Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 7.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
2.89 Mб
Скачать

Практичне заняття № 7

Тема: фізіологія травлення. Травні ферменти.

Т

Мал. 1. Травна система людини: 1 — тверде піднебіння; 2 — привушна залоза; З — м'яке піднебіння; 4 — глотка; 5 — язик; 6 — стравохід; 7 — шлунок; 8 — підшлункова залоза; 9, 11, 18 — товста кишка; 10, 12 — тонка кишка; 13 — сигмоподібна кишка; 14 — пряма кишка; 15 — відхідник; 16 — червоподібний відросток; 17 — сліпа кишка; 19 — дванадцятипала кишка; 20 — жовчний міхур; 21 — печінка; 22 — піднижньощелепна залоза; 23 — під'язикова залоза; 24 — порожнина рота

РАВЛЕННЯ

Однією з умов існування організму людини є живлення, оскільки їжа є матеріалом для побудови й оновлення його структурних елементів та джерелом енергії, необхідної для забезпечення функцій. Однак поживні речовини їжі переважно є складними високомолекулярними сполуками (полімерами) і для засвоєння потребують розщеплення на прості складові — низькомолекулярні сполуки (мономери). Сукупність процесів, які забезпечують ферментативне розщеплення цих полімерів (білків, жирів, вуглеводів) до мономерів (амінокислот, моногліцеридів, жирних кислот і моноцукридів), називають травленням.

Травлення відбувається в певних органах, що складають єдину травну систему. До неї належать ротова порожнина, глотка, стравохід, шлунок, кишки, а також печінка і підшлункова залоза (мал. 1).

В

Мал. 2. Види травлення: а — позаклітинне; б — внутрішньоклітинне; в— мембранне; 1 — позаклітинна рідина; 2— внутрішньоклітинна рідина; З — лізосома; 4 — ядро; 5 — клітинна мембрана; 6 — ферменти

иди травлення.
Травлення класифікують за походженням травних ферментів: аутолітичне — забезпечується ферментами харчових продуктів, симбіонтне — бактеріями і найпростішими, які живуть в організмі споживача їжі, і власне — ферментами, що синтезуються в органах травлення. За місцем, де відбувається травлення, виділяють внутрішньоклітинне травлення, пов'язане з гідролізом поживних часточок лізосомними ферментами всередині клітини, позаклітинне (порожнинне) — гідроліз харчових часточок відбувається у порожнині травної системи і мембранне, також позаклітинне, яке відбувається на поверхневій мембрані мікроворсииок ентероцитів кишок і здійснюється ферментами, фіксованими на цій мембрані (мал. 2).

При внутрішньоклітинному травленні навколо харчової часточки, яка потрапила всередину клітини, утворюється невеликий міхурець — травна вакуоля. Травлення відбувається під впливом ферментів лізосом гідролаз, які проникають у вакуолю з цитозоля клітини. Продукти гідролізу переходять до цитоплазми. Вакуоля весь час переміщується і, коли вона наближається до поверхні клітини, її вміст разом з неперетравленими часточками видаляється назовні. Клітини, що забезпечують внутрішньоклітинне травлення - фагоцити.

Ферменти травних соків поділяють на амілолітичні, ліполітичні й протеолітичні, які розщеплюють відповідно вуглеводи, ліпіди й білки. Вони синтезуються секреторними клітинами травних залоз і надходять до травної системи в складі слини, шлункового, підшлункового, кишкового соків і жовчі.

Отже, травлення — це гідроліз харчових речовин ферментами травних залоз, характер якого визначається як складом ферментів, так і специфічністю їх дії.

Система травлення - це сукупність виконавчих органів, які беруть участь у процесах травлення, та апарату регуляції їх функцій, що забезпечують кінцевий результат:

До виконавчих органів належать ті, що входять до складу травного каналу, та травні залози, що виділяють свої секрети до його порожнини.

Основними функціями виконавчих органів системи травлення є:

  • Моторна функція, яка здійснюється завдяки м'язам травного каналу і забезпечує механічну обробку їжі в ротовій порожнині, перемішування та переміщення хімусу по травному каналу в дистальному напрямку.

  • Секреторна функція, яка полягає у виділенні секреторними залозами травних соків до порожнини травного каналу, завдяки ферментам яких здійснюється хімічна обробка поживних речовин - гідроліз білків, жирів, вуглеводів до простих речовин, які всмоктуються.

  • Функція всмоктування полягає у транспорті продуктів гідролізу харчових речовин, води, електролітів, вітамінів та інших речовин у кров та лімфу.

Завдяки системі травлення відбувається зв'язок організму із зовнішнім середовищем, надходять конче потрібні для пластичних та енергетичних процесів речовини - білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни, мікроелементи та вода. У процесі хімічної обробки білки перетворюються на простіші сполуки і втрачають свою біологічну специфіку.

