Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
котл..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
213.5 Кб
Скачать

Розпалювання котла.

10.До розпалювання пальників повинен бути проведений керівником пуску інструктаж персоналу, який бере участь у пуску котла, а також лаборантів хім. лабораторії з правил безпеки із записом в оперативному журналі старшого машиніста. Газові засувки на пальниках і на газопроводі котлів повинні бути в закритому положенні.

11. Увімкнути димосос і вентилятор, підтримуючи розрідження в топці 2-4 мм. вод. ст.

12. Увімкнути блокування димососа та вентилятора, перемикач автоматики “ПА” димососа.

13. Увімкнути технологічний захист, ключ блокування розпалювання перевести в положення “ВКЛЮЧЕНЕ”.

14. Після цього вмикається реле часу і :

а) через 10 секунд з'являється сигнал: “Йде вентиляція топки”;

б) через 30 секунд знімається заборона на відкриття газової засувки і з'являється сигнал “Дозвіл на відкриття газової засувки”.

15. звести відсічний клапан. Відкрити засувку на котлі, регулювальний клапан, продути газопровід із скиданням газоповітряної суміші через вихлопи продувних свічок. Продувка газопроводу через пальники в топковий простір або через свічки безпеки забороняється. Закрити свічки перед відсічним клапаном.

16. Зробити перевірку герметичності газової арматури газом при пуску котла із резерву (до 30 діб).

16.1. Перших по ходу газу засувок на пальниках:

- проводиться при відкритих ЗЗК, РТГ і газової засувки при закритих засувках на пальниках та свічок безпеки, протягом 30 сек. не повинно спостерігатися підвищення тиску на манометрі між першою та другою засувками на пальниках .

16.2. Других засувок по ходу газу на пальниках та свічки безпеки:

відкрити перші по ходу газу засувки на 30 сек. при підйомі тиску до тиску в газопроводі закриваємо перший вентиль по ходу і спостерігаємо за відсутністю падіння тиску протягом 30 сек. Падіння не повинно спостерігатися.

16.3. ЗЗК:

- при закритому ЗЗК і засувках на пальниках свічами встановити тиск 50-60% від тиску газу після ГРП і спостерігати в продовж 5 хв. тиск після регулюючого клапана. Підвищення тиску вказує на нещільність ЗЗК.

17. Через 10 хвилин (час вентиляції топки) з'явиться сигнал “Вентиляція топки закінчена”.

18. Взяти аналіз газу на присутність у газопроводі кисню й повітря у верхній частині топці на відсутність метану. Вміст обох компонентів в обох аналізах не повинний перевищувати 1% .

За результатами контрольного обпресування, перевірки топки, газоходів, контрольно-вимірювальних приладів і систем автоматики складається акт, у якому ставлять свої підписи про готовність котла до розпалювання майстер КЦ, начальник зміни СТ-1, ст. машиніст КЦ, лаборант ХС і черговий електрослюсар СТАВ.

19. Безпосередньо перед запалюванням пальників треба перевірити наявність достатнього тиску газу в газопроводі перед котлом і наявність розрідження в топці, у необхідних випадках відрегулювати тягу.

20. Внаслідок того що розташування засувок на газопроводах окремих пальників не забезпечує можливості спостереження за запальним пристроєм чи смолоскипом у пальнику, розпалювання повинні виконувати 3 чоловіки.

Ст. машиніст закриває шибер повітря на пальнику № 2, запалює ручний смолоскип, уводить його в оглядовий лючок, кладе на вихідні отвори газового кільця пальника, спостерігає за стійким горінням смолоскипа і дає команду машиністу котлів на відкриття засувок розтопочного пальника № 2 ВК. Газ повинний відразу ж зайнятися. НЗ СТ-1 регулює тиск газу в колекторі регулювальним клапаном на ЦЩУ. Закрити вентиль свічки безпеки.

21. Переконавшись у нормальній роботі пальника № 2, витягти з пальника смолоскип, відкрити шибер повітря на пальнику № 2 і приступити до розпалювання розтопочного пальника № 5.

22. Ст. машиніст закриває шибер повітря на пальнику № 5, уводить ручний смолоскип у розтопочний пальник № 5 і дає команду на відкриття засувки. Переконатися в стійкому горінні пальника, закрити вентиль свічі безпеки. Витягти з пальника смолоскип і відкрити шибер повітря на пальнику № 5 .

23. Після розпалювання розтопочних пальників № 2 і № 5, розпалювання інших робити аналогічно в такій послідовності:

24. Переконатися, що горіння в топці стійке, погасити ручний смолоскип. Закрити вентилі свічок безпеки цих пальників.

25. Під час розпалювання пальників контролювати розрідження в топці, підтримуючи його 2-4 мм. вод. ст.

26. Якщо при розпалюванні пальника чи в процесі регулювання відбувся відрив, проскакування чи загасання полум'я, негайно закрити подачу газу до котла і розпалюваного пальника, видалити ручний смолоскип з пальника. Після усунення причини не запалення, приступити до повторного розпалювання, увімкнувши цикл розпалу.

27. Після розпалювання пальників перемикач блокування розпалювання перевести в положення “ВІДКЛЮЧЕНЕ”.

28. Розпалювання пальників робити в касці, захисних окулярах і рукавицях.

29. Начальник зміни і ст. машиніст роблять запис про розпалювання котла в оперативних журналах, а машиніст котла у добовій відомості. НЗС доповідає ст. ЧД ОДУ ТМК.