Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RNP_Ekonomika_ta_zovnishnoekonomichni_ZVYaZKI_p...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
441.86 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України

Український державний університет фінансів та міжнародної торгівлі

Робоча навчальна програма

з дисципліни “Економіка і зовнішньоекономічні зв’язки України”

для підготовки студентів зі спеціальності:

6.030400: “Міжнародне право”

Київ – 2012

Укладач: Коровайченко Н.Ю.

к.е.н., доцент кафедри світового господарства і міжнародної економічної інтеграції

Розглянуто та ухвалено кафедрою світового

господарства та міжнародної економічної інтеграції

27 серпня 2012р. Протокол № 1

Зміст

  1. Предмет, мета та завдання дисципліни 4

  2. Розподіл навчального часу 5

  3. Зміст навчальної дисципліни за модулями і темами 6

  4. План лекцій 8

  5. Організація самостійної роботи студентів 10

  6. Плани семінарських занять та завдання студентам 16

  7. Питання до заліку 29

  8. Система контролю та критерії оцінювання знань студентів 30

  9. Рекомендована література 33

1. Предмет, мета та завдання дисципліни

Предметом дисципліни є визначені економічні, організаційно-правові та інформаційні відносини і зв’язки, що виникають між господарськими суб’єктами України та їх зарубіжними партнерами в процесі участі у міжнародній економічній діяльності.

Метою навчальної дисципліни “Економіка і зовнішньоекономічні зв’язки України“ є вивчення структури національної економіки та зовнішньоекономічних зв’язків України на сучасному етапі та в умовах глобалізації світового господарства.

Завдання навчальної дисципліни— сформувати у студентів систему знань про економіку України, закономірності та тенденції її економічного розвитку, стратегічні напрями інтеграції держави у світове господарство, основних зовнішньоекономічних партнерів, місце і роль країни у світовій економіці, зовнішні зв’язки України, перспективи їх розвитку з урахуванням порівняльних переваг нашої держави. Набуті під час вивчення курсу знання розширять базу теоретичних економічних знань студентів як вихідної основи формування навичок і вмінь дослідження практичних проблем сучасної економіки України, дадуть змогу майбутнім фахівцям з міжнародних економічних відносин застосовувати їх у науковій і практичній діяльності в процесі розв’язання фахових завдань.

Завданнями навчальної дисципліни є також формування наступних умінь:

Модуль № 1

Опанувавши дисципліну, студенти мають знати особливості формування та структуру національної економіки України; місце і роль зовнішньоекономічного сектора в національній економіці; структуру зовнішньоекономічних зв’язків України; позиції держави на світовому ринку товарів і послуг; стратегічні напрями інтеграції країни у світове співтовариство; переваги України у формуванні експортноорієнтованої економіки; можливості використання експортного потенціалу України; механізм зовнішньоекономічної політики нашої держави.

Модуль № 2

Студенти мають вивчити особливості регіональних зовнішньоекономічних зв’язків України з країнами СНД, ЄС, НАФТА, Азійсько-Тихоокеанського регіону, Латинської Америки, Африки; загальні риси зовнішньоекономічних зв’язків з основними країнами — партнерами України. А також уміти аналізувати чинники формування національної економіки країни, характеризувати сучасний стан і перспективи розвитку економіки України, давати оцінку зовнішньоекономічним зв’язкам нашої країни з країною-партнером, визначати пріоритетні напрями розвитку двосторонніх зв’язків.

Методологічною основою дисципліни є загальновизнані теорії, концепції, моделі, які обґрунтовано висвітлені у світовій та вітчизняній економічній науці.

Зміст дисципліни: розкривається в темах:

  1. Національна економіка та зовнішньоекономічні зв’язки

  2. Зовнішньоекономічний механізм і зовнішньоекономічна політика України

  3. Форми зовнішньоекономічних зв’язків

  4. Інтеграція України у світове господарство

  5. Зовнішньоекономічні зв’язки України з країнами Європейського Союзу, Співдружності незалежних держав та Чорноморської зони економічного співробітництва

  6. Зовнішньоекономічні зв’язки України з країнами Азійсько-Тихоокеанського регіону, Північної Америки, Латинської Америки та Африки

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]