Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР № 4 Настроювання інтерфейсу ОС Windows.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

5.4.2. Настроювання клавіатури

У вікні Панель управління” двічі клацніть на значку „Клавіатура”.

В діалоговому вікні на вкладці „Швидкість” (рис. 4.8) встановлюються параметри клавіатури: час очікування повторної появи знака після того, як Ви натиснули клавішу цього знака і зафіксували її в натиснутому стані, а також швидкість повторної видачі цих знаків.

Рис. 4.8. Діалогове вікно „Властивості: Клавіатура”

Щоб здійснити настроювання часу очікування перед началом генерації символів, на смузі регулятора „Затримка перед початком повтору символу”, перетягніть повзунок в напрямку Довше” або „Коротше”.

  • Для настроювання швидкості повторної видачі знака (швидкості генерації символів) на смузі регулятора Швидкість повтору перетягніть повзунок у напрямку Нижче” або Вище”.

  • Для здійснення перевірки, перейдіть у поле введення, натисніть будь-яку клавішу з символом і зафіксуйте її у натиснутому положенні. Перевірте, чи задовольняє Вас виконані настройювання.

Крім параметрів друку символів на екрані, важливими параметрами клавіатури є мовна підтримка.

  • Клацніть на вкладці Мови і розкладки” (рис. 4.9).

Рис. 4.9. Діалогове вікно “Мови і розкладки”

В області „Встановлені мови і розкладки клавіатури” Ви побачите набір мов, встановлених на Вашому комп’ютері. Це означає, що можна скористатися символами алфавіту цих мов для набору тексту, і без проблем користуватися програмами, які співпрацюють з цими мовами. Використовуючи кнопки цієї області можна встановити (або видалити) додатково ще декілька мов.

В області Переключення мови введення і розкладок клавіатури” можна призначити комбінації клавіш для швидкого переключення розкладки клавіатури (з мови на мову).

Встановлений прапорець „Відображати індикатор мови на панелі задач” сигналізує, що на „Панелі задач” в правом куті (області стану системи) буде висвітлюватись індикатор поточної мови.

  • Закрийте діалогове вікно Властивості: Клавіатура”.

  • Знайдіть на „Панелі задач” індикатор поточної мови і клацніть на ньому лівою кнопкою миші. Буде висвітлений перелік встановлених мов, з якого можна вибрати необхідний.

  • Тепер клацніть на індикаторі поточної мови правою кнопкою миші і в контекстному меню, яке розкриється, виберіть команду Властивості”. Буде висвітлено вже знайоме Вам діалогове вікно встановлення мовної підтримки.

  • Закрийте діалогове вікно Властивості: Клавіатура”.

5.5. Настроювання дати і часу

В икористання в комп'ютерах годинників з автономним живленням надає багато зручностей користувачам ПК. На жаль, такі часи не завжди йдуть точно. Системний час використовується в багатьох програмах. Крім того, системний час використовується при кожному новому запису файла на жорсткий магнітний диск або на дискету.

  • Розкрийте папку Панель управління”.

  • Знайдіть значок Дата і час і двічі клацніть на ньому. Розкриється вікно настроювання дати і часу. В діалоговому вікні першої вкладки Дата і час” можна встановити нову дату і час (рис.4.10).

Рис. 4.10. Діалогове вікно настроювання дати і часу

Встановлення дати:

  • Виберіть у списку, будь-який місяць.

  • У полі, де висвітлюється рік, наберіть поточний рік (для вибору року можна скористатися кнопками зі стрілками).

  • У полі, де висвітлюється календар обраного місяця, просто клацніть на певному дні.

Встановлення часу:

  • Клацніть у полі, де висвітлюється час, і виділіть певну складову – години, хвилини або секунди (для виділення можна просто протягати текстовий курсор при натиснутій лівій кнопці миші, або скористатися комбінацією клавіш <Shift>+<> або <>).

  • Наберіть новий час (або виберіть його, клацаючи мишкою на кнопках із стрілками з правої сторони від поля). Область „Часовой пояс” дозволяє обрати часовий пояс тієї місцевості, де перебуває комп’ютер. Крім того, тут можна врахувати й перехід на літній час.

  • Закрийте вікно настроювання дати і часу. Встановіть поточну дату і час.