Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel_3 таблиці.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
690.18 Кб
Скачать

3. Формування вихідного документа.

3.1. Сортування таблиці 1 за кодом товару.

Натиснути лівою кнопкою миші на ярлику L1 для виклику на екран табл. 1.

виділити інтервал клітин А3 – D13, включаючи рядок ідентифікаторів (КОD, NТ, С, U).

вибрати з меню команду Данные та опцію Сортировка... .

вказати у списку Сортировать по, що з'явиться у діалоговому вікні, ім'я стовпця КОD.

вказати спосіб сортування, відмітивши крапкою ( ) одну з потрібних кнопок по возрастанию або по убыванию.

натиснути кнопку < ОК > .

3.2. Сортування таблиці 2

Натиснути лівою кнопкою миші на ярлик L2 для виклику на екран табл. 2.

Подальший порядок дій аналогічний попередньому.

3.3. Створення вихідного документа

Натиснути лівою кнопкою миші на ярлик Лист3 та сформувати вихідний документ на третій робочій сторінці у такому порядку:

формування шапки таблиці у інтервалі клітин А1 – Е4.

формування початкових даних у полях таблиці вихідного документа, для цього у п’ятий рядок ввести формули:

Клітина таблиці

вихідного документа

Введена формула

А5

=L2!A4

B5

=L1!B4

C5

=L1!C4*L2!C4

D5

=C5*L1!D4/100

E5

=C5*(100+L1!D4)/100

Скопіювати п'ятий рядок в останні рядки таблиці 6 – 10. Для цього виділити інтервал А5 - Е5, активізувати опцію Копировать з команди меню Правка, виділити інтервал клітин А6 – Е10 і натиснути клавішу ENTER.

3.4. Формування рядків підсумків у вихідному документі

Відсортувати вихідний документ за номером складу (SKL), потім виділити інтервал клітин А4 – Е10 та виконати такі дії:

активізувати опцію Итоги... з команди меню Данные.

у з'явившомуся діалоговому вікні Промежуточные итоги вибрати із списку:

При каждом изменении в: – код номера складу (SKL);

Использовать операцию – Сумма;

Добавить итоги по – в ідентифікаторах полів, які потрібно підсумувати (ST, SU, R) поставити прапорці ( ), натиснути кнопку < OK >.

замінити вміст клітин А7, A11, А13, А14 таким чином: замість "1 Всего", "2 Всего", "З Всего", "Общий итог" ввести "Усього по складу 1", "Усього по складу 2", "Усього по складу 3", "Разом".

3.5. Перейменування робочої сторінки.

Натиснути правою кнопкою миші на ярлик Лист3, у контекстному меню вибрати команду Переименовать та ввести нове ім'я третьої сторінки L3 замість Лист3.

4. Побудова діаграм.

Оскільки ми будемо будувати діаграми за результатами проміжних підсумків, потрібно створити копію сторінки L3. Для цього слід натиснути праву кнопку миші на ярлику L3 і у контекстному меню вибрати команду Переместить /скопировать..., а у діалоговому вікні поставити прапорець ( ) в позиції Создать копию і натиснути кнопку <ОК>.

Далі слід викликати на екран копію, натиснувши лівою кнопкою миші на ярлику L3(2), потім вибрати у верхньому лівому кутку екрана кнопку 2 і натиснути на ній. При цьому у вихідному документі залишаються лише підсумкові рядки. По цій таблиці будуть побудовані діаграми.

Порядок побудови діаграм

1. Виділити за допомогою миші рядки чисел у таблиці, на основі яких будується діаграма. Для нашого прикладу це клітини А2 – A3, А7, A11, А13, С2 – СЗ, С7, С11, С13, Е2 – ЕЗ, Е7, E11, Е13. (Виділення несумісних клітин відбувається при натиснутій клавіші Ctrl).

2. Активізувати Мастер диаграмм, натиснувши лівою кнопкою миші на його піктограмі на панелі інструментів. Після цього у діалоговому вікні Мастер диаграмм (шаг 1 из 4): тип диаграммы потрібно вибрати тип діаграми (наприклад, Линейчатая) та вид для обраного типу діаграми із запропонованих. Натиснути кнопку <Далее>.

3. У вікні Мастер диаграмм - (шаг 2 из 4): источник данных диаграммы потрібно перевірити правильність занесення інтервалів клітин, за якими буде створюватись діаграма або ввести цей інтервал клітин, а також визначити як розташовуються дані. Для цього слід вибрати вкладку Диапазон данных і відмітити одну з кнопок – в строках або в столбцах (для нашого приклада – в столбцах ) та натиснути кнопку <Далее>.

4. У вікні Мастер диаграмм – (шаг 3 из 4): параметры диаграммы у вкладці Подписи данных ввести назву діаграми та назви для осей X та Y, а у вкладці Таблицы данных можна задати лінії сітки та розміщення легенди, після чого натиснути кнопку <Далее> .

5. У вікні Мастер диаграмм – (шаг 4 из 4): размещение диаграммы вказати місце розміщення діаграми, відмітивши потрібну кнопку отдельном: або имеющемся:. Натиснути кнопку <Готово>. Діаграма побудована!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]