Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тема7.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
149.5 Кб
Скачать

Дегазація

Це заходи, спрямовані на знезаражування або видалення отруйних і сильнодіючих отруйних речовин. Дегазація може проводитися хімічним, фізичним і механічним способом.

При хімічному способі застосовують хімічні речовини, які при взаємодії з отруйними речовинами нейтралізують їх та утворюють нетоксичні речовини. Цей спосіб дегазації здійснюється протиранням зараженої поверхні дегазаційними розчинами або хлорним вапном. При відсутності штатних дегазаційних речовин можна використовувати промислові відходи, які містять у собі речовини лугової та окислювально-хлоруючої дії.

Фізичний спосіб дегазації заснований на випаровуванні отруйних речовин з зараженої поверхні і частковим їх розкладанням під дією високотемпературного газового потоку, проводиться за допомогою теплових машин. При дегазації розчинниками отруйні речовини не знешкоджуються, а розчиняються з зараженої поверхні разом з розчинником. Розчинниками можуть бути - бензин, гас, дизельне пальне, діхлоретан, спирт.

Механічний спосіб дегазації застосовують для зняття зараженого шару ґрунту, снігу на глибину проникнення ОР і СДОР за допомогою бульдо­зерів, грейдерів на глибину 7-8 см, а снігу до 20 см.

Дегазація території з твердим покриттям, зараженої шкірно-наривними і нервово-паралітичними отруйними речовинами, проводиться обробкою розчи­ном хлорного вапна: заражену ділянку засипають хлорним вапном із розрахунку 1кг на 1м2 поверхні з наступним переорюванням цієї площі на глибину проникнення небезпечної хімічної речовини і потім знову засипа­ють хлорним вапном.

Приміщення дегазують 10-20% хлорно-вапняним розчином. Замість хлорного вапна можна застосувати гіпохлорит кальцію або негашеного вапна. Якщо температура повітря нижче 5°С, застосовують хлористий сульфурил або 5-10% розчин їдкого натру.

Металеві предмети (відра, лопати та ін.) дегазують обпалюванням, кип’ятінням протягом 2-х годин у воді з добавкою лугу (1-2%) або протиранням ганчір’ям, змоченим у гасі, бензині.

Дерев’яні предмети дегазують хлорновапняною кашкою або розчинами інших дегазуючих засобів з наступним промиванням водою через 1,5- 2 години.

Дегазація одягу, взуття та інших індивідуальних засобів захисту здійснюється кип’ятінням, пароаміачною сумішшю, пранням і провітрюванням.

Воду дегазують фільтруванням і хлоруванням. Із колодязя воду відливають або відкачують, а дно і стінки шахти обробляють хлорновапняною кашкою, із дна знімають шар 10 см. Після наповнення водою, її знову відливають і після нового наповнення перевіряють на наявність отруйних, речовин.

Дезінфекція

Це заходи, спрямовані на знищення збудників інфекційних хвороб та їх токсинів. Дезінфекція може проводитися хімічним, фізичним, механічним та комбінованим способами.

Хімічний - основний спосіб дезінфекції - знищення хвороботворних мікробів і руйнування токсинів дезінфікуючими речовинами.

Фізичний спосіб дезінфекції – кип’ятіння білизни, посуду та інших речей. Використовується, в основному, при кишкових інфекціях.

Механічний спосіб здійснюється такими ж методами, що і дегазація і передбачає видалення зараженого ґрунту або снігу. Зрізання верхнього шару ґрунту здійснюється на глибину 3-4 см, шару рихлого снігу - до 20 см, щільного снігу - до 6 см.

Дезінфекція одягу, взуття, і індивідуальних засобів захисту здій­снюється обробкою пароповітряною або пароформаліновою сумішкою, кип’ятінням, замочуванням в розчинах для дезінфекції (або протиранням ними), стиркою.

Обробка пароповітряною сумішкою використовується для дезінфек­ції всіх видів одягу і індивідуальних засобів захисту, крім, шубно-хутрових, шкіряних і валяних виробів, які підлягають обробці пароформаліновою сумішкою в відповідності з інструкціями експлуатації ДДА - дезінфекційно-душових автомобілів і ДДП - дезінфекційно-душових причепів.

Обробка кип’ятінням використовується для дезінфекції виробів з хлопчатопаперових тканин і індивідуальних засобів захисту, виготовле­них з резини і прогумованих тканин. Дезінфекція кип'ятінням проводиться в бучильній установці БУ-4М, дезінфекційних бучильниках і в різних підручних засобах (баках, котлах, бочках і т.д.).

Дезінфекція замочуванням в розчинах. Дезінфекція одягу і індиві­дуальних засобів захисту, заражених вегетативними формами мікробів, проводиться замочуванням в 5%-му водяному розчині фенолу, лізолу або нафтолізолу, 3%-му розчині монохлораміну або в 2,5%-му розчині формальдегіду протягом 1 години. При зараженні споровими формами мік­робів замочування проводиться в 10%-му розчині формальдегіду протягом 2 годин.

Воду знезаражують розчином хлорного вапна, на кожний м3 води додають 0,5 л цього розчину, а при споровій мікрофлорі - 4л, після чого воду перемішують і залишають на 10-12 годин, а потім відливають чи відкачують.

Найбільш доступний метод дезінфекції води – кип’ятіння. При зараженні споровидними формами мікробів воду кип'ятять не менше 2 годин.

187

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]