Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
RNP_Ekonomika_ta_zovnishnoekonomichni_ZVYaZKI_p...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
441.86 Кб
Скачать

7. Питання до заліку

  1. Поняття, ознаки і структура національної економіки.

  2. Сутність, форми особливості та суб’єкти зовнішньоекономічних зв’язків.

  3. Факторні умови участі України в міжнародних економічних зв’язках.

  4. Поняття міжнародної та зовнішньої торгівлі. Основні види операцій купівлі-продажу товарів.

  5. Поняття послуги в міжнародній торгівлі, їх класифікація.

  6. Обсяги та структура світової торгівлі товарами та послугами.

  7. Роль зовнішньої торгівлі в економічному розвитку України.

  8. Економічна сутність та види інвестицій.

  9. Розподіл надходжень прямих іноземних інвестицій по країнах та регіонах.

  10. Особливості інвестиційних процесів в Україні.

  11. Сутність та класифікація міжнародних валютно-фінансових операцій.

  12. Поняття, принципи і форми міжнародного кредиту.

  13. Міжнародні валютно-кредитні та фінансові організації та Україна.

  14. Сутність та основні форми міжнародних науково-технічних зв’язків.

  15. Участь України у міжнародному обміні технологіями.

  16. Характерні риси міжнародної міграції в сучасних умовах.

  17. Динаміка та обсяги розвитку міжнародної трудової міграції в Україні.

  18. Сутність, цілі, інструменти державної зовнішньоекономічної політики.

  19. Основні принципи багатостороннього регулювання міжнародної торгівлі в рамках ГАТТ/СОТ.

  20. Система регулювання зовнішньоекономічної діяльності в Україні.

  21. Чинники участі країни в міжнародному поділі праці та передумови інтеграції

  22. Особливості створення та функціонування Співдружності незалежних держав (СНД).

  23. Місце країн СНД у зовнішньоекономічних зв’язках України.

  24. Участь України в ГУАМ та ЄЕП.

  25. Зовнішньоекономічні зв’язки України з країнами ОЧЕС.

  26. Розвиток основних форм економічного співробітництва між Україною та ЄС.

  27. Динаміка розвитку співробітництва України з НАФТА.

  28. Територіальна та галузева структури зовнішньоекономічних зв’язків України з країнами АТР.

  29. Динаміка розвитку відносин Україна — Латинська Америка.

  30. Основні форми українсько-африканського економічного співробітництва.

8. Система контролю та критерії оцінювання знань студентів

Перевірка рівня знань і умінь студентів з дисципліни “Економіка і зовнішньоекономічні зв’язки України” складається з модульних контролів (оцінка з поточного контролю, оцінка з контрольного заходу (модульний контроль) та сумарна модульна оцінка).

Поточний контроль здійснюється під час проведення семінарських занять, виконання студентами завдань. Завданням поточного контролю є перевірка розуміння та засвоєння певного матеріалу, вироблених навичок проведення розрахункових робіт, умінь самостійно опрацьовувати тексти, здатності осмислити зміст теми чи розділу, умінь публічно чи письмово представити певний матеріал (презентація).

Протягом вивчення дисципліни “Економіка і зовнішньоекономічні зв’язки України” передбачено два модульні контролі, які є обов’язковими для студентів.

Для проведення модульного контролю готуються варіанти контрольних завдань, які повинні мати однакову складність для всіх студентів. Письмова компонента модульного контролю є обов’язковою та проводиться шляхом виконання контрольних завдань та тестів.

При визначенні модульної оцінки враховуються результати поточного контролю з семінарських занять, які відбулися в період між початком семестру та першим контрольним заходом або між суміжними контрольними заходами, а також результати захисту індивідуальних завдань.

Тривалість письмової компоненти модульного контролю становить дві академічні години (пару).

Виконання контрольних завдань здійснюється кожним студентом індивідуально. Студент може звернутися до викладача за роз’ясненням змісту завдання. При виконанні контрольного завдання студент може користуватися лише тими допоміжними матеріалами або засобами, які дозволені викладачем. Під час виконання контрольного заходу студенту забороняється в будь-якій формі обмінюватися інформацією з іншими студентами або використовувати недозволені матеріали чи засоби.

Студент не може повторно складати модульний контроль. Студент, який з поважної причини не з’явився на один із модульних контролів, а за результатами решти модульних контролів отримав не менше половини балів з максимально можливої їх кількості, може складати пропущений модульний контроль.

Мінімальна кількість правильних відповідей студента на тестове та практичне завдання з курсу, що дозволяє оцінити результати контролю позитивно (тобто задовільно або зараховано) має бути більше 60 балів за 100 бальною системою, що використовується в УДУФМТ.

Результати всіх модульних контролів, їх рейтингові показники виставляються у предметну відомість для модульного контролю та доводяться до відома студентів не пізніше ніж через два робочих дні після дати проведення модульного контролю.

Частина балів, відведених для оцінювання результатів поточного контролю у сумарній модульній оцінці, повинна становити 20 балів для першого модулю і 40 балів для другого модулю. Сума балів з контрольного заходу повинна становити 20 балів.