Розрізняють такі відділи травного каналу: порожнина рота, стравохід, шлунок, дванадцятипала кишка та підшлункова залоза й печінка, що виділяють до неї свої секрети, а також тонка й товста кишки. Всі відділи відокремлені сфінктерами. Істотне значення має травлення в кожному попередньому відділі, що забезпечує послідовність процесів. У середньому їжа (хімус) перебуває в ротовій порожнині 15-20 с, у стравоході - 10 с, у шлунку - 1-3 год., у тонкій кишці - 7-8 год., у товстій - 25-30 год.

ФУНКЦІЇ ТРАВНОЇ СИСТЕМИ

СЕКРЕТОРНА ФУНКЦІЯ

Найважливішими структурними елементами органів травної системи, що визначають особливості травлення, є секреторні клітини і залози. Залози є екзокринними, тобто виділяють травні соки безпосередньо або через систему проток у порожнину рота, шлунка чи кишок.

Будова секреторного апарату. Будова секреторних клітин свідчить про наявний взаємозв'язок із виконуваною функцією, складом синтезованого секрету і способом його виведення. Травні секреторні (екзокринні) клітини-екзокриноцити (підшлункової залози, привушної, головні клітини шлункових залоз) дуже подібні з

Мал. 3. Секреторна клітина (екзокриноцит):

1 — десмосоми; 2 — мікроворсинки; З, 4 — бічні складки; 5, 15, 16 — базальна мембрана; 6, 7, 20, 21 — ендоплазматична сітка; 8, 9, 10, 22, 23 — структури комплексу Гольджі; 11 — секреторні гранули; 12 — вихід секрету; 13 — мітохондрії; 14 — ядро; 17, I8рибосоми; 19 — речовини, що входять у клітину; 24 — лізосоми

а будовою (мал. 3). Спільним для них є гетерополярність розміщення органел. Така клітина має клітинну мембрану з мікроворсинками, на бічних поверхнях клітин є складки, що сполучають клітини між собою, в основі — базальні мембрани. Ядро зміщене до базальної частини. Так само добре розвинена гранулярна ендоплазматична сітка з рибосомами. Все це свідчить про високий рівень білкового синтезу. У базальній і середній частинах цитоплазми є велика кількість мітохондрій, що беруть активну участь в енергетичних процесах. Добре розвинений комплекс Гольджі, розміщений, як правило, над ядром. Важливою ознакою секреторних клітин є наявність специфічних секреторних включень у вигляді крапель і гранул, які можуть бути різних розмірів, але концентруються у верхівковій частині клітини.

Т

Мал. 4. Ацинус підшлункової залози:

1,2 вставна протока; 3 — екзокриноцити підшлункової залози (ациноцити); 4 — кровоносні капіляри; 5 — секреторні (зимогенні) гранули; 6 — нервове волокно

Мал. 5. Травні залози:

1—3 — одноклітинні залози; 4 — залозиста ямка; 5 — залозиста крипта; 6 — багатоклітинна трубчаста залоза; 7 — проста трубчаста; 8 — проста альвеолярна; 9, 10 — додаткові розгалуження у простих залозах; 11 — складна трубчаста; 12 — складна альвеолярна; 13 — складна трубчасто-альвеолярна; 14 — сітчаста

равні залози мають здебільшого вивідні протоки і секреторні ланки — ацинуси, які функціонують як єдина система (мал. 4). Ацинуси — це кінцеві галуження проток, оточені секреторними клітинами залози. Розрізняють прості й складні травні залози. У простих вивідна протока не розгалужується і безпосередньо переходить у кінцевий відділ. Якщо кінцевий відділ має вигляд трубки, залозу називають трубчастою, а якщо альвеоли — альвеолярною. У складних залозах протоки багаторазово розгалужуються і закінчуються ацинусами. Складні залози також поділяють на трубчасті, альвеолярні й трубчасто-альвеолярні (мал. 5). Прикладом перших може бути під'язикова слинна залоза, других — привушна, а третіх — підщелепова.

Існує ще одна особливість морфології й фізіології травних залоз. Залози, які мають секреторні клітини одного типу (гомогенні клітини), відносять до гомокринних (печінка, підшлункова залоза). Залози, які мають кілька видів секреторних клітин (гетерогенні клітини), що продукують різні компоненти секрету, називають гетерокринними (шлункові, слинні, кишкові (крипти) залози). В остаточному формуванні секрету беруть участь також клітини вивідних проток залоз.

Механізми секреції. Секреторний процес, що відбувається у клітинах травних залоз, пов'язаний з використанням води, неорганічних і низькомолекулярних органічних сполук крові. Цей процес є циклічним, тобто він складається з кількох фаз, які закономірно повторюються: надходження необхідних речовин до залозистої клітини; синтез первинного продукту за участю органел клітини і оформлення секрету в гранули; виведення секрету з клітини, відновлення її початкової структури. Різні залози можуть мати власний секреторний цикл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]