Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RNP_Ekonomika_ta_zovnishnoekonomichni_ZVYaZKI_p...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
441.86 Кб
Скачать

Тема 2. Форми зовнішньоекономічних зв’язків

Поняття міжнародної та зовнішньої торгівлі. Основні види операцій купівлі-продажу товарів та їх характеристика: експорт; імпорт; реекспорт; реімпорт. Поняття послуги в міжнародній торгівлі, їх класифікація. Специфіка міжнародної торгівлі послугами. Обсяги та структура світової торгівлі товарами та послугами. Роль зовнішньої торгівлі в економічному розвитку України. Територіальні й галузева структури зовнішньої торгівлі України товарами та послугами.

Економічна сутність та види інвестицій. Розподіл надходжень прямих іноземних інвестицій по країнах та регіонах. Особливості інвестиційних процесів в Україні.

Сутність та класифікація міжнародних валютно-фінансових операцій. Поняття, принципи і форми міжнародного кредиту. Класифікація міжнародних кредитів. Міжнародні валютно-кредитні та фінансові організації та Україна.

Сутність та основні форми міжнародних науково-технічних зв’язків. Участь України у міжнародному обміні технологіями.

Основні типи міжнародних мігрантів. Характерні риси міжнародної міграції в сучасних умовах. Динаміка та обсяги розвитку міжнародної трудової міграції в Україні.

Тема 3. Зовнішньоекономічний механізм і зовнішньоекономічна політика України

Система економічного управління та регулювання. Рівні управління економікою макроекономічний, регіональний, мікроекономічний. Сутність державної зовнішньоекономічної політики. Цілі зовнішньоекономічної політики. Загальні (зростання економічного добробуту, зайнятість населення, монетарна стабільність, активний зовнішньоторговельний баланс) і спеціальні цілі. Проміжні цілі зовнішньоторговельної політики. Інструменти державної зовнішньоекономічної політики. Економічні й адміністративні інструменти. Митні тарифи, імпортні депозити, пільгові кредити, гарантії, субсидії, ембарго, ліцензування. Система регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні.

Регулювання міжнародної економічної діяльності на багатосторонній основі. Система міжнародних організацій з регулювання світової торгівлі: організації системи ООН, Світова організація торгівлі (СОТ).

Модуль № 2 Регіональні аспекти зовнішньоекономічних зв’язків України

Тема 4. Інтеграція України у світове господарство

Формування інтеграційної стратегії України. Передумови міжнародної економічної інтеграції (політико-правові, економічні, соціально-культурні, інфраструктурні). Формування чинників інтеграції (внутрішньоекономічні та зовнішньоекономічні). Наслідки економічної інтеграції. Становлення інтеграційних пріоритетів національної економіки. Поле регіональних інтеграційних пріоритетів України.

Тема 5. Зовнішньоекономічні зв’язки України з країнами Європейського Союзу, Співдружності незалежних держав, Організації Чорноморського економічного співробітництва

Інтеграційні процеси в Європі. Динаміка формування ЄС і його значення у розвитку регіону. Динаміка розвитку відносин Україна — ЄС. Розвиток основних форм економічного співробітництва між Україною та ЄС. Територіальна й галузева структури торговельних зв’язків України з країнами ЄС. Особливості інвестиційних зв’язків з країнами Європи. Технічна допомога ЄС Україні.

Особливості створення та функціонування Співдружності незалежних держав (СНД). Місце СНД у зовнішніх зв’язках нашої країни. Територіальна й галузева структури зовнішньоекономічних зв’язків України з країнами СНД. Міжнародні договори в рамках СНД. ГУАМ та ЄЕП. Участь України в ГУАМ та ЄЕП.

Чорноморське економічне співробітництво (ЧЕС). Місце України в ЧЕС. Чорноморський банк торгівлі та розвитку (ЧБТР). Участь України в ЧБТР. Динаміка розвитку та сучасний стан торговельного співробітництва країн— учасниць ЧЕС. Галузева структура зовнішньоекономічних зв’язків України з країнами ЧЕС. Співробітництво країн в енергетичних проектах. Розвиток регіональної транспортної інфраструктури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]