Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktikum_2011_posledny.doc
Скачиваний:
1862
Добавлен:
23.03.2015
Размер:
3.57 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ, НАУКИ, МОЛОДІ І СПОРТУ УКРАЇНИ

ДВНЗ «НАЦІОНАЛЬНИЙ ГІРНИЧИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

С.Ю. Жарко

Г.Г. Жданова

ПРАКТИКУМ З УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

Рекомендовано Міністерством освіти, науки, молоді і спорту України

як навчальний посібник

для студентів вищих навчальних закладів

Дніпропетровськ

ДВНЗ «НГУ»

2011

УДК 811.161.2 (075)

ББК 81.2 Укр-923

Ж 35

Рекомендовано редакційною радою Державного вищого навчального закладу «Національний гірничий університет» як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів (протокол №6 від 07.06.2011 р.)

Рецензенти:

В. П. Олексенко, д-р філол. наук, проф. (Херсонський державний університет), директор Інституту філології та журналістики;

А. М. Поповський, д-р філол. наук, проф. кафедри мовної підготовки (Університет внутрішніх справ України).

Жарко С. Ю.

Ж 35 Практикум з української мови [Текст]: Навч. посібник для студентів вищих навчальних закладів / С.Ю. Жарко, Г.Г. Жданова. – 2-ге вид., доп. і випр. – Д.: ДВНЗ «Національний гірничий університет», 2011. – 256 с.

Зміст видання відповідає програмі дисципліни «Українська мова (за професійним спрямуванням)».

Докладно розглянуто теоретичні засади української граматики, подано найрізноманітніші завдання на засвоєння та закріплення навчального матеріалу, зразки фонетичного, морфологічного та синтаксичного розбору, підсумкові диктанти, тестові завдання, питання для самоперевірки. Матеріалом для вправ слугують художні твори класичної та сучасної української літератури.

Рекомендовано для студентів вищих навчальних закладів, слухачів підготовчих відділень, абітурієнтів та школярів.

УДК 811.161.2 (075)

ББК 81.2 Укр-923

©Жарко С. Ю., Жданова Г. Г., 2011

©ДВНЗ «Національний гірничий гніверситет», 2011

Передмова

Важливе завдання сучасної вищої школи – підготовка висококультурних фахівців. Невід’ємним елементом культури поведінки особи є культура мовлення, що полягає, перш за все, в оволодінні нормами сучасної літературної мови, вмінні грамотно і чітко висловлюватися.

Навчальний посібник пропонується студентам вищих навчальних закладів усіх напрямів підготовки, а також старшокласникам та абітурієнтам з метою набуття й закріплення навичок грамотного письма, підвищення культури мовлення, вироблення вмінь аналізувати мовні явища, глибшого засвоєння теоретичного матеріалу з таких розділів, як лексикологія, фразеологія, фонетика, орфографія, морфологія, словотвір, синтаксис і пунктуація.

Теоретичний матеріал, викладений у посібнику, подається у вигляді таблиць, що сприяє кращому його засвоєнню та використанню. Висвітлені теми закріплено системою вправ, тестових завдань, а також диктантів, дібраних із класичної та сучасної української літератури, публіцистики, фольклору, зокрема з творів, передбачених програмою підготовчого відділення. Тексти диктантів розкривають багатство й красу рідної мови й мають пізнавальне та естетично-виховне значення. З метою самоперевірки знань кожна тема завершується тестовими завданнями, до яких подаються в кінці посібника ключі. Навчальний посібник містить зразки фонетичного, морфологічного, морфемного й синтаксичного розбору.

Посібник може бути використаний не лише студентами, старшокласниками, слухачами підготовчих відділень та курсів, а й учителями-мовниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]