Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оподаткування Скандинавських країн.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
57.69 Кб
Скачать
  1. Особливості оподаткування Данії

Данія - високорозвинута індустріально-аграрна країна з широкими зовнішньоекономічними зв'язками, рівень життя її населення - один з найвищих у світі. Економіка Данії базується на високотехнологічному сільському господарстві, діяльності сучасних малих підприємств і корпорацій, в країні високий рівень соціального захисту населення і зовнішньої торгівлі. В економіці переважає приватний сектор, але держава за допомогою грошово-кредитної, фінансової і податкової політики, а також надання субсидій значно впливає на сільське господарство. Промисловість Данії багатопрофільна. Профілюючі галузі: виробництво електронного обладнання, харчова промисловість, суднобудування, будівництво мостів і виробництво меблів, хоча більшу частину сировини доводиться імпортувати. Займаючи високі позиції в рибальстві і сільському господарстві, Данія змогла відновити свою економіку після Другої світової війни швидше, ніж сусідні країни, але відтоді частка сільського господарства в національному доході скоротилася з 20% в 1953 році до близько 3,9% у 1995-му. Нарівні із зменшенням значення сільського господарства в економіці Данії набула значної ролі сфера обслуговування, де сконцентровано майже 74,7 відсотка зайнятих. Важливе місце відводиться і зовнішній торгівлі, на частку якої припадає 54,9 відсотка валового внутрішнього продукту.

ВВП Данії у 1995 році становив 173,3 млрд. дол., або 33 144 дол. з розрахунку на душу населення, поступаючись тільки Швейцарії і Японії. Однак через високу вартість життя Данія посідала лише 12-е місце у світі за купівельною спроможністю населення. Витрати держави в 1996 році становили 46 відсотків ВВП, причому близько половини припадає на пенсії і допомоги. У 1996 році державне споживання (як частка ВВП) становило 25%, приватне споживання - 57%, інвестиції - 17%, а сума експорту й імпорту - 54,9%. Середнє річне зростання економіки скоротилося з 4,5% на кінець 1960 років - початок 1970-х до 1,7% у 1986-1995 рр.

Данія - країна з досить високим рівнем податків. У структурі доходів бюджету близько половини займає прибутковий податок з фізичних осіб. Розмір податкової відповідальності залежить від статусу платника податків (резидента або нерезидента) і від джерела одержання доходу. Крім громадян, що проживають постійно на території Данії, до резидентам відносяться фізичні особи, які перебувають на території країни протягом повних шести місяців, навіть якщо вони не мають постійного житла. Резиденти сплачують податок з усього доходу, отриманого як у країні, так і за її межами, нерезиденти - тільки з доходів, отриманих на території Данії. Різні види доходів оподатковуються за різними ставками.

Для цілей оподаткування доходи диференціюються за такими групами: особисті доходи, доходи від капіталу, оподатковуваного простого доходу і прибутку від акцій. Особистий дохід включає: заробітну плату, суми повернутого податку, вартість безкоштовного житла, витрати по службового автомобіля, використаного в особистих цілях, пенсії, чистий дохід від підприємницької діяльності (крім витрати і процентний дохід). Дохід від капіталу складається з: чистих відсотків оподатковуваного прибутку при продажу акцій, утримуваних у власності більше трьох років, дивідендів від зарубіжних компаній (у випадку, якщо податок, утриманий в іноземній державі, менше данської), сум орендної плати за житло, яке надається в оренду. Оподатковуваний простий дохід - це сукупність особистого доходу і прибутку від капіталу за винятком пільг, вирахувань і звільнень. Дохід від акцій включає: оподатковуваний прибуток від продажу акцій, утримуваних більш ніж три роки, дивіденди, отримані від данських компаній, зарубіжних компаній (якщо належний податок зарубіжної держави істотно нижче данської) і деякі доходи, що розподіляються інвестиційними трастами.

Прибутковий податок включає в себе державний, муніципальний і церковний податки. Середня ставка муніципального і церковного податків у сумі становить 29,5 %. Ставка державного податку диференційовано залежно від доходу. Якщо простій податок перевищує 134500 датських крон, додатково встановлюється податок у розмірі 5 % і 15 % - при перевищенні доходу 243500 датських крон. Гранична ставка прибуткового податку склала в 1996 р.- 61 %, в 1998 р. передбачається її зниження до 58 %. У 1994 р. введено новий податок у соціальні фонди. Ставка в 1996 р. склала 7 % від валового заробітної плати. Ці внески утримуються роботодавцем та сплачені суми податку зменшують базу оподаткування на суму персонального відрахування, що складає в середньому 13224 датських крон.

