Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
котл..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
213.5 Кб
Скачать

Підготовчі операції.

1. Пуск котла повинен виконуватися під керівництвом начальника зміни або старшого машиніста, а після капітального або середнього ремонту, тривалого перебування у резерві або консервації (понад 30 діб) – під керівництвом начальника цеху або посадової особи, яка його заміщає.

Перед пуском котла після ремонту або тривалого перебування у резерві (понад 3 доби) повинні бути перевірені, згідно із затвердженою технічним керівником програмою, справність і готовність до включення допоміжного устаткування, засобів вимірювальної техніки (ЗВТ), засобів дистанційного керування арматурою і механізмами, авторегуляторів, захистів, блокувань і засобів оперативного зв’язку. При несправності захистів, що діють на останов котла, пуск його забороняється. Про виконання перевірки повинен бути зроблений запис в оперативному журналі і журналі перевірок технологічних захистів і автоматики.

2. Газопроводи котла перед пуском газу опресувати повітрям тиском 1000 мм. вод. ст.. Падіння тиску не повинне перевищувати 10 мм. вод. ст. за 1 годину. Під час опресування зробити обхід газопроводів і газової арматури, обмилюванням переконатися в щільності газового устаткування. За результатами контрольного опресування складається акт.

3. Перевірка герметичності закриття запираючих органів котла:

при короткочасному простої (до 2-х годин), операції по перевірці щільності газопроводів у межах котла і герметичності арматури перед пальниками газом не проводяться.

а) Перевірка герметичності других по ходу газу запірних органів на пальниках проводиться повітрям з надлишковим тиском 1 кг/см2 у наступному порядку:

- перевірити наявність встановленої заглушки на газопроводі до котла;

- встановити манометр для контролю тиску повітря в газопроводі котла під час перевірки. Інші прилади відключити;

- закрити другий по ходу газу запірний орган перед пальником і вентилі на продувочних свічках, свічках безпеки і свічці розвантаження відсічного клапану;

- відкрити ЗЗК, регулюючий клапан, перший по ходу газу регулюючий орган перед пальниками (ручну газову засувку);

- зняти заглушку на штуцері для підведення повітря;

- плавно відкрити вентиль на лінії підведення повітря і створити тиск у газопроводі 1 кг/см2;

- закрити вентиль на лінії підведення повітря і стежити за показаннями манометра;

- герметичність другого по ходу газу запірного органа на пальниках вважається задовільним, якщо при тиску повітря в газопроводі 1 кг/см2 в продовж 5 хв. його падіння не спостерігається;

б) Перевірити герметичність першого по ходу газу запірного органа перед пальниками, для чого:

- закрити перший по ходу газу запірний орган;

- відкрити другий по ходу газу запираючий;

відкрити вентилі на свічках безпеки пальників;

- плавно відкрити вентиль на лінії підведення повітря і створити тиск у газопроводі 1 кг/см2;

- закрити вентиль на лінії підведення повітря і стежити за показаннями манометра;

- герметичність першого по ходу газу запірного органа на пальниках вважається задовільним, якщо при тиску повітря в газопроводі 1 кг/см2 в продовж 5 хв. його падіння не спостерігається;

- якщо тиск падає, виявити конкретну нещільну арматуру, усунути нещільність і повторити іспит.

в) Перевірити герметичність закриття ЗЗК, для чого:

- закрити всі запірні органи перед пальниками;

- закрити ЗЗК;

- відкриваючи продувочні свічки, встановити тиск повітря в газопроводі після ЗЗК на рівні 0,5-0,6 кгс/см2, продувочні свічки закрити;

- стежити по манометрам за зміною тиску повітря;

- щільність відсічного клапану вважається задовільною, якщо в продовж 5 хв. тиск повітря за відсічним клапаном не збільшиться.

Забороняється починати заповнення і продувку газопроводу котла газом при виявленні нещільностей запірних органів перед пальниками чи відсічним клапаном. Якщо зазначені критерії щільності не виконуються необхідно визначити й усунути місце витоку газу і повторити перевірку щільності. Виток газу визначаються на слух, на дотик чи обмилюванням.

Для виявлення нещільності конкретної арматури необхідно по черзі відключити кожен пальник двома запірними органами і закрити вентиль на свічці безпеки із спостереженням за зміною тиску по манометру, встановленому за регулюючим клапаном, обмити мильною емульсією сальникове ущільнення штока арматури, прослухати газопровід за арматурою на підведеннях до пальників, продувні свічки і свічки безпеки за допомогою стетоскопа.

Одночасно із спостереженням за зміною тиску в газопроводі перевірити зовнішню щільність фланцевих, нарізних сполучень і сальникових ущільнень арматури за допомогою мильної емульсії.

Після закінчення робіт з перевірки герметичності закриття арматури газопроводів у межах котла повітрям, при наступній розтопці котла, передпускова перевірка герметичності закриття арматури газом не потрібна.

4. Зробити огляд котла і переконатися в:

- справності обмуровування котла й ізоляції трубопроводів;

- справності рухомих і нерухомих опор трубопроводів на вході

і виході;

- справності арматури, звернувши увагу на наявність усіх кріпильних болтів у кришках і фланцевих з'єднаннях, стан штоків, достатність сальникової набивки і наявність запасу для підтяжки сальників;

- справності приводів до газових заслінок, клапанам і засувкам, справності механічних тяг (відсутність вигинів, тріщин, наявність шайб, контргаєк і шплінтів), легкості керування заслінками і відповідність їхніх положень і ключів керування;

- справності вентиляторів, кріплення захисних сіток крильчаток і готовність їх до роботи;

- справності і достатності освітлення;

- справності засобів зв'язку;

- наявності всіх огороджень і сход на котлі;

відсутності навколо котла сміття і сторонніх предметів;

перевірити наявність та справність засобів пожежогасіння та тиск води в пожежних трубопроводах.

5. Оглянути топку котла і конвективну частину через люки та оглядові лючки і переконатися в нормальному стані пальників, поверхонь нагрівання, відсутність людей, сторонніх предметів, сміття. Після огляду люки закрити та ущільнити.

6. Зібрати ел. схеми електродвигунів ДВ і КВП та А. Зробити перевірку технологічних захистів котла згідно .

7. Прикриттям обвідної засувки і відкриттям на вході і на виході із котла, встановити витрату тепломережної води через котел Q = 2300-2500 м3/год.

8. Зняти заглушку з газопроводу котла відповідно до наряду на газонебезпечні роботи. Після зняття заглушки;

- провести контрольне опресування газопроводів повітрям при тиску 0,3 кг/см2, падіння тиску за годину повинно бути не більше 60 мм. вод. ст.

9. Випробувати у роботі комплект переносних рацій: одна на ЦЩК у НЗС СТ-1, що включає ДВ і регулює Р газа в газопроводі, інша у бригади на розпалюванні - ст. машиніста і машиніста ВК.