Переведення даних 40-бальної шкали оцінювання першого модулю в 4-бальну здійснюється у такий спосіб:

оцінка «відмінно»

40; 35 балів

оцінка «добре»

30; 25 балів

оцінка «задовільно»

20 балів

оцінка «незадовільно»

менше 20 балів

Переведення даних 60-бальної шкали оцінювання другого модулю в 4-бальну здійснюється у такий спосіб:

оцінка «відмінно»

60; 55 балів

оцінка «добре»

50; 45 балів

оцінка «задовільно»

40; 30 балів

оцінка «незадовільно»

менше 30 балів

Результати кожного з модульних контролів (оцінку з поточного контролю, оцінку з контрольного заходу та модульну оцінку) викладач записує у предметну відомість для модульних контролів і в журнал обліку поточної успішності та відвідування студентів у числовій формі.

Після останнього модульного контролю з навчальної дисципліни викладач визначає сумарну модульну оцінку кожного студента за результатами всіх проведених модульних контролів у семестрі та проставляє їх у предметну відомість і в журнал обліку поточної успішності.

За умови виконання студентом всіх видів обов’язкових робіт (семінарських, індивідуальних завдань тощо) сумарна модульна оцінка переводиться у державну семестрову оцінки відповідно до шкали переведення.

Система контролю знань не передбачає обов’язкового семестрового екзамену для всіх студентів. Протягом навчального семестру студенти складають модульні контролі, виконують індивідуальні завдання, їх знання оцінюються за 100-бальною шкалою. Студенти, які за результатами контрольних заходів набрали з навчальної дисципліни «дисципліни “Економіка і зовнішньоекономічні зв’язки України” не менше від встановленої мінімальної кількості балів, атестуються з цієї дисципліни із виставленням їм державної семестрової оцінки («відмінно», «добре», «задовільно» чи «незадовільно») відповідно до шкали переведення. Студенти, атестовані з оцінкою «незадовільно», зобов’язані складати семестрові екзамени. Оцінювання знань на екзаменах здійснюється за 100 – бальною шкалою із наступним переведенням в державну оцінку.

Шкала оцінювання знань та вмінь студентів за шкалою ECTS наведено у таблиці.

Оцінка за шкалою ECTS – Європейська система перезарахування кредитів (залікових одиниць трудомісткості)

Оцінка за бальною системою, що використовується в УДУФМТ

Оцінка за 4-бальною системою

А

90 - 100

відмінно

ВС

75 -89

добре

D E

60 - 74

задовільно

FX

35 - 59

незадовільно (з можливістю повторного складання)

Х

1 - 34

незадовільно (з обов’язковим повторним вивченням дисципліни)

FX – означає «незадовільно» – необхідно виконати певну додаткову роботу для успішного складання;

Х – означає «незадовільно» – необхідна значна подальша робота студентам, які не виконали всіх обов’язкових видів робіт, викладач записує у графі «предметна семестрова оцінка» предметної відомості «не атестований».

Оцінка “відмінно” (90-100 балів) виставляється студенту, який має систематичні та глибокі знання навчального матеріалу, вільно володіє графічним методом та навичками виконання макроекономічних розрахунків, засвоїв основну та ознайомився із додатковою літературою, викладає матеріал у логічній послідовності, робить узагальнення і висновки, наводить практичні приклади у контексті тематичного теоретичного матеріалу, глибоко аналізує макроекономічні явища та зв’язки.

Оцінка “добре” (75-89 балів); виставляється студенту, який повністю засвоїв навчальний матеріал, добре володіє графічним методом та навичками виконання макроекономічних розрахунків, знає основну літературу, вміє виконувати практичні завдання, викладає матеріал у логічній послідовності, робить певні узагальнення, висновки, але не наводить практичних прикладів у контексті тематичного теоретичного матеріалу або допускається незначних помилок у формулюванні термінів, категорій, незначних арифметичних помилок у розрахунках при розв’язанні практичних задач, недостатньо глибоко аналізує макроекономічні явища та зв’язки.

Оцінка “задовільно” (60-74 балів) виставляється студенту, який виявив знання суттєвих елементів навчального матеріалу, вміє застосовувати графічний та математичний апарат, володіє навичками виконання практичних завдань, але відповідає на поставлені питання поверхово, припускається значних помилок, не володіє здатністю глибоко аналізувати макроекономічні явища та зв’язки.

Оцінка “незадовільно” з можливістю повторного перескладання (35-59 балів) виставляється студенту, який не знає вузлових елементів навчального матеріалу, припускається грубих помилок при виконанні практичних завдань та застосуванні графічного та математичного апарату, не володіє здатністю аналізувати макроекономічні явища та зв’язки. Йому необхідно виконувати певну додаткову роботу для успішного складання.

Оцінка “незадовільно” з обов’язковим повторним курсом (1-34 бали) виставляється студенту, який не виконав обов’язкових видів робіт з дисципліни і йому необхідна значна подальша робота над навчальною дисципліною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]