Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Глосарий.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
59.9 Кб
Скачать

ГЛОСАРІЙ

Тема 1; Сутнісна характеристика товарного ринку.

Ринок - це економічна категорія , яка відображає відношення стихійного регулювання виробництва на основі вільних цін та прибутків.

Ринок - це інститут або механізм , що зводить разом покупців та продавців.

Суб'єктами ринку є фізичні та юридичні особи , що вступають в економічні відносини товарообміну, в одних випадках як споживачі ,а в інших як виробники.

Об'єкти ринку - це специфічні групи товарів чи послуг , що мають попит , відмінні по характеру, способу і цілям споживання.

Товар - це продукт праці для продажу і задоволення потреб підприємства або населення.

Роздрібний являє собою ринок покупців , що купують товари і послуги вроздріб для особистого користування.

Оптовий ринок - це ринок підприємств і організацій , що придбали товари та послуги оптом для їх подальшого використання у виробництві , перепродажу чи перерозподілу.

Тема 2: Інфраструктура товарного ринку : сутність, склад і проблеми розвитку.

Ринкова інфраструктура - це система підприємств та організацій, що забезпечують рух товарів та послуг. Вона містить такі елементи: біржі, банки, дилерські та брокерські контори, інформаційно-комерційні, оптові та постачальницько збутові організації, пункти прокату та лізинги, роздрібну мережу.

Суб'єкти інфраструктури товарного ринку— це підприємства та організації, які займаються купівлею-продажем товарів чи спеціалізуються на наданні однорідних послуг власникам товарів на шляху їхнього руху від виробника до споживача.

Організатори оптового обороту— це торгові посередники, які створюють умови для здійснення актів купівлі-продажу товарів між продавцями і покупцями (виставки, оптові ярмарки, товарні біржі, аукціони).

Тема 3: Макроорганізація оптової торгівлі.

Торгівля - особлива діяльність людей пов'язана із здійсненням актів купівлі - продажу , яка являє собою сукупність специфічних технологічних та господарських операцій, направлених на обслуговування процесу обміну.

Оптова торгівля включає будь-яку діяльність, пов'язану з продажем товарів та послуг для їх наступного перепродажу чи комерційного використання.

Оптово-торгівельні підприємства - це незалежні комерційні підприємства, які продають товар, надають клієнтам повний набір послуг, до яких, входить зберігання товарних запасів, обслуговування клієнтів, надання кредитів, забезпечення доставки товару та інші.

Брокери та агенти сприяють здійсненню актів купівлі та продажу товарів, не мають права власності на товар і виконують обмежену кількість функцій. Вони отримують за свої послуги комісійну винагороду, розмір якої залежить від ціни, за якою проданий товар.

Збутові відділи підприємств - представники чи підрозділи фірм, що займаються збутом продукції цієї фірми (комівояжер, збут, філія, торговий дім).

Торгові дома - це великі оптово-роздрібні фірми, які займаються торгово- посередницькою діяльністю, інвестуванням капіталу у виробництво, здійснюючи складування, страхування продукції, організовуючи оптову і роздрібну торгівлю.

Оптові ярмарки - це оптові торги, що епізодично проводяться на вільній ринковій основі, їх основна мета - оптовий продаж і закупівля товарів, укладення прямих договорів між продавцями і покупцями. Оптові продовольчі ринки - це місце купівлі-продажу конкурентоспроможної сільськогосподарської сировини і продовольства оптовими і роздрібними торговими підприємствами. Він має в своєму розпорядженні власне складське господарство.

Дрібнооптові магазини-склади діють за методом самообслуговування, Це приміщення, обладнані рядами стелажів, на яких викладені товари. Покупець має доступ до всіх запасів товарів, відбирає на візок потрібні йому товари та підвозить їх до вузлів розрахунку, де касир отримує гроші за товар, а оператор виписує рахунок-фактуру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]