Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР № 4 Настроювання інтерфейсу ОС Windows.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

5.3.2. Вкладка “Заставка”

Первісно монітори ПК страждали від вигоряння, яке було зумовлене відображенням на них одного й того ж зображення без яких-небудь змін протягом тривалого часу. За цією причиною і придумали екранні заставки або просто заставки.

Якщо система не працювала тривалий час, на екрані з'являлася заставка, яка не дозволяла статичному зображенню випалити люмінофор на внутрішній поверхні монітора.

Нині, на комп'ютерах працюючих під управлінням Windows 2000, заставки виконують дві реальні задачі, причому кожна з них не пов'язана із захистом моніторів від ушкоджень. Ці дві задачі – розвага і безпека. Змусити переміщуватися зображення по екрану у той час, коли ви не працюєте з комп'ютером, – це звичайно не мистецтво, але значно краще, ніж постійно бачити перед собою звіт або документ над яким Ви постійно працюєте. Крім цього, заставки також дозволяють приховати від сторонніх очей конфіденційні дані.

До складу Windows 2000 входить набір заставок, з якими Ви маєте можливість познайомитися на вкладці „Заставка” діалогового вікна „Властивості: Екран”.

Для того, щоб вибрати заставку, потрібно в області „Заставка” вибрати зі списку заставку, яка Вам до вподоби. На імпровізованому екрані буде висвітлений приклад цієї заставки. Обравши заставку, клацніть на кнопці „Настройка” в області „Заставка”.

Складні заставки, зазвичай, володіють великою кількістю параметрів, які дозволяють швидко змінювати форму, текстуру й розрізненість. Зображення з відображенням написів дозволяє вказувати текст напису, його форматування, а також швидкість і характер переміщення напису по екрану. Залежно від обраної заставки можливе зіткнення і з більш специфічними параметрами.

Встановіть прийнятні для Вас параметри заставки і клацніть на кнопці „ОК” для повернення назад у вікно „Властивості: Екран”.

  • Клацніть на кнопці „Перегляд” і Ви побачите приклад заставки на всю площу екрана монітора.

  • В полі „Інтервал” встановіть параметр 1 хв. Це означає, що якщо протягом заданого інтервалу не доторкнетеся до клавіатури або миші, то на екрані автоматично з’явиться заставка.

У цьому вікні, також можна встановити парольний захист „Зберігача екрану”. Таким чином, ніхто крім Вас не зможе перейти з режиму заставки в нормальний режим роботи (не перезавантаживши комп'ютер).

  • Встановіть прапорець Пароль”. Буде активізована кнопка „Змінити...”. Клацніть на цій кнопці. З'явиться вікно завдання пароля.

  • В полях цього вікна задайте свій пароль і його підтвердження.

Увага! Замість символів в полях будуть виводитися зірочки – для того, щоб ніхто не побачив Ваш пароль. Для перевірки пароля, правильно наберіть його в полі Підтвердження пароля.

Клацніть на кнопці ОК для повернення в діалогове вікно „Властивості: Екран”.

  • Клацніть на кнопці Перегляд”. Після перегляду заставки, торкніть мишку і наберіть пароль для повернення в нормальний режим роботи.

  • Зніміть прапорець Пароль”.

  • Клацніть на кнопці Застосувати”.

Важливу роль зіграє економія енергоспоживання монітора на час Вашої відсутності. В області „Енергозберігаючі функції монітора можна встановити настройки, коли монітор буде переключатися в режим зниженого споживання енергії.

Д ля повернення до нормальної роботи монітора достатньо поворухнути мишкою, або натиснути на будь-яку клавішу на клавіатурі.