Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Оподаткування Скандинавських країн.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
57.69 Кб
Скачать
  1. Особливості оподаткування Швеції

Швеція відома рядом фірм зі світовою популярністю - Oriflame, Saab, Scania, Volvo, Volvo Trucks, Ericsson, TELE2, Electrolux, IKEA, TetraPak, Alfa Laval, SKF. Знаходиться на першому місці з виробництва підшипників. В країні високий рівень інновацій, високорозвинена і постійно модернизируемая інфраструктура, відмінний стан техніки, добре освічений персонал, що володіє англійською мовою. При цьому зарплати відрізняються від склався на світовому ринку рівня. Майже 60 % ВВП припадає на податки, що є найвищим значенням в ОЕСР. Периферійне розташування країни на континенті підвищує транспортні витрати виробників і експортерів.

У країні досить низький, як для європейської держави, рівень оподаткування податком на прибуток корпорацій і одночасно чи не найвищі ставки оподаткування особистих доходів громадян. Однак ці платежі повертаються громадянам через розгалужену систему програм соціальної підтримки, що не викликає у платників відчуття надмірного податкового тягаря. Підтвердженням цього є досить незначний за європейськими мірками обсяг тіньової економіки. Тобто у Швеції на практиці впроваджена модель фіскального обміну, в якій значну частку благ, які споживає особа, разом із товарами ринкового характеру, становлять блага, забезпечувані державою.

Податки на доходи стягуються за трьома категоріями. Перша — податок на доходи від трудової діяльності (у першу чергу, зарплати і пенсії). Місцева частина цього податку стягується заставкою 26—35 % залежно від муніципалітету (найнижчі ставки зазвичай у передмістях великих міст, а найвищі — у сільській місцевості на півночі країни), а загальнонаціональна — за ставкою 20 % при сумі доходу від 292 до 441 тис. крон у рік і за ставкою 25 % при сумі доходу більше 441 тис. крон у рік. Друга — податок на доходи від капіталу. Тут ді базова ставка ЗО %. Третя категорія — податки з бізнесу, або податки на прибуток корпорацій, які сплачуються за ставкою 28 %.

Крім того, всі працівники, або їх работодавці, платять багато внесків у різні системи соціального страхування, зокрема 7-відсотковий податок до пенсійного фонду. Серед непрямих податків основне місце займають податок на додану вартість (ПДВ) і акцизи.

У Швеції всі компанії повинні бути зареєстровані в Патентному і Реєстраційному відділі, для того щоб отримати статус юридичної особи. Зазвичай, як мінімум 50 % керуючих директорів і головний директор повинні бути резидентами країн ЄС або Європейських держав. Проте можливі виключення з правил, які надаються Відділом Патентів і Реєстрацій або Урядом, щодо юридичних осіб, велика частина ради директорів яких складається з нерезидентів Швеції.

Найбільш часто зустрічається організаційно-правова форма - це компанії з обмеженою відповідальністю. Існують два види: відкриті компанії з обмеженою відповідальністю і приватні компанії з обмеженою відповідальністю. Мінімальний розмір акціонерного капіталу для відкритих акціонерних товариств встановлений у розмірі 500000 шведських крон і для приватних - 100000 шведських крон.

Національний податок на прибуток стягується з резидентів з усього доходу, а з нерезидентів - з доходів, отриманих з шведських джерел. Компанія вважається податковим резидентом, якщо вона утворена (зареєстрована) у Швеції чи має постійне представництво на її території. Ставка податку на прибуток корпорацій встановлена в розмірі 28 %. Не існує різниці при оподаткуванні розподіленої та нерозподіленого прибутку компанії. Також не існує ніяких місцевих податків для корпорацій. Прибуток визначається відповідно до загальноприйнятих принципів бухгалтерського обліку, з невеликою корекцією в цілях оподаткування. При підрахунку прибутку акції оцінюються по нижній ринковою ціною. Альтернативний метод оцінки - 97 % від ціни придбання, але він повинен застосовуватися при оцінці всього акціонерного портфеля. Оподатковувана база зменшується на суми витрат на ведення бізнесу, включаючи відсотки по кредитах на інвестування філії або придбання нового устаткування витрат, які не віднімаються, такі, як перевищують встановлені норми витрати на розважальні заходи і витрати, пов'язані з операціями з алкогольними напоями. Норми амортизаційних відрахувань для цілей оподаткування зазвичай збігаються з нормами бухгалтерської амортизації.

Для обладнання, патентів, торговельних марок, іміджу фірми, суми амортизаційних відрахувань списуються прямолінійним методом за ставкою 20 % на рік або методом зменшення балансової вартості за ставкою 30 %.

