Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_Пролог_Етап2_3.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Відмінність експертних систем від традиційних програм

Особливості ЕС, що відрізняють її від звичайних програм:

1. Компетентність:

Досягати експертного рівня рішень (тобто в конкретній предметній області мати той же рівень професіоналізму, що й експерти-люди).

Застосовувати знання ефективно і швидко, уникаючи непотрібних обчислень.

Мати адекватну здатність лише поступово знижувати якість роботи з мері наближення до границь діапазону чи компетентності припустимої надійності даних.

2. Можливість до символьних міркувань:

Представляти знання в символьному виді

Переформулювати символьні знання. Символи поєднують, щоб виразити відносини між ними. Коли відносини представлені в ЕС вони називаються символьними структурами.

3. Глибина:

Працювати в предметній області, що містить важкі задачі

Використовувати складні правила (тобто використовувати або складні конструкції правил, або велика їхня кількість)

4. Самосвідомість:

Досліджувати свої міркування (тобто перевіряти їхню правильність)

Пояснювати свої дії

Існує ще одна важлива відмінність ЕС. Якщо звичайні програми розробляються так, щоб щораз породжувати правильний результат, то ЕС розроблені для того, щоб поводитися як експерти. Вони, як правило, дають правильні відповіді, але іноді, як і люди, здатні помилятися.

Традиційні програми для рішення складних задач, теж можуть робити помилки. Але їх дуже важко виправити, оскільки алгоритми, що лежать у їхній основі, явно в них не сформульовані. Отже, помилки нелегко знайти і виправити. ЕС, подібно людям, мають потенційну можливість учитися на своїх помилках.

Основи програмування на мові Visual Prolog Загальний огляд мови Пролог

В 1972 р. французькі дослідники Колмерое і Руссель із Марселя, використавши результати теоретичних робіт Лавленда, Ковальскі і Куенера, створили мову логічного програмування, яку назвали Пролог – скорочення від “програмування в термінах логіки”. Розроблений ними інтерпретатор Прологу був написаний на мові Фортран і працював досить повільно. В 1977 р. Уоррен і Перейра із Едінбурзького університету створили ефективний інтерпретатор/компілятор мови Пролог для комп’ютера DEC-10 і сприяли підвищенню її популярності. З тих пір було створено багато діалектів мови Пролог: СіПролог, Еріті Пролог, Турбо Пролог, Strawberry Prolog, Visual Prolog та інші.

Visual Prolog 5.2 це середовище програмування для мови Visual Prolog, створене Prolog Development Center A/S (Данія). Воно містить все необхідне для створення великих комерційних додатків, включаючи компілятор, компоновщик і велику бібліотеку підпрограм.

Пролог дуже відрізняється від інших традиційних мов програмування, таких як Бейсік, Паскаль чи Сі. Програміст, створюючи програму, наприклад на Сі, вказує як програма повинна працювати , щоб привести до бажаної цілі (тобто визначає процедуру вирішення задачі). Якщо програміст пише програму на Пролозі, він спочатку описує структуру прикладної задачі, а потім вказує що треба знайти, тобто вказує ціль. Його не цікавить яким чином ця задача буде вирішуватися, це питання він перекладає на Пролог-систему. Тому Пролог відноситься до декларативних (описувальних) мов програмування, а Бейсік, Паскаль та Сі до процедурних мов. Якщо класифікувати мови програмування за рівнем, то Асемблер можна віднести до мов низького рівня, Сі до мов середнього рівня, Фортран, Бейсік, Паскаль до мов високого рівня, Пролог до мов надвисокого рівня.