Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готова печать.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
147.36 Кб
Скачать

Реферат

В даній роботі розглядається процес виробництва пробіотика Колібактерину, продуцентом якого є Escherichia coli.

Курсова робота викладена на 60 сторінках друкованого тексту, в тому числі 1 таблиця, 1 рисунок, 4 креслення формату А3.

Основними положеннями, що викладені в даній роботі, є вибір та характеристика біологічного агента – продуцента пробіотика; характеристика поживних середовищ для вирощування вибраного біологічного агента, характеристика кінцевої продукції виробництва.

Обґрунтувано та викладено технологічний процес біосинтезу пробіотика, який включає блок допоміжних робіт та стадії вирощування культури.

Ключові слова: Escherichia coli, колібактерин, біосинтез, поживні середовища, дисбактеріоз, нормальна мікрофлора кишечника.

ВСТУП

В сучасний період вивчення нормальної мікрофлори привертає до себе все більшу увагу як в загальнобіологічному плані, так і у клінічному напрямку в зв`язку із тим, що накопичується все більше даних, що зміни у нормальній мікрофлорі є проявом порушення гомеостазу макроорганізму, яке патогенетично пов’язане із виникненням різних патологічних станів (кишкові, госпітальні інфекції та ін.).

Організм людини і тварин піддається взаємодії цілого комплексу несприятливих факторів, які впливають на нормальне функціонування основних систем життєдіяльності. З однієї сторони це широке використання пестицидів, різноманітних харчових добавок, консервантів, барвників, недостатнє, нераціональне харчування більшості населення країни, а з іншої – масове безконтрольне застосування хіміотерапевтичних препаратів, в тому числі антибіотиків. З цим і рядом інших факторів пов’язують збільшення частоти виникнення дисбактеріозів у людей різних вікових груп. Про це говорить ріст гастроентерологічних захворювань [1].

Нормальна мікрофлора складає конкуренцію для патогенів, і механізми пригнічення їх росту досить різноманітні: вибіркове зв'язування поверхневих рецепторів клітин, особливо епітеліальних; виражений антагонізм, направлений проти патогенних видів. Окрім того, висока концентрація вказаних продуктів інгібує виділення токсичних субстанцій патогенними видами.

В останні десятиріччя відмічають ріст дисбіотичних захворювань кишечника. Зміни екологічного стану довкілля , нераціональне харчування, перенесені гострі кишкові інфекції, хронічні захворювання та дисфункція шлунково-кишкового тракту, широке застосування антибіотиків, зниження імунологічної реактивності організму можуть бути причинами порушень рівноваги між представниками резидентної мікрофлори і виникнення дисбактеріозу кишечника. Особливого значення набуває необхідність стеження за мікробіоценозом кишечника новонароджених та дітей перших років життя, оскільки первинно сформований мікробний пейзаж визначає стан мікроекологічного статусу дитини протягом всього життя 2.

Життєдіяльність людини не можлива без нормального функціонування єдиного екологічного комплексу макро- і мікроорганізму. За останні 20-30 років зросла кількість різних патологічних станів, в основі яких є порушення нормального мікробіоценозу організму людини – дисбактеріоз. За суттєвих відхилень складу нормофлори організму необхідним є її корекція за допомогою введення препаратів на основі мікробних культур – пробіотиків. Проте залишаються недостатньо вивченими механізми антагоністичних взаємовідносин між представниками умовно-патогенної мікрофлори та нормальної непатогенної різних екотопів макроорганізму. У той же час відомо, що розвиток різних форм інфекційних процесів, як гострого так і хронічного, залежить від прояву патогенності та персистенції потенційного збудника. Тому для раціональної терапії і профілактики різних патогенетичних станів доцільним є дослідження впливу пробіотиків на прояв біологічних властивостей збудників інфекційних захворювань – представників умовно-патогенної мікрофлори людини 3.

Актуальність. Пробіотики мають позитивний вплив на організм а також інгібуючи впливають на патогенну мікрофлору, і тому зараз у всьому світі починають відмовлятися від антибіотиків на користь пробіотиків. Також при використанні пробіотику «Колібактерину» зменшується захворювання товстої кишки у літніх людей та дисбактеріоз, що є величезним плюсом в порівнянні з використанням інших схожих препаратів.

Новизна. Для культивування Escherichia coli використовується середовище нового складу, що дає змогу в промислових умовах одержати більшу концентрацію біомаси та підвищити вихід пробіотику Колібактерину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]