Внески до державних пенсійних та страхових фондів також можуть відніматися з оподатковуваної бази. Крім того, оподатковувана база може бути зменшена на суму внесків зі страхування по безробіттю, суми пожертвувань, деякі види транспортних витрат, витрати на виховання дітей і аліменти.

Податком на дохід від капіталу обкладається короткостроковий прибуток, який виникає від операцій з акціями, що перебувають у володінні менш ніж три роки. При цьому прибуток зменшується на суми короткострокових збитків, а невраховані короткострокові втрати можуть переноситися в рахунок короткострокового прибутку, отриманого протягом наступних п'яти років. Прибуток, що виникає при реалізації акцій, що належать комусь або на праві власності більш ніж три роки, оподатковується в залежності від того, включені акції в список котирувань чи ні. Фізична особа, яка володіє лістинговими акціями, ринкова вартість яких не перевищує 106600 датських крон (за 1996 р.), звільнено від сплати податку з отриманого прибутку, а збитки не віднімаються. Для лістингових портфелів, вартість яких більше 106600 датських крон, отриманий прибуток оподатковується як доход від акцій. Ставка податку на доход від акцій за дохід, що не перевищує 33800 датських крон, встановлена у розмірі 35 %, а на прибуток більш 33800 датських крон - 40 %. Збитки можуть бути зараховані за рахунок прибутку за такою ж категорії довгострокових доходів, а збитки понад цих сум можуть бути перенесені в рахунок прибутку наступних п'яти років. Вартість портфеля оцінюється в кінці кожного року, або під час його збут або придбання. Всі доходи від не лістингових акцій (акцій, які не беруть участь у котируваннях) оподатковуються за ставкою 25 % і 40 % відповідно з розміром портфеля акцій. Пільги з понесених збитків досить вагомі. Збитки спочатку відраховуються за рахунок отриманої довгостроковій прибутку, але якщо це з різних причин неможливо, то суми збитків можуть бути предметом зменшення оподатковуваного прибутку.

Прибуток від продажу приватного будинку або квартири, в якій їх власник жив протягом тривалого періоду, звичайно звільняється від податку.

Прибуток, отриманий від продажу або погашення облігацій та інших цінних паперів, випущених в еквіваленті датських крон, звільняється від оподаткування за умови, що номінальна процентна ставка за цим фінансовим інструментам не більше 6-7% емісій, проведеним до 1995 р.).

Приріст відносно боргових інструментів, що приносять низький дохід, обкладається податком як дохід від капіталу. Приріст капіталу або збиток від реалізації або погашення облігацій та інших фінансових операцій в іноземній валюті обкладається точно так само, як і доходи в національній валюті. Дохід від інвестиційної діяльності, відсотки і деякі закордонні інвестиції включаються в капітальні доходи. Дивіденди оподатковуються у розмірі 25 %, цей податок утримується у платника компанією, що здійснює свої зобов'язання. Дохід за дивідендами, що перевищує 33800 датських крон, оподатковується за ставкою 40 %.

Встановлені особливі правила оподаткування для іноземних працівників. Іноземні громадяни, які перебувають на території Данії від 6 місяців до 3 років, можуть за бажанням отримувати заробітну плату у готівковій формі за спеціальним податкового режиму за умови, що вони є резидентами Данії і найняті на роботу датським роботодавцем, які мають постійне представництво на території Данії. Згідно з особливим податковим режимом дохід оподатковується за фіксованою ставкою 25 %, при цьому податок утримується роботодавцем. На такий дохід не встановлено жодних відрахувань. Після закінчення трирічного періоду іноземному громадянину може бути надано дозвіл залишитися в Данії на строк до 48 місяців, протягом яких його доходи будуть обкладатися за загальними правилами оподаткування в Данії. Якщо він залишиться на її території і далі, то порядок оподаткування буде аналогічним для оподаткування корінних громадян. Для того щоб обрати спеціальний режим, заробітна плата фізичної особи у готівковій формі повинна бути не менш 44700 датських крон.

Іноземним громадянам, які не потрапляють під особливий податковий режим, може бути наданий податковий кредит для покриття витрат з облаштування, якщо їх контракт укладений на строк не більше трьох років, вони здійснюють свою трудову діяльність і отримують заробітну плату іноземною підприємстві. Відрахування в розмірі 8000 датських крон плюс 5 % від валового доходу, складових в сумі не більше 25 % від валового доходу, застосовується відносно іноземців, що працюють в Данії більше двох років. Річна податкова декларація повинна бути надана в податкові органи за місцем проживання не пізніше 31 травня року, наступного за звітним роком. Якщо фізична особа здійснює підприємницьку діяльність, то крайній термін подачі декларації - 30 червня.

