Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktika_Metodichka_IF.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
132.61 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Дніпродзержинський державний технічний університет

Кафедра Фінансів

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

щодо проведення семінарських занять

з дисципліни

«Історія фінансів»

для студентів спеціальності 6.050104 «Фінанси»,

напряму 6.030508 «Фінанси і кредит»

ЗАТВЕРДЖЕНО:

Редакційно – видавничою секцією

Науково-методичної ради ДДТУ

«__» _________2010 р.

протокол № ________

Дніпродзержинськ

2010

Методичні вказівки щодо проведення семінарських занять з дисципліни «Історія фінансів» для студентів спеціальності 6.050104 «Фінанси», напряму 6.030508 «Фінанси і кредит» / Укладач: Л.О. Добрик - Дніпродзержинськ, ДДТУ, 2010. – 23 с.

Укладач: ст. викл., к.е.н. Добрик Л.О.

Відповідальний за випуск:

зав. кафедрою,

к.е.н., доцент Єфремова Н.Ф.

Рецензент:

к.е.н., доцент О.В. Гончаренко

Затверджено на засіданні кафедри фінансів

(протокол №__ від «___ » ________ 2010 р.)

Видання містить методичні вказівки для самостійної роботи з дисципліни «Історія фінансів», теми рефератів, питання щодо самоконтролю знань, тестові завдання, список рекомендованої літератури з дисципліни «Історія фінансів» призначені для студентів спеціальності 6.050104 «Фінанси», напряму 6.030508 «Фінанси і кредит» ДДТУ.

3MICT

ВСТУП

  1. Семінарське заняття 1.

Розвиток товарно-грошових відносин і кредиту в країнах Стародавнього Сходу. (Стародавній Єгипет, Месопотамія, стародавня Індія, стародавній Китай)

  1. Семінарське заняття 2.

Загальна характеристика грошового обігу і кредиту в розвинутих країнах світу в останній третині XVIII ст. – на початку XX ст. (Англія, Німеччина, Франція, США)

  1. Семінарське заняття 3.

Грошовий обіг і кредит в розвинутих країнах світу у XX ст. – на початку XXI ст. (США, Англія, Німеччина, Франція, Італія, Японія)

  1. Семінарське заняття 4.

Особливості грошей та фінансів у період існування Польсько-Литовської держави

  1. Семінарське заняття 5.

Грошова та фінансова системи України у складі Російської імперії

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

ВСТУП

Для незалежної України, яка формує ринкову економіку, особливого значення набуває стабільність та ефективність функціонування фінансових систем. Тому майбутнім фахівцям з фінансів необхідно мати уяву про основні історичні факти, які пояснюють історичний процес виникнення фінансів загалом і, зокрема, в Україні.

Предмет історії фінансів є історичний процес появи, розвитку та взаємодії всіх елементів фінансової системи на різних етапах еволюції суспільства.

Історія фінансів тісно пов’язана з економічною історією, історією економічних вчень, історією грошей тощо.

Головними методами пізнання фінансів у історичному вимірі є наукова абстракція, порівняння, гіпотеза, індукція, дедукція, аналогія, системність та ін.

Роль навчальної дисципліни полягає в тому, що дає можливість дослідити історичні етапи виникнення, розвитку, еволюції та трансформації фінансової системи та її основних елементів на глибинному (всесвітньому) рівні і на рівні становлення України як незалежної держави.

Семінарське заняття 1.

Розвиток товарно-грошових відносин і кредиту в країнах Стародавнього Сходу (4 год.)

Література: (12, 17)

План

  1. Товарно-грошові відносини і кредит у Стародавньому Єгипті.

  2. Гроші та кредит у Месопотамії.

  3. Товарно-грошові відносини у Стародавній Індії.

  4. Товарно-грошові відносини і кредит у Стародавньому Китаї.

На семінарських заняттях з цієї теми необхідно розібратися з певними особливостями, що відрізняли країни Стародавнього Сходу від країн Античного світу (Стародавня Греція та Рим), які виникли і розвивалися на господарській та духовній основі Сходу, але значно пізніше. Визначити особливості функціонування грошово-кредитних відносин у Давньому Єгипті, з’ясувати причини їх нерозвинутості. Визначити які країни належали до країн східного рабства. Розглядаючи четверте питання необхідно надати характеристику грошово-кредитній системі Стародавнього Китаю, визначити у чому полягає унікальність його грошової системи. Розглянути основні види монет, які використовувалися в Стародавній Індії, обмінні операції в Месопотамії, навести основні умови. Описати порядок і правила оформлення кредиту в Месопотамії. Необхідно визначити у Вавилоні умови іпотечного кредитування, виявити вплив кастової системи на умови надання кредиту в Давній Індії.

Особливу увагу слід звернути на визначення змісту понять: антихреза, тамкари, Давньоєгипетські юридичні акти, дебен, кіте, вавилонська сикля, закони царя Хаммурапі, Хетські закони, карум, діловий дім Егібі, «Артхашастра», каршапана, Трактат «Гуань-цзи».

Основний висновок, який витікає із змісту розглянутих питань полягає в тому, що головним суб’єктом міжнародних відносин на цьому етапі розвитку фінансів і в межах країн Стародавнього Сходу були держави, а не приватні господарства і тому їм були притаманні ті риси про які йдеться у історичних джерелах та наукових статтях.

