Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 4 СУ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
3.39 Mб
Скачать

Т аблиця 4.1 Оцінювання конкурентоспроможності окремих продуктів

Продукти фірм-конкурентів

Значущість показника dj

Фірми-конкуренти*

А

Б

...

Я

Показники

Відповідна одиниця вимірювання

Експертна оцінка oj

Оцінка oj

Відповідна одиниця вимірювання

Експертна оцінка oj

Оцінка ojdj

Відповідна одиниця вимірювання

Експертна оцінка oj

Оцінка ojdj

Ціна

Витрати

Прибутковість

Потужність

Технічні характеристики продукції:

-----

-----

-----

тощо

Сумарна оцінка

* Оцінки для порівняння зі специфічними для окремих показників одиниць переводяться в бальні оцінки або в розрахунку на 100 чи 1000 грошових одиниць.

Основна ідея цієї моделі полягає в орієнтації підприємств на створення і розвиток ключових факторів успіху, відсутніх у конкурентів. Підприємство, виходячи з поглядів автора, може й має створювати та підтримувати попит на продукцію з унікальними властивостями. Ці властивості можуть формуватись як на стадії виробництва, так і на стадії розподілу та обслуговування. Усе це підвищує якість споживання. Аргументи стосовно уникнення конкуренції з продуктів, які відзначаються тим, що використовують слабкості конкурентів і прим­хи споживачів, полягають у ненадійності та короткостроковості іс- нування конкурентних переваг такого типу, оскільки зрозуміло, що конкуренти постійно працюють над тим, щоб уникнути слабкостей, а споживачі можуть раптом змінити свої уподобання.

Особливу увагу треба приділяти конкурентному паритету — ситуації, коли два або більше конкурентів досягли у своєму розвитку одних і тих самих конкурентних переваг, використовуючи однакові «сильні сторони».