Податок на прибуток сплачується авансовими платежами протягом податкового року на підставі попередньої податкової реєстрації. Залежно від дати подання декларації про доходи місцевий податковий орган надсилає податкове повідомлення про суми, належної до сплати до травня або серпня. Суми, сплачені понад належного податку, відшкодовуються з додатковим процентних нарахуванням у розмірі 4 % в терміни надання документів податковими органами.

Розглянемо основні питання корпоративного оподаткування. Компанія вважається резидентом Данії, якщо вона була зареєстрована згідно датському законодавству або якщо головний орган управління цією компанією розташований на території Данії. Юридичні особи - резиденти Данії мають повну податкову обов'язок по всьому доходу, отриманого як на території Данії, так і за її межами. Компанії-нерезиденти сплачують податки тільки з тих доходів, джерела яких знаходяться в Данії, включаючи прибуток постійного представництва, доходи від земельних ділянок, авторські гонорари, дивіденди та інші джерела доходів. Податковий тягар поширюється на доходи, отримані в звітному фінансовому році. Початком фінансового року для тільки що створеної компанії є момент її реєстрації. Ставка податку на прибуток корпорацій встановлена в розмірі 34 % і застосовується як для резидентів, так і нерезидентів. Не існує різниці при оподаткуванні розподіленої та нерозподіленого прибутку компанії.

Встановлені досить жорсткі правила визначення та коригування оподатковуваного прибутку. Оподатковуваний прибуток - це прибуток, взятий з підсумкового звіту про фінансові результати підприємства за звітний період. Він зменшується на суму фактичних витрат на ведення бізнесу (ведення, збереження і підтримка бізнесу). Однак тільки 25 % витрат на підготовку і проведення розважальних заходів може бути відніміть з оподатковуваної бази. Капітальні витрати зазвичай не зменшують базу оподаткування. Проте, деякі види витрат на відкриття та розширення бізнесу, такі, як витрати на маркетингові дослідження, гонорари, виплачені експертам, і реєстраційна мито, можуть зменшити базу оподаткування підприємства.

Дивіденди і відсотки віднімаються в повному обсязі. Підприємство може зменшити розмір чистої вартості матеріальних запасів за бухгалтерським книг підприємства з метою оподаткування до 12 % в рік, незалежно від інших положень, вирахуваних з оподатковуваної бази, за застарілими і важкодоступним об'єктів. Цей висновок потім повинен бути доданий до сукупного доходу, отриманого в наступному фінансовому році, потім наступний вирахування може бути зроблений при необхідності зменшення бази оподаткування. Ця пільга надається з метою зменшення оподатковуваного прибутку за рахунок прибутку наступного року.

Амортизація не враховується в цілях оподаткування корпоративним податком і, відповідно, повинна бути додана до балансової вартості активів при визначенні оподатковуваного доходу. Прискорена амортизація може бути надана за машин, обладнання та будівель починаючи з року підписання контракту до моменту доставки цих активів, контрактна вартість яких повинна перевищувати 700000 датських крон. Сума амортизаційних відрахувань по прискореному методом списання не може перевищувати 30 % від загальної вартості за контрактом і не повинна перевищувати 15 % в рік. Спеціальні підвищені ставки амортизаційних відрахувань встановлені для будівель, машин і устаткування, яким володіють підприємствам, заснованим (зареєстрованим) на території зон вільного підприємництва.

Прибуток розраховується шляхом зменшення вартості реалізації на вартість придбання. Оподатковувана база з податку на прибуток від капіталу складається з прибутку і збитків, отриманих сум у рахунок виплати боргів і боргових вимог. Прибуток, отриманий від продажу іміджу фірми, оподатковується за звичайною ставкою корпоративного податку - 34 %. Прибуток, отриманий від реалізації акцій, що знаходилися у володінні більш ніж 3 роки, звільнено від податку, якщо операції з цінними паперами не є спеціальною діяльністю (основним джерелом доходу). Прибуток, отриманий від розпорядження об'єктами нерухомості, що належать на правах власності більш ніж три роки, може бути зменшена до 5 % за кожен рік (після трьох років інкубаційного періоду) володіння нерухомістю, але не більше 30 %. Дивіденди звільняються від податку за умови, що їх одержувач володіє не менш ніж 25 % пакетом акцій протягом повного фінансового року. В інших випадках 66 % нерозподілених дивідендів повинні бути включені в базу оподаткування. Якщо дивіденди отримані від зарубіжних джерел, то вони підлягають оподаткуванню згідно датському законодавству. Якщо податок на закордонні дивіденди не утримувався у джерела виплати, то вся сума отриманих дивідендів включається в базу оподаткування та оподатковується в тому році, в якому він був оголошений. Збитки, понесені у фінансовому році, можуть бути списані протягом наступних п'яти років і не можуть бути списані за рахунок прибутку року, в якому вони були отримані.