Запитання до самоконтролю

  1. Який вплив на товарно-грошові відносини в країнах Стародавнього Сходу мав рабовласницький устрій суспільства?

  2. В якому тисячолітті до нашої ери виникло Східне рабство в Стародавньому Єгипті?

  3. Який район Східного рабства мав назву Межиріччя?

  4. Чи притаманні характерні риси економіки Східного рабства для Стародавньої Індії і Китаю?

  5. Визначте основні види монет, які використовувалися в Стародавній Індії.

  6. Надати характеристику особливостям економічного життя у Стародавньому Китаї.

  7. Назвіть умови надання позики у Стародавньому Єгипті.

  8. Розкрийте діяльність месопотамських купців у торгових поселеннях – карумах.

  9. Проаналізуйте діяльність ділового дому Егібі у Вавилоні.

  10. Назвіть основні види монет, які використовувалися у Стародавній Індії.

  11. Поясніть, чому основним суб`єктом міжнародних торговельних відносин були державні, а не приватні господарства.

Тести

В якому місті Стародавньої Греції в VІІ ст. до н.е. з’явилися перші монети:

    1. Афіни;

    2. Херсонес;

    3. Ольвія;

    4. Лідія.

Як називали банкірів в Римський Імперії:

  1. менсарії;

  2. трапезити;

  3. лихварі.

Яку назву мав храм в Стародавньому Римі де був створений перший монетний двір:

  1. Октавіана Августа;

  2. Горгони;

  3. Юнони Монети;

  4. Каракали Банкноти.

Теми наукових рефератів:

  1. Основні грошово-вагові одиниці Стародавнього Китаю.

  2. Виникнення банків та банківські операції в Месопотамії.

  3. Податкова система в стародавній Індії.

  4. Грошовий обіг у Стародавньому Єгипті.

Семінарське заняття 2

Загальна характеристика грошового обігу і кредиту в розвинутих країнах світу в останній третині XVIII ст. – на початку XX ст. (4 год.)

Література: (7, 12, 15, 16, 17)

План

  1. Основні аспекти розвитку господарства Англії.

  2. Особливості економічного розвитку Німеччини.

  3. Грошове господарство Франції.

  4. Становлення та розвиток господарства індустріальної епохи в США.

В цій темі на семінарському занятті необхідно розглянути загальну характеристику грошового обігу і кредиту в розвинутих країнах світу в останній третині XVIII ст. – на початку XX ст. , визначити характерні риси епохи індустріального суспільства. Дати відповідь на запитання – яким чином йшов процес формування основ індустріального суспільства.

Необхідно зрозуміти причини кардинальних змін в розвитку грошового обігу і кредиту в розвинутих країнах та причини прийняття золотомонетного стандарту.

Доцільно розглянути процес формування у цей період банківсько-кредитної системи, створення Центрального емісійного банку, зміни у напрямах діяльності комерційних банків, а також небанківських кредитно-фінансових установ.

Надати характеристику системи золотомонетного стандарту. Розглянути систему вільного карбування. Визначити та описати систему закритого карбування.

Необхідно визначити основні функції та призначення головних елементів банківсько-кредитної системи розвинутих країн цього періоду, до яких слід віднести:

  • Центральний емісійний банк;

  • Комерційні банки;

  • Банкірські дома;

  • Іпотечні банки;

  • Торговельні банки;

  • Кооперативні банки;

  • Ощадні заклади і банки;

  • Кредитні спілки;

  • Інвестиційні компанії;

  • Фінансові компанії;

  • Ломбарди;

  • Пенсійні фонди;

  • Страхові компанії;

Промисловий переворот в Англії в останній третині XVIII ст.: причини і наслідки. Створення Банка Англії. Роль акцептних контор у перетворенні їх в торговельні банки. Дати визначення поняттям: біллброкерів.

Розглянути процес введення золотого монометалізму у Німеччині у 1871-1873 рр., структуру німецької системи банкнотної емісії за законом 1875 р., еволюцію грошової одиниці Німеччини.

У четвертому питанні основну увагу необхідно звернути на причини революції у Франції 1789 р.: погіршення економічного становища країни та постійний бюджетний дефіцит. Випуск франка і визнання його офіційною грошовою одиницею. Створення Банку Франції. Спроба збереження біметалізму за допомогою міжнародної угоди – Латинського монетного союзу. Країни-учасниці. Період формування кредитно-банківської системи у Франції та її основні елементи. Найбільші депозитні банки Франції на початку XX ст. Група банківських установ – «ділові банки».

До 90-х років XVIII ст. у Північноамериканських колоніях, а потім у США основною монетою був срібний іспанський долар. З 1792 р. почалося карбування американського долара і введена система золото-срібного біметалізму.

Правила банкнотної емісії декілька разів мінялися: спочатку банкноти емітували Перший і Другий Банк США, потім банки штатів, а з 1846 р. була введена система підказначейств.

Формування кредитно-банківської системи США, провідну роль в якій відігравали комерційні банки, які поділялися на національні банки і банки штатів. Важливі елементи кредитної системи були трастові компанії, ощадні банки, кредитні асоціації, страхові компанії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]