Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
програма гуртка ШЄК.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
55.02 Кб
Скачать

Програма гуртка «Європейський клуб» Пояснювальна записка

З відродженням Української держави почався новий період в історії українського народу. Здобувши незалежність, Україна отримала можливість безпосереднього спілкування з іншими державами, стала суб’єктом міжнародного життя, включилася в глобальні процеси. Це є  найкращим способом реалізації національних інтересів побудови економічно розвинутої демократичної держави, зміцнення її позиції у світі.

Європейський вибір України зумовлено її геополітичним положенням та спільною історією формування і розвитку європейської культури. Однією з основ державної політики України на шляху до ЄС та формування нової політики ЄС щодо України є саме інформування населення про історію Євросоюзу, економічне співробітництво з державами – членами ЄС, стандартами життя в європейських країнах, правовий та соціальний захист населення. Важливими умовами демократичного суспільства є громадянська освіченість, компетентність, виховання поваги до прав людини, толерантності, вміння знаходити компроміс, виховання європейських цінностей. Необхідно, щоб громадяни знали свої права та обов'язки, дотримувались закону, мислили критично і незалежно.

Сучасні заклади освіти мають сприяти розвитку демократичної культури, формуванню, необхідних для проживання у європейському співтоваристві компетентностей, політико-правових і соціально-економічних знань. Пріоритети загальноєвропейської освіти полягають у наданні молодому поколінню теоретичних знань про розвиток європейських країн та практичних умінь: адаптуватись до життя і навчання в різних країнах Європи, бути мобільними, соціально здібними, здатними до комунікації і захисту своїх прав.

Сприяти вирішенню цих важливих завдань є робота європейського клубу, програма роботи якого пропонується.

Аналізуючи сучасний стан роботи євроклубів України, необхідно розвивати європейське бачення майбутнього нашої держави серед молодого покоління. Тому сьогодні особливого значення набуває гурткова робота по даному напрямку у позашкільній освіті.

Мета програми:

  • Оволодіння вихованцями елементарними знаннями про Європу та Євросоюз шляхом підвищення їх культури, розвитку естетичних та патріотичних почуттів,

Основні завдання:

  • Систематично та послідовно надавати гуртківцям розширені знання про Європу і країни, що входять до складу ЄС.

  • Створювати умови для формування і осмислення молоддю власної позиції щодо ролі європейського співтовариства.

  • Сприяти моральному, розумовому та фізичному розвитку вихованців.

  • Сприяти вмінню гуртківців виражати своє бачення щодо майбутнього України, як сусіда або майбутнього члена ЄС.

  • Сприяти зростанню усвідомлення молодими людьми важливості питань, що стосуються Європи та сприяння отриманню дійсно унікального навчального досвіду.

  • Систематично та послідовно виховувати у молоді цінності, визначальні для існування людського суспільства.

  • Стимулювати учнів до пізнавальної активності щодо питань європейської та євроатлантичної інтеграці.

  • Систематично активувати самостійний пошук нових знань і формувати розуміння адекватної інформації з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

  • Виробити навички роботи в групі інтерактивними методами навчання.

Зміст програми:

є комплекс знань, умінь, навичок та компетентностей, що сприятимуть активній участі в політичному, правовому, економічному і культурному житті сучасного суспільства і вихованню молоді, як свідомого громадянина України та Європи.