Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка MITSUBISHI (ред.m1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
632.83 Кб
Скачать

2. Програмування та управління контролерів -серії

за допомогою клавіш управління

Контролери -серії програмуються за допомогою функціональних блоків. У процесі програмування функціональні блоки об’єднуються. Існує п’ять базових елементів, які можна використовувати під час програмування: Входи, Клавіші управління, Дисплей, Функціональні блоки та Виходи.

В вімкнений контролер відображає на дисплеї дату, час і поточний стан входів/виходів. При натисканні будь-якої клавіші управління (табл. 2), відбувається перехід в основне меню (TopMenu), в якому доступні такі функції:

Run (Stop) – запуск (зупинка) контролера;

ProgEdit – режим редагування програми;

ProgClear – видаляє програму та дані з пам’яті контролера;

ClockSet – встановлення годинника реального часу;

LANGUAGE – вибір мови: англійська, японська, німецька, французька, італійська, іспанська;

Others... – доступ до додаткових функцій (перегляд версії програми, захист програми паролем, перехід на літній час, вмикання та вимикання контролера).

Для входу в режим програмування з основного меню вибирають пункт ProgEdit клавішами “” або “” і клавішею “ОК” підтверджують свою готовність до початку програмування контролера.

2.1. Об’єднання двох блоків

Ф ункціональні блоки зв’язані, коли на екрані дисплея покажчик виходу зв’язаний з покажчиком входу. Стрілка вказує на покажчик виходу, що завжди показується з правого боку функціонального блока. Вхідний вільний покажчик відображається як “>”, водночас вхідні зв’язані покажчики відображаються як “”. Утримують натиснуту клавішу зі стрілкою спрямованою праворуч “”, доки покажчик виходу не почне миготіти. Треба натиснути клавішу “+” для того, щоб об’єднати два блоки.

П ісля натискання клавіші “+”, функціональні блоки, доступні та вибрані для об’єднання, будуть відображатись з правого боку екрана. Для вибору необхідного блока використовують клавіші “” і “”. Поточний вибір буде миготіти. Коли підказка “Connect” (“об’єднання”) з’явиться вгорі або внизу екрана, клавішею “ОК” підтверджується вибір саме цього блока.

Контролер на екрані автоматично відображає інформацію про поточний стан (входів, виходів, функціонального блоку, пам’яті) при д одаванні нового функціонального блока.

Для підключення нового функціонального блока, вибирають пункт “AddFB”. Меню вибору “AddFB” відобразить список двадцяти двох функціональних блоків (табл. 3). Вибирають необхідний блок і клавішею “ОК” підтверджують вибір.

В ибирають вільний покажчик (“>”) входу і натискають клавішу “ОК”. Підказка “Connect” зникне з екрана – два функціональних блоки будуть з’єднані. Покажчики виходу можуть бути з’єднані з багатьма входами, але покажчик входу може бути з’єднаний тільки з одним виходом.

2.2. Доступ до функціональних блоків

Поки номер функціонального блоку миготить, можна переглянути сусідні блоки, використовуючи клавіші “+” та “–”. Наприклад, поки номер FB00 миготить на дисплеї, натискаючи клавішу “+”, можна переміститись на екран з номером FB01. Отже, можна переглянути інформацію про виходи, ключі, регістри, а також змінювати встановлені параметри функціональних блоків.

2 .3. Встановлення параметрів функціональних блоків

Деякі функціональні блоки мають параметри, які потрібно попередньо визначити – значення часу (Т, t), лічильника (N, n) тощо. Використовуючи клавіші, переходять у режим функціональних блоків. Коли номер функціонального блоку почне миготіти, два рази натискають клавішу “ОК”, щоб увійти в режим встановлення параметрів функціонального блока. Далі вводять необхідне значення параметра функціонального блока клавішами управління. Кожне значення слід підтвердити натисканням клавіші “ОК”.

Деякі функціональні блоки мають кілька екранів для введення значень. Клавіша “ESC” дає змогу переміститися на наступний екран.

Після закінчення введення даних, використовуючи клавішу “ESC” можна повернутися до основного меню.