше у діапазон потраплять не тільки ціни, а ще й, скажімо, номери телефонів;

  • filetype – унікальна можливість, яка дозволяє шукати відповіді за типом файлу. Вона ефективно працює, коли потрібно відшукати, наприклад, презентацію: мобільний ринок України filetype:ppt. Усього пошук може відбуватися за 12 типами файлів. Най поширеними є: Excel (xls), PowerPoint (ppt) та Adobe Documents (pdf).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]