Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка MITSUBISHI (ред.m1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
632.83 Кб
Скачать

3.3.4. Група системних біт та функціональних клавіш

Системні біти та функціональні клавіші (табл. 7) розміщені в групі вхідних сигналів (IN). Під час програмування вони мають перебувати тільки на полі програмування.

Функціональні клавіші (табл. 7) не тільки використовуються для управління контролером: кожну з них можна запрограмувати як за допомогою програмного забезпечення AL-PCS/WIN-E, так і безпосередньо в контролері.

Таблиця 7

Системні біти та функціональні клавіші

Позначення

Опис

Постійний сигнал на вмикання

Постійний сигнал на вимикання (земля)

Секундний годинник: через кожні 0,5 секунди перемикає стан вкл./викл.

Сигнал статусу Time Switch: логічна одиниця у випадку виникнення помилки функціонального блоку Time Switch в режимі моніторингу

Сигнал статусу літнього часу: ввімкнено, коли системний годинник в режимі літнього часу

AS-Interface статус: помилка зв’язку

AS-Interface статус: помилка живлення

Вхід AS-Interface

Функціональні клавіші контролера

Клавіша OK

Клавіша ESC

Клавіша “+”

Клавіша “–”

Клавіша вгору

Клавіша вниз

Клавіша вправо

Клавіша вліво

4. Створення функціональних блоків користувача

(власних функціональних блоків)

Якщо у процесі реалізації алгоритму управління технологічним об’єктом виникає потреба використовувати специфічні команди, яких нема в групах функціональних блоків, то в цьому разі можна створити власний функціональний блок або підсистему за допомогою кнопки User Func панелі User Function Tool bar або за допомогою контекстного меню.

4.1. Створення функціональних блоків користувача

за допомогою панелі User Function Tool bar

Натискають кнопку User Func на панелі User Function Tool bar і мишею вказують місце розташування блока користувача на полі програмування. При цьому відкривається вікно User FUNC (рис. 26). В цьому вікні задають кількість входів та виходів (дискретних та/або аналогових). Функціональні блоки користувача можуть мати до 30 входів та виходів. Також це вікно буде з’являтися у разі наступних звернень до функціональних блоків користувача під час настройки. За натискання клавіші ОК відкривається вікно Sub FBD (рис. 27), де, як і в основному режимі, пишеться програма.

Рис. 26. Вікно діалогу User FUNC

Рис. 27. Вікно створення функціонального блока користувача

4.2. Створення функціональних блоків користувача

за допомогою контекстного меню

Потрібно виділити групу функціональних блоків (рис. 28), які будуть входити до функціонального блока користувача, і вибрати команду Create User Func в контекстному меню, клацнувши правою клавішею миші. Після виконання цієї команди на полі програмування з’являється функціональний блок користувача. Редагування цього блока викликається подвійним клацанням лівої клавіші миші.

Якщо під час вибору групи функціональних блоків станеться розрив зв’язку або проміжний функціональних блок не увійде до виділення (рис. 29), то в цьому разі на екрані з’явиться повідомлення про неможливість створення функціонального блока користувача.

Рис. 28. Вибір групи функціональних блоків для створення функціонального блока користувача

Рис. 29. Функціональний блок користувача створити не можливо

Всі функціональні блоки користувача можна зареєструвати. Зареєстровані функціональні блоки користувача розміщені в групі User, що міститься в Accessories Tool Bar. Під час створення зареєстрованого функціонального блока слід вибрати функціональний блок користувача і вибрати в контекстному меню, клацнувши правою клавішею миші, команду Register. У діалоговому вікні треба задати назву функціонального блока (не більше 32 символів), піктограму ON (функціональний блок активний) та піктограму OFF (функціональний блок неактивний). Піктограми для функціональних блоків мають бути в форматі *.bmp та мати палітру з 16 або 256 кольорів. Функціональний блок з піктограмою OFF буде записаний в групу User, що міститься в Accessories Tool Bar.