Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2_300812.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

Тема 2. Характеристика можливостей спеціальних програм механізації і автоматизації фінансового, управлінського обліку. Загальні принципи користування бухгалтерськими програмами.

2.1. Основні поняття про бухгалтерську програму

Бухгалтерська програма – це нагромадження у певній послідовності окремих команд виражених певними символами тієї чи іншої мови програмування, які забезпечують виконання необхідних процедур. Структура та зміст бухгалтерської програми залежить і від можливо­сті виконання нею й інших функцій.

У бухгалтерських програмах переважно використовують трьохрівневе меню. На першому рівні (Головне меню) відображається повний перелік закладених у програму функцій. На другому рівні на моніторі у вигляді спи­ску виводиться перелік необхідних даних, які потрібні для роботи програ­ми. На третьому рівні відображаються цифрові та алфавітно-цифрові дані у вигляді сформованого документа або результатної інформації, які необхід­но запам'ятати (роздрукувати). Зміст меню на різних рівнях значно розширюється, разом з тим збільшується й кількість задач, які реалізуються програмою.

В Україні використовується значна кількість бухгалтерських програм, серед яких є індивідуальні та типові. Індивідуальні, написані під конкретне підприємство, однак враховуючи високу ціну такого програмного продукту на більшості підприємств користуються типовими програмами. Найбільш розповсюдженою з яких є 1С:Підприємство.

1С:Підприємство 8.2 - це система прикладних продуктів, призначених для ефективного рішення різноманітних задач управління підприємством. Завдяки своїй універсальності і гнучкості вона легко налаштовується для потреб конкретної організації і дозволяє вирішувати широке коло завдань автоматизації будь-яких розділів обліку на підприємстві, а також вести облік декількох підприємств в одній інформаційній базі.

Дана програма також має різні типи конфігурацій. Конфігурація – це конкретне прикладне рішення здатне виконувати певні облікові функції. Конфігурації є:

- типовими, призначеними для ведення обліку на середньостатистичному підприємстві;

- галузевими, в яких враховано специфіку роботи підприємства конкретної галузі;

- замовленими, розробленими спеціально на замовлення певного підприємства або ж створеними шляхом доопрацювання типових конфігурацій.

Система 1С має такі типові конфігурації:

1) Бухгалтерія для України – призначена для ведення обліку на малих та середніх підприємствах. У ній є все необхідне для ведення як бухгалтерського так і податкового обліку, однак розділи обліку торговельних, виробничих операцій та зарплати реалізовано не так докладно як у спеціалізованих конфігураціях. Разом з тим, дана програма дозволяє побачити повну картину фінансового стану підприємства.

2) Управління торгівлею для України – має у своєму розпорядженні засоби обліку торговельних операцій: управління закупівлями, продажами та запасами, облік операцій гуртової та роздрібної торгівлі.

3) Зарплата і управління персоналом для України – дана конфігурація дозволяє більш детально вести кадровий облік та облік нарахувань і утримань, пов’язаних з розрахунками з персоналом.

4) Управління виробничим підприємством для України – конфігурація, що об’єднує в собі механізми всіх трьох вищезгаданих та містить більше можливостей відображення в обліку операцій з виробництва готової продукції. Дана конфігурація в основному застосовується на великих виробничо-торгівельних підприємствах, в обліку яких використовуються можливості об’єктів оперативного обліку та складних періодичних розрахунків.

Найбільш розповсюдженою із вищенаведених конфігурацій є 1С:Бухгалтерія.