Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР № 4 Настроювання інтерфейсу ОС Windows.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

5.3. Настроювання робочого столу

Змінити зовнішній вигляд „Робочого столу” можна достатньо швидко і легко за допомогою діалогового вікна „Властивості: Екран”. Для цього потрібно у вікні „Панель управління” двічі клацнути лівою кнопкою миші на значку „Екран”. З'явиться діалогове вікно (рис.4.2) з шістьма вкладками для різноманітних настроювань екрана („Фон”, Заставка”, Оформлення”, Веб”, Ефекти”, Настройка”) (рис. 4.2).

Рис. 4.2. Діалогове вікно „Властивості: Екран”

5.3.1. Вкладка „Фон”

Фонові зображення – це зображення, які розміщуються на робочому столі Windows 2000, щоб зробити його більш естетично приємним та зручним. Фонові зображення іноді називають шпалерами. Це пов'язано з тим, що вони розміщуються під іншими елементами робочого столу, а не закривають їх. Завдяки цьому можна побачити всі значки робочого столу.

Windows 2000 дозволяє використовувати фонові зображення різних форматів. Самий простий з них – формат .bmp, який автоматично підтримується ОС Windows 2000. Якщо у Вас виникне бажання скористатися зображеннями у форматі jpeg, необхідно активізувати „Робочий стіл” Active Desktop.

Перейдіть на вкладку „Фон” (рис. 4.3) і виберіть фоновий візерунок. Зображення можна встановити будь-яке, як зі списку стандартних візерунків, так і скориставшись кнопкою „Огляд”.

Рис. 4.3. Вкладка „Фон” діалогового вікна „Властивості: Екран”

 Виберіть зображення, яке Вам більше до вподоби.

 Виберіть необхідний параметр зі списку „Відображення”. Приклад оформлення можна побачити на імпровізованому дисплеї у вікні. Клацніть на кнопці „ОК” для закриття діалогового вікна і додання зображення на „Робочий стіл”.

Увага! Якщо Ви виберете зображення, розміри якого не співпадають з розмірами „Робочого столу Windows 2000, то побачите незаповнені краї з боків фонового зображення або навпаки, вихід зображення за рамки робочого стола. Хоча ОС Windows 2000 і дозволяє розтягти зображення до повного заповнення розмірів робочого столу, однак, якщо відношення його сторін не дорівнює 4:3, може відбутися спотворення зображення.

Джерелом файлів для зображень „Робочого столу”, може стати цифрова камера або сканер, за допомогою яких Ви зможете створювати свої цифрові фотографії. Крім того, велику кількість зображень Ви можна знайти на компакт-дисках і в мережі Internet.

Для того щоб скористатися зображеннями з мережі Internet, як фонових зображень „Робочого столу” Windows 2000, потрібно клацнути на ньому правою кнопкою миші і з контекстного меню, яке з'явиться, вибрати команду „Зробити рисунком робочого стола”.

Використання візерунків. Як і рисунки, візерунки можуть бути розміщені у вигляді фону на „Робочому столі”. Вони мають доволі солідну перевагу – займають значно менше пам'яті. Однак деякі візерунки, значно ускладнюють роботу з ярликами (серед надмірної строкатості їх часто не видно).

Для того щоб фоновий візерунок дійсно був видний на робочому столі, у списку малюнків необхідно обрати команду „Ні”, тому що при одночасному виборі малюнка і візерунка, малюнок завжди розташовується поверх візерунка.

Примітка. Відкрити папку „Панель управління” можна також за допомогою файл-менеджера „Провідник” („Пуск Настройка „Панель управління”) або за допомогою контекстного меню.

Завдання: За допомогою довідкової системи з'ясуєте відмінностями між кнопками „ОК та Застосувати.