Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_Пролог_Етап2_3.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Завдання 3.

Розв’язати задачу про комівояжера, використовуючи такі методи пошуку:

  1. Метод перебору.

  2. Метод пошуку в глибину.

  3. Метод пошуку в ширину.

  4. Метод найкоротшого шляху.

  5. Метод Мура.

  6. Метод Дейкстри.

  7. Метод гілок і меж.

  8. Метод Нільсона.

Розв’язати задачу про туриста, використовуючи такі методи пошуку:

  1. Метод перебору.

  2. Метод пошуку в глибину.

  3. Метод пошуку в ширину.

  4. Метод найкоротшого шляху.

  5. Метод Мура.

  6. Метод Дейкстри.

  7. Метод гілок і меж.

  8. Метод Нільсона.

Короткі відомості про засоби програмування інтерфейсів (vpi) Visual Prolog 5.2

Одним із секретів потужності й елегантності програмування в Visual Prolog є використання Visual Programming Interface (бібліотека підтримки програмування інтерфейсів користувача), чи VPI. З використанням VPI створюються додатки, які керуються подіями (event-driven applications). VPI - основа для програмування інтерфейсів користувача, що була спеціально передбачена як засіб програмування GUI (графічних інтерфейсів користувача) для Прологу. VPI у даний час підтриманий у Windows, NT і OS/2 платформах.

Створення найпростішого додатку.

Розглянемо використання VPI на прикладі створення найпростішого додатку з використанням стандартного діалогового вікна. Додаток буде мати меню, при виборі відповідного пункту меню з’явиться стандартне діалогове вікно з повідомленням “Hello World!”.

Для створення нового проекту скористаємося експертом додатків, виконуючи у вікні інтегровного середовища розробки команду : Project | New Project. У вікні Application Expert на вкладці General вводимо назву проекту, наприклад, Hello_World. Можна вибрати також і основний каталог для проекту, або згодитись із запропонованим за умовчуванням. Всі опції на інших вкладках вікна залишаємо без змін і натискаємо кнопку Create. З’являється вікно проекту, у якому відображені два вихідних модулі – Hello_World.pro i VPITools.pro. Після створення проекту, натискуючи кнопку Run, компілюємо, компонуємо і виконуємо проект. Повинне з’явитися вікно нашого проекту з назвою Hello_World , у якому є меню, панель інструментів і вікно Messages. Цей, створений за умовчуванням проект, є каркасом для формування нашого власного додатку. Для його формування потрібно виконати три етапи.

- додати новий пункт меню

- додати речення для реагування на вибір цього пункту меню

- у цьому реченні вставити предикат dlg_Note, який виводить на екран вікно MessageBox (реакція на вибір пункту меню).

Додавання пункту меню.

У вікні Проекту натисніть кнопку Menu в лівій панелі інструментів (Рис.7).

Рис.10.

Щоб активізувати редактор меню зробіть подвійне клацання мишкою Task Menu.

Рис.11.

Виділіть пункт меню Edit і додайте новий пункт меню верхнього рівня з ім’ям Test, натискуючи кнопку New (Рис.8). Константа id_test додається автоматично. Якщо бажаєте визначити акселератор перед ім'ям пункту меню уведіть символ & і виберіть будь-яку клавішу в полі Accelerator , а також поставте прапорець перед Shift, Ctrl, або Alt.

Рис.12.

Тепер створимо підменю пункту меню Test. Для цього виділимо пункт меню Test і натиснемо кнопку Submenu. Далі у вікні, що з'явилося, натискаємо кнопку New. У поле Text уводимо Hello World, а в поле Constant не погоджуємося із запропонованою константою, а уводимо свою константу id_hello. і натискаємо ОК.

Можна перевірити створене меню, для чого натискаємо кнопку Test. Потім знову натискаємо Test і закриваємо редактор меню, натискаючи кнопку Close.