Роботодавець зобов'язаний виплачувати за кожного працівника, зайнятого повний робочий день, щомісячний внесок у пенсійний фонд у розмірі 1491 датських крон. Суми, що виплачуються в пенсійний фонд, повністю віднімаються з бази оподаткування при розрахунку корпоративного податку. Датська компанія, що має відділення або філії за кордоном, повинна включати до сукупного доходу головної компанії прибутки та збитки, отримані цим відділення у звітному фінансовому році. Однак датська компанія може отримати податковий кредит на суму доходів, отриманих із закордонного джерела, за умови, що доходи, які належать цьому відділенню, не будуть перевищувати 50 % від суми сукупного доходу з усіх джерел. Якщо є угода про уникнення подвійного оподаткування, то можливе коректування оподатковуваного прибутку, аж до повного усунення податкового тягаря відносно доходів із закордонних джерел.

Також в цілях заохочення діяльності по освоєнню зарубіжних ринків фірмі може бути встановлена пільгова ставка податку на прибуток. Однак пільгове оподаткування доходів від зарубіжних джерел поступово ліквідується і до 2000 р. передбачається цю пільгу повністю скасувати. Податок сплачується двома авансовими платежами: 20 березня і 20 листопада звітного фінансового року. Суми авансових платежів розраховуються як середня сума податку за останні три роки, відповідно один внесок дорівнює 50 % від цієї суми. Для тих компаній, які були утворені до 29 січня 1992 р. та їхніх зарубіжних філій є обов'язковим авансова форма розрахунків з податку на прибуток. Інші компанії мають вибір між авансової формою і оплатою за рахунком отримання доходу.

Компанії, які застосовують форму виплати податку за рахунком, при неповному перерахування належного податку зобов'язані заплатити пені в розмірі з 11,75 % від суми несплаченого податку. Податкова декларація з податку на прибуток корпорацій повинна бути представлена в податкові органи не пізніше 6 місяців до закінчення фінансового року. Якщо закінчення фінансового року потрапляє в проміжок від 1 січня до 31 березня, то крайній термін для подання декларації - це 1 липня. Перегляд і перерахунок поданих декларацій може проводитися аж до 31 липня.

Підприємства, що працюють матеріальними запасами, за які підлягає сплата ПДВ і мають річний оборот перевищує 20000 датських крон, зобов'язані зареєструватися як платники ПДВ. Якщо закордонне представництво не повинна реєструватися на території Данії як відокремлений юридична особа, від імені цього представництва реєстрації як платника ПДВ підлягає фізична особа, яка є резидентом Данії, або інша юридична особа, зареєстрована в Данії. Ставка ПДВ встановлено в розмірі 25 %. Експортні поставки товарів та надання послуг, таких як медицина, освіта, пасажирський транспорт, фінанси, страхування і т.д. звільнені від сплати ПДВ. З імпортних товарів ПДВ справляється за ставкою 25 %. Декларації з ПДВ повинні подаватися в податкові органи щоквартально разом з документами, що підтверджують факти оплати ПДВ не пізніше 10-денного періоду до закінчення звітного кварталу. При несплаті або недоплати ПДВ накладаються штрафні санкції, а надміру сплачені суми ПДВ відшкодовуються з нарахованими на них процентом. Резиденти сплачують податок на майно, розташоване на території Данії, так і за її межами. Нерезиденти - тільки на майно, що перебуває в Данії. У 1996 р. ставка податку на майно встановлена в розмірі 0,7 % від вартості майна, вартість якого перевищує 2,4 мільйона датських крон. Подружні пари обкладаються податком на майно окремо.

Податок з спадщини на майно сплачується: зі всього майна, якщо померлий був резидентом Данії; тільки з майна, розташованого на території Данії, якщо померлий - нерезидент. Однак майно, що перебуває в Данії, є об'єктом обкладання податком незалежно від статусу резидентства. Податок на спадкування виплачується тільки на нерухомість за ставками від 15 % до 36,25 % залежно від ступеня споріднення одержувача і померлого. Подарунки оподатковуються як звичайний дохід у їх одержувача. Однак подарунки дружинам, батькам або дітям оподатковуються спеціальним податком на подарунки за ставкою 15 %. Податок сплачується у випадках, якщо дарувальник або одержувач є резидентами Данії або якщо майно розташоване на нашій території. Щорічний неоподатковуваний розмір подарунок дітям - 4100О датських крон.