Будівлі амортизуються за ставками, що варіюється від 2 до 5 % від вартості придбання (не включаючи витрати на поліпшення їх якості). Амортизаційні ставки залежать в основному від цілей використання будівель. Земля не є предметом нарахування амортизації, хоча витрати на рекультивацію земель і можуть амортизуватися за ставкою 5 % в рік. Прибуток від реалізації матеріальних і нематеріальних основних засобів та інших активів повинна бути включена до сукупного оподатковуваного доходу підприємства і, отже, оподатковується за ставкою 28 %. Збиток, отриманий при реалізації капітальних активів, списується за рахунок сукупний прибуток без будь-яких часових обмежень. Проте збиток, що виникає від реалізації інвестиційного портфеля акцій та інших подібних фінансових інструментів, може прийматися до заліку в рахунок прибутку, отриманого за такого ж виду власності.

Дивіденди, отримані від шведських компаній, звільнені від оподаткування. Дивіденди, отримані від закордонного філії (мінімальний пакет акцій не менше 25 %), також можуть бути звільнені від оподаткування за умови, що філія оподатковується за ставкою не менш ніж 15 %.

Понесені збитки можуть бути зараховані за рахунок отриманого доходу наступного року і не можуть переноситися на рахунку минулих років.

Роботодавець зобов'язаний виплачувати внески в соціальні фонди за своїх працівників (резидентів Швеції) у розмірі 33 % від валового заробітної плати, включаючи вартість додаткових виплат і пільг. Громадяни ЄС, які працюють у Швеції, керуються законодавчими актами ЄС. Знижена ставка внесків у розмірі 21,39 % встановлена на підприємницький і трудовий дохід громадян, вік яких перевищує 65 років. У деяких сільських північних районах Швеції діюча ставка може бути знижена на 5 - 10 %.

Законодавством встановлено податковий кредит на суми податків на дохід від капіталу, сплачених за кордоном. Відносно зарубіжних дивідендів податковий кредит надається тільки на суму податку, утриманого у джерела, але не на суму закордонного корпоративного податку. Замість цього дивіденди, отримані від закордонного філії (мінімальний пакет акцій не менше 25 %), також звільнені від оподаткування за умови, що філія оподатковується за ставкою не менш ніж 15 %. Якщо поставлені умови не здійсненні, то стандартний податковий кредит у розмірі 13 % додається до кредиту з податку, утриманого у джерела виплати, але дивіденди у Швеції оподатковуються за ставкою корпоративного податку (28 %). Діюча ставка на дивіденди коригується міжнародними угодами про уникнення подвійного оподаткування. Невикористану податковий кредит може бути перенесений на строк до трьох років. Дохід, отриманий від іноземного представництва, повинен бути включений в базу оподаткування головного шведського відділення, якщо немає поправки на податкове угоду.

Податкова декларація надається щорічно. Податки враховуються на протязі всього фінансового року. Податкове повідомлення видається в грудні по закінченні фінансового року і всі заборгованості по податках повинні бути виплачені не пізніше квітня. Іноземні компанії, зареєстровані в органах для цілей виплати страхових внесків у соціальні фонди, можуть їх сплачувати раз на рік (одним платежем). Вагома роль в доходи бюджету різних рівнів належить прибуткового податку з громадян. Фізичні особи вважаються резидентами Швеції для цілей оподаткування, якщо вони присутні в країні більше 183 днів у році.

Резиденти Швеції зобов'язані сплачувати національний і муніципальний податок на їх дохід, отриманий як у Швеції, так і за її межами, а нерезиденти - тільки з доходів, отриманих на території Швеції.

Резиденти Швеції, які виїжджають за кордон на термін не менше 6 місяців, звільнені від сплати шведського прибуткового податку за умови, що фізична особа сплатило прибутковий податок у країні перебування. Незалежно від того, чи оподатковується дохід, отриманий податком в зарубіжній країні, резиденту Швеції може бути наданий річний податковий кредит на суму належних шведських податків, за умови виконання наступних умов:

-протягом року він повинен знаходитися в одній і тій же країні і працювати на одному і тому ж підприємстві;

-всі відрахування та пільги, що застосовуються до отриманого доходу в зарубіжній країні, встановлені загальними правилами законодавства тієї країни для всіх її резидентів, а не регламентовані міжнародними податковими угодами;

-працедавцем є уряд Швеції.

Нерезиденти Швеції сплачують податки з доходів, отриманих з шведських джерел, а також дохід від операцій з нерухомим майном, оплати наданих послуг, пенсій і деяких видів доходу на капітал.

Заробітна плата, що включається до сукупного доходу, складається з усіх видів виплат, пенсій і натуральної оплати праці (оцінюваної за ринковою вартістю). Можливе отримання податкового кредиту по закордонних прямим податків у межах сум шведського національного і муніципального прибуткового податку, сплаченого за будь-якими видами закордонного податку. Згідно з більшої частини податкових угод податковий кредит у розмірі сплачених податків за кордоном гарантується за рахунок муніципального прибуткового податку. Подружні пари оподатковуються окремо. Дохід у розмірі не більше 209100 шведських крон обкладається муніципальним податком за ставкою приблизно 32 %. Дохід понад цих сум обкладається також національним податком 25 %. Таким чином, максимальна ставка прибуткового податку (муніципального і національного) - 57 %.

