Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГРП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
47.01 Кб
Скачать

На станції теплопостачання СТ-1 котли працюють на газу.Для постачання палива до пальників на території станції всановлено два газо-розподільні пункти.

У робочому режимі СТ-1 працює і несе теплове навантаження. Регулятори ГРП підтримують заданий тиск у газопроводах СТ. Ведеться облік газу, який поступає на СТ-1, контроль і реєстрація його параметрів.

Наявність на СТ-1 двох ГРП дозволяє здійснювати газопостачання за трьома схемами:

- паралельна робота двох ГРП;

- у роботі ГРП-1, а ГРП-2 у резерві (переважно влітку);

- у роботі ГРП-2, а ГРП-1 у резерві (зимовий режим).

Характеристика обладнання грп-1

Газ надходить на ГРП-1 від розподільчого міського газопроводу через засувку Г-1а з тиском до 3 кгс/см2. Засувка розташована в колодязі на території СТ-1.Далі підземний газопровід через футляр прокладено до будівлі ГРП-1, де він приєднується до вхідного колектора. Будівля ГРП-1 має два окремих приміщення:

- приміщення ГРП;

- приміщення вузла обліку витоку, тиску і температури газу після ГРП, датчики приладу “Флоутек”.

У будівлю ГРП-1 газопровід Ду 400 входить через футляр у стіні і до вхідного колектора на ньому встановлена вимірювальна діафрагма з виводами імпульсних трубок у приміщення вузла обліку. За нею ближче до будинку ГРП врізані термопари і датчики приладу “ФЛОУТЕК”. Далі газопровід з’єднується з вхідним колектором Ду 400. З вхідного колектора відходить дві нитки Ду 350 і байпас Ду 400, що з'єднуються у вихідному колекторі Ду 400. На кожній нитці є дві чавунні засувки Ду 400, сітчасті фільтри і регулюючі клапани тиску газу типу “ФІШЕР”. На вихідному колекторі встановлений захисний запобіжний клапан Ду 150 із тиском спрацювання 1,0 кг/см2.

Технічна характеристика ГРП-1:

Фільтри очищення газу. Тип ТН-2. Призначені для очищення газу від механічних домішок і газового конденсату. Діаметр корпусу - 1000 мм; Ру - 25 кгс/см2. Дренажна система фільтрів передбачає безупинний відвід газового конденсату в підземну ємність, розташовану за межами ГРП.

Вузол обліку газу.

Параметр, що вимірюється

Тип приладу

Межі вимірювання

Місце установки датчика

Виток газу

КСД-2

40000 нм3

приміщення вузла

16000 нм3

обліку

“Флоутек”

33852,72 нм3

----“----

1068,8 нм3

Тиск газу

ЄКМ-IV

6 кгс/см2

----“----

Температура газу

КСМ3У3

-10 - +40 0С

----“----

Загазованість

“Щит-2”

1 %

Прим. вузла обліку та в приміщенні ГРП

Регулятори тиску газу. Призначені для підтримки тиску газу забезпечуючи нормальну роботу пальників котлів ПТВ і ВК - 0,65 - 0,8 кгс/см2. На ГРП-1 на нитці редуцировання, яка вибрана робочою (вибирає КЦ) регулятор налагоджен таким чином, щоб він підтримував тиск газу на виході з ГРП-1 0,8кгс/см2, на резервній нитці редуцировання регулятор налагоджен так, щоб він підтримував тиск 0,65 кгс/см2. Таким чином на ГРП-1 в роботі знаходяться два регулятори – один регулює тиск газу, підтримуючи його в діапазоні 0,78 – 0,82 кгс/см2, а другий знаходиться в режимі, коли клапан закритий. Якщо витрата газу на котли збільшиться до величини, коли працюючий регулятор відкриє клапан повністю, а тиск газу після ГРП-1 буде падати, то при тиску газу 0,65 кгс/см2 вступить в роботу другий регулятор, який буде підтримувати тиск газу на виході з ГРП-1 - 0,65 кгс/см2. При паралельній роботі двох ГРП (переважно взимку) регулятори ГРП-2 знаходяться на дистанційному положенні, а тиск газу перед працюючими котлами підтримується регуляторами ГРП-1. Регулювання здійснюється керуючим приладом типу “БРІСТОЛЬ” по імпульсу тиску газу "після себе". Для керування регулюючим органом використовується енергія тиску газу до ГРП.

Захисний клапан. Призначений для запобігання підвищення тиску вище припустимого в газопроводах котельного цеху(спрацовує при тиску 1,0 кг/см2)..

Прилади КВП та сигналізація.

На ГРП-1 установлені такі прилади: манометри ОБМ для виміру тиску газу в таких місцях:

- перед фільтрами;

- на виході з фільтрів;

- перед регуляторами ГРП;

- після регуляторів ГРП;

- на трубопроводі перевірки ЗЗК.

Манометр ЕКМ сигналізації:

- "Тиск газу після ГРП високий". Уставка спрацювання - 1,0 кгс/см2.

- "Тиск газу після ГРП низький". Уставка спрацювання - 0,4кгс/см2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]