Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2_300812.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
89.09 Кб
Скачать

2.4. Початок ведення обліку за допомогою армб.

Перед тим, як почати вести бухгалтерський облік за допомогою програми 1С:Бухгалтерія, необхідно задати параметри обліку і ввести початкові залишки за рахунками.

Першим етапом є введення відомостей про організацію, налаштування параметрів програми до потреб організації, відображення у програмі окремих елементів, затвердженої на підприємстві облікової політики. Здійснити всі вищенаведені налаштування можна за допомогою Стартового помощника, що викликається з меню Справка. Зважаючи на те, стартовий помічник дозволяє внести дані лише частково, після використання стартового помічника необхідно перевірити вже внесені дані і довнести іншу необхідну інформацію про підприємство використовуючи меню Предприятие.

Другим етапом є встановлення ставок єдиного соціального внеску за допомогою закладки «Шкала ставок налогов», ставки податку на прибуток за допомогою закладки «Ставка налога на прибыль», ставок податку на доходи фізичних осіб за допомогою закладки «Ставки НДФЛ» у Реєстрі відомостей. Для деяких податків, зокрема ПДФО, встановлюється шкала податку. У цьому випадку для кожного запису заповнюються не тільки ставки податку, але й межі, що відповідають цій ставці.

Третім етапом є заповнення довідників, що може бути здійснено як перед початком введення операцій, так і в процесі введення нових документів чи операцій в інформаційну базу.

Якщо підприємство до моменту переходу на 1С:Бухгалтерію вже займалося господарською діяльністю четвертим етапом буде введення залишків. На даному етапі слід скористатися обробкою «Ввод начальних остатков» з меню «Предприятие». Вона дозволяє вводити початкові залишки в єдиному вікні та побудована у вигляді оборотно-сальдової відомості. Дана обробка формує інформацію у розрізі двох закладок «Основные счета плана счетов» та «Забалансовые счета», які стають активними при встановленні дати введення початкових залишків за допомогою кнопки «Установить дату ввода начальных остатков», що знаходиться у правому вікні обробки. Рекомендується вносити залишки до початку звітного року, відповідно датою внесення залишків буде останній день періоду, що передує звітному.

При введенні залишків можна скористатися такими кнопками:

  • «Ввести остатки по счету», що відкриває журнал документів для введення початкових залишків;

  • «Открыть список документов», що відкриває список документів, якими було введено залишки на вибраному рахунку;

  • «Обновить», що оперативно оновлює інформацію, яка виводиться у формі введення залишків. (необхідна якщо залишки вносяться декількома користувачами)

Послідовність дій при безпосередньому введенні залишків:

  • у списку рахунків вибирається рахунок по якому вводяться залишки і натискається кнопка «Ввести остатки по счету», що викликає журнал «Ввод начальных остатков»;

  • у журналі необхідно натиснути кнопку «Добавить» і заповнити документ «Ввод начальных остатков».

Останнім етапом є перевірка правильності введених залишків. Для цього у обробці «Ввод начальных остатков» слід перевірити чи дебетовий оборот рахунку 00 дорівнює кредитовому. Таку ж перевірку можна здійснити також за допомогою звіту Оборотна-сальдова відомість. Проте для коректного розрахунку оборотів слід спочатку встановити робочий період за допомогою режиму «Управление итогами» меню «Операции», де необхідно визначити границю розрахунку підсумків та здійснити сам розрахунок за допомогою кнопки «Выполнить».