Дохід від капіталу обкладається окремо за ставкою 30 %.

Фізична особа, яка перебуває на території Швеції менше 6 повних місяців, має обмежену податкову відповідальність. Податок за ставкою 25 % повинен бути утриманий роботодавцем при оплаті вироблених в Швеції робіт і послуг. Нерезидент, який працює за наймом, не зобов'язаний подавати декларацію про доходи в податкові органи. Більшу частину податку в соціальні фонди сплачує роботодавець, однак працівник, вік якого не перевищує 65 років, повинен також сплачувати внески на індивідуальне медичне страхування - 3,95 % і пенсійне забезпечення - 1 %. Для 1996 року був встановлений граничний розмір страхових внесків - 271500 шведських крон. В основному вирахування з оподатковуваної бази включають в себе витрати, понесені при отриманні цього доходу. Премії, виплачувані шведським страховикам на пенсійне страхування (у межах встановлених норм), можуть бути предметом зменшення бази оподаткування. Громадяни мають право на відрахування із заробітку до 1000 шведських крон та витрат на проїзд до місця роботи - 6000 шведських крон. Персональні вирахування надаються тільки при сплаті муніципального податку, варьирующиеся 8600 до 18000 шведських крон (1996 р.) в залежності від рівня доходу. Приріст капіталу розраховується як різниця між ціною реалізації та ціною придбання та оподатковується за ставкою 30 %. Як правило, 70 % всіх понесених збитків віднімаються. Нерезиденти сплачують податки на доходи від нерухомості, розташованої в Швеції. Якщо резидент Швеції стає нерезидентом, то прибуток від шведських акцій протягом десяти років з дня відїзду може оподатковуватись у деяких випадках за зниженими ставками. Дохід від інвестицій (відсотки, дивіденди) зазвичай оподатковується за єдиною ставкою - 30 %. Не існує ніяких пільг.

Всі громадяни, які одержують доходи від роботи за наймом, зобов'язані складати податкові декларації, хоча на практиці застосовуються спрощені форми декларацій. Для більшої частини громадян термін подачі декларацій встановлений в серпні. Податкове повідомлення про суму, що підлягає сплаті, надсилається з податкових органів у вересні. Сума недоплаченого податку стягується працедавцем безперечним шляхом з заробітної плати працівника за перші місяці наступного року. Індивідуальні підприємці сплачують залишкову суму податку самостійно не пізніше квітня. Податкові повідомлення зберігаються ще п'ять років, відповідно, можливі коректування для отримання відшкодування зайво сплачених сум податків.

Система оподаткування податку на додану вартість (ПДВ) у Швеції схожа з системою оподаткування всередині ЄС. Підприємство, що має обороти, що підлягають обкладенню ПДВ, у розмірі більше 1 млн. шведських крон, повинна бути зареєстрована в місцевих податкових органах як платника ПДВ. Якщо обороти менше 1 млн. шведських крон, то реєстрація не є обов'язковою. Звичайна ставка ПДВ - 25 %. Знижена ставка - 12 % з продуктів харчування та послуг з туризму. Низька ставка - 6 % за газетними виданням. Звіти по ПДВ надаються щомісяця разом з підтвердними документами оплати ПДВ. Майно, що переходить у спадок, оподатковується за прогресивним ставками, розмір яких залежить від оціночної вартості отриманого майна і від ступеня споріднення. Податок сплачує одержувач майна. Якщо одержувачем є чоловік (а) або дитина, ставки податку варіюються від 10 % (спадок оцінюється в 300000 шведських крон або менше) до 30 % (понад 600000 шведських крон). В інших випадках диференційовані ставки від 10 до 30 %. Успадковане майно, чоловіком у розмірі до 280000 шведських крон і дітьми - 70000 шведських крон (додатково 10000 шведських крон для дітей до 18 років), звільняється від сплати податку. Такі ж правила застосовуються щодо подарунків. Подарунок, вартість якого не перевищує 10000 шведських крон, не оподатковується. Резиденти повинні платити податок за ставкою 1,5 % від вартості майна, що перевищує 800000 шведських крон, розташованого як у Швеції, так і за її межами. Майно, що становить оборотний капітал, не оподатковується. Різні фонди і благодійні організації сплачують поимущественный податок за ставкою 0,15 % від вартості майна, що перевищує 25000 шведських крон. Нерезиденти сплачують цей податок тільки за майно, розташоване в Швеції. Якщо майно, що знаходиться за кордоном, звільнено від оподаткування, то воно проте може бути включено в базу оподаткування нерезидента при визначенні відповідної податкової ставки.