Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21 Осмотр (Лускатов).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
697.86 Кб
Скачать

21. Виявлення на місці події речовинних доказів біологічного походження, порядок їхнього вилучення, фіксація і напрямок на дослідження:

21.1. Сліди крові. Якщо при простому огляді важко знайти сліди крові, предмети варто оглянути в косопадающем світлі, а у випадку замитих плям на синтетичних в ультрафіолетових (УФ) променях. Напувай цьому тканина люминесцирует, а сліди крові поглинають Уф-лучи, здобуваючи темно-коричневий або оранжево-червоний колір (старі плями).

У виняткових випадках, коли виявлення плям крові утруднено, допускається застосування попередніх проб на наявність слідів крові.

Найбільш поширена проба з 3 % розчином перекису водню. На край плями наносять маленькі краплі розчину, що у присутності крові, як і ряду інших речовин, руйнується, а пухирці кисню, що виділяються при цьому, спінюють краплю рідини — утвориться дрібна піна.

У затемненому приміщенні рекомендується використовувати розчин люминола, що містить 1 м люминола, 0.5 м гідрокарбонату натрію і 10 мол пергідролю на 1 л дистильованої води. Розчин наноситься піпеткою або за допомогою пульверизатора на підозрілі ділянки. Поява блакитнуватого світіння й утворення піни свідчать про позитивний результат реакції.

Добре зарекомендувала проба реактивом Воскобойникова, що складається з порошку, у который входить 1 частина основного бензидина, 10 частин лимонної або винної кислоти і 5 частин перекису барію. Готування реактиву відбувається на місці події, для чого в 2—3 мол водопровідні води додається приготовлений на кінчику ножа порошок. Суміш збовтується і повинна бути безбарвної. Невеликий ватяний тампон воложиться реактивом і через 10—20 сек. від зіткнення з підозрілим на кров плямою, у місці зіткнення з'являється синє фарбування, що є позитивним результатом.

Найбільш ефективним із усіх перерахованих препаратів є «Гемофан». Він являє собою діагностичні смужки. Даний препарат відрізняє надійність упакування, висока чутливість і простота застосування. Нижній край смужки змочується водою н прикладається до передбачуваного сліду крові. Позитивним результатом є блакитне, або зеленувато-синє фарбування.

Варто звернути увагу на попередність перерахованих вище проб, що є неспецифічними. Для того. щоб зробити остаточний висновок про присутність крові в даній плямі, необхідно проводити додаткові дослідження в лабораторії.

При наявності даних, що свідчать про можливе видалення слідів крові, доцільно направляти на експертизу і предмети без видимих слідів крові (наприклад, одяг).

У тих випадках, коли крові в слідах незначна кількість. або ці сліди малопомітні, використання попередніх проб для їхнього відшукання неприпустимо, тому що застосовувані в них реагенти унеможливлюють подальше дослідження крові.

Невеликі предмети зі слідами крові вилучають цілком (одяг, ніж, сокира і т.д.). У випадках, коли весь предмет вилучити виявляється неможливим, відокремлюють його частину. Визначена частина повинна бути більше плями крові, тому що вільне місце використовується при дослідженні для контролю.

У тих випадках, коли зрізи або зіскрібки зробити не можна, прибігають до змиву плям на марлю, попередньо змочену водою. Марлю з перенесеним на неї плямою сушать при кімнатній температурі, після чого направляють на експертизу разом зі змивом па марлю контрольної ділянки предмета-носія.

Ґрунт із кров'ю викопують, а потім сушать при кімнатній температурі і поміщають у скляну банку. Поруч із плямою беруться зразки ґрунту для контролю.

При виявленні крові на снігу невелику його кількість збирають у судину, на дно якого кладуть складену в кілька разів марлю і вносять у приміщення. Після танення снігу марлю висушують при кімнатній температурі. Для контролю направляється чистий шматок марлі.

При необхідності встановлення групової приналежності крові одночасно з речовинними доказами. имеющими сліди крові, необхідно направляти на дослідження зразки крові підозрюваних і потерпілих осіб.

21.2. Сліди сперми. Предмети, на яких передбачається наявність сперми, обов'язково оглядають в ультрафіолетових променях. Сперма має белоголубоватое світіння. Якщо на предметі сперма не виявлена, а по обставинах справи вона повинна бути. даний предмет варто вилучити і направити на дослідження в лабораторію.

При виявленні плям сперми на громіздких предметах від них можуть бути відділені ділянки зі слідами, а також контрольні ділянки.

Якщо пляма, утворена спермою, вологе, то перед упакуванням його сушать при кімнатній температурі.

21.3. Сліди слини. Предмети, на яких можливе виявлення слини людини, найрізноманітніші. Це недокурки. конверти, кляпи, посуд і т.д. Відшукання слідів слини потрібно починати з навколишніх предметів і, якщо можливо, з перегляду в Уф-лучах. Слина в Уф-лучах світиться блідо-голубим кольором, краю більш світлі.

Перед напрямком на дослідження, всі об'єкти зі слиною повинні бути висушені при кімнатній температурі.

Недокурки упаковуються кожен окремо.

21.4. Сліди поту. Речовинними доказами звичайно є окремі види одягу, виявлені на місці події (головні убори, рукавички, рукавиці, сорочки, взуття і т.д.). При дослідженні зазначених предметів одягу в УФ-лучах у випадках наявності поту буває біло-блакитне світіння.

21.5. Сліди сечі. Сеча, як об'єкт дослідження зустрічається рідко. Речовинні докази з наявними на них плямами, підозрілими на сечу, досліджуються в УФ-лучах. В УФ-лучах сеча світиться білим-блакитнувато-жовтим кольором. Це допомагає знайти пляму, яку варто піддати подальшому дослідженню.

21.6. «Запаховий слід». На місці події може бути законсервований запах злочинця. Для цих цілей використовується спеціальний одорологический валіза.

Усі перераховані вище дослідження речовинних доказів виробляються в обласних бюро судово-медичної експертизи республіки.

Виклик експерта-біолога для огляду місця події і виконання судово-біологічних експертиз по дослідженню речовинних доказів біологічного походження виробляється в ЭКО УВС Луганської області й у ЭКУ МВС УРСР.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]