Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Price politic_meth.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ХІМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ З ДИСЦИПЛІНИ

МАРКЕТИНГОВА ЦІНОВА ПОЛІТИКА”

ДЛЯ СТУДЕНТІВ IVV КУРСУ

СПЕЦІАЛЬНОСТІ 7.050108 “МАРКЕТИНГ”

Д ніпропетровськ УДХТУ 2006

Методичні вказівки до практичних занять та виконання контрольних робіт з дисципліни “Маркетингова цінова політика” для студентів ІV курсу спеціальності 7.050108 “Маркетинг” / Укл. С.Я. Касян. – Дніпропетровськ: УДХТУ, 2006. – 17 с.

Укладач С.Я. Касян

Відповідальний за випуск В. П. Колесніков, канд. екон. наук

Навчальне видання

Методичні вказівки до практичних занять та виконання контрольних робіт з дисципліни “Маркетингова цінова політика” для студентів спеціальності “Маркетинг”

Укладач КАСЯН Сергій Якович

Редактор Л.М. Тонкошкур

Коректор Л.Я. Гоцуцова

Підписано до друку 05.10.06. Формат 60×84 1/16. Папір ксерокс. Друк різограф. Умовн.-друк. арк. 0,76. Облік.-вид. арк. 0,84. Тираж 40 прим. Замовлення № 3.

Свідотцтво ДК №303 від 27.12.2000р.___________________________________

УДХТУ, 49005, м. Дніпропетровськ, 5, просп. Гагаріна, 8__________________

Видавничо-поліграфічний комплекс ІнКомЦентру

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ХІМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

Методичні вказівки до практичних занять

та виконання контрольних робіт З ДИСЦИПЛІНИ

“МАРКЕТИНГОВА ЦІНОВА ПОЛІТИКА”

ДЛЯ СТУДЕНТІВ IV–V КУРСУ СПЕЦІАЛЬНОСТІ

7.050108 “Маркетинг”

Затверджено на засіданні

кафедри маркетингу.

Протокол № 4 від 13.04.2006.

Д ніпропетровськ УДХТУ 2006

ЗМІСТ

Загальні положення. …………………………………………………….4

1. Факторний метод ціноутворення………………………..…………..5

2. Розрахунок чуттєвості цін, попиту………………………………..…6

3. Класифікаційні ознаки методів ціноутворення……………………..7

4. Склад ціни та формування її елементів ……………………………..9

5. Співставлення стратегій ціноутворення ……………………………10

6. Завдання для контрольних робіт…………………………………….12

Список літератури……………………………………………..….…….17

Загальні положення

Методичні вказівки призначені для самостійної та аудиторної роботи студента над закріпленням теоретичного матеріалу про суть маркетингової цінової політики підприємств, типологію цін, вдосконалення практичних навиків у виконанні економічних та маркетингових розрахунків за визначенням рівня і динаміки цін на товари.

Методичний матеріал спрямований на висвітлення методологічних підходів щодо ціноутворення на промислових підприємствах хімічної галузі, вибір найбільш доцільних стратегій цін.

До самостійної роботи студента входить робота в аудиторії під контролем викладача та виконання контрольної роботи. Контрольна робота з дисципліни “Маркетингова цінова політика” виконується усіма студентами спеціальності 8.050108 “маркетинг” в терміни, які встановлені робочим планом.

Контрольна робота містить 2 теоретичних питання, у відповідях на які студент використовує свої знання, набуті на лекціях з курсу, при вивченні навчально-методичної та ринкової літератури, законодавчих актів України та використання особистого досвіду практичної роботи на підприємстві хімічної промисловості (із зазначенням підприємства).

Письмовий виклад відповідей на поставлені питання повинен строго відповідати змісту запитання, бути повним та конкретним.

Задачі, які розв’язуються у контрольній роботі, повинні містити: умову (вихідні дані), формули для розрахунку необхідних показників (з поясненням умовних позначень) та повний хід рішення (з проміжними розрахунками). Навчальне видання містить 10 варіантів контрольних робіт.

Номер варіанта студент вибирає відповідно до останньої цифри номеру залікової книжки. Варіанти контрольних робіт наведені в четвертому розділі даних методичних вказівок.

Виконана контрольна робота висилається деканату заочного факультету УДХТУ, який направляє її на перевірку кафедрі маркетингу.

  1. Факторний аналіз ціноутворення

Усі товари та послуги мають як ціну так і вартість. У вузькому розумінні ціна являє собою кількість грошей, котрі запитуються за продукт або послугу. У більш широкому тлумаченні ціна - це сума тих цінностей, які споживач віддає в обмін на право володіти або використовувати товар чи послугу.

Ціна виступає єдиним елементом маркетингового комплексу, який відноситься до доходу, бо всі інші належать до витрат. Ціна також являється найгнучкішим елементом маркетингового комплексу. На відміну від властивостей товарів та обов'язків по відношенню до каналів збуту, ціну можливо швидко змінювати. В даній темі розглянемо чинники, які маркетолог повинен враховувати при встановленні ціни. На рішення щодо ціноутворення впливають як внутрішні так і зовнішні по відношенню до компанії фактори (рис. 1.1).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]