Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MZD Вступ до фаху .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
158.72 Кб
Скачать

4. Зміст навчальної практики

Змістовий модуль 1. Вища освіта в Україні в контексті Болонського процесу. Державний стандарт вищої освіти в Україні.

Інтеграційні процеси в світовій освіті. Система вищої освіти в Україні та перспективи її розвитку. Болонський процес як засіб інтеграції та демократизації вищої освіти країн Європи. Європейська кредитно-трансферна система (ЕСТS).

Система державних стандартів вищої освіти. Галузеві стандарти напряму «Менеджмент».

Положення про ступеневу освіту в Донецькому державному університеті управління. Напрями підготовки та спеціальності.

Змістовий модуль 2. Організація навчального та виховного процесу у вищому навчальному закладі (ВНЗ) та на факультеті. Студентське самоврядування.

Місце ВНЗ у системі вищої освіти та системі підготовки кадрів для економіки України.

Загальні відомості про Донецький державний університет управління (ДонДУУ). Історія розвитку (етапи становлення) ДонДУУ та факультетів. Статут ДонДУУ. Правила внутрішнього розпорядку ДонДУУ. Організаційна структура ДонДУУ. Основні структурні підрозділи ВНЗ: ректорат, деканат, кафедри, бібліотека, допоміжні служби. Бібліотека як центр інформаційного забезпечення студентів. Правила користування бібліотекою. Порядок роботи у бібліотеці. Особливості роботи зі спеціальною, методичною та періодичною літературою. Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки. Пошук літературних джерел в бібліографічній базі даних. Система обслуговування читачів. Порядок користування літературою на абонементі, в читальному залі, залі надходжень нової літератури. Робота з електронними виданнями. Обов’язки читачів бібліотеки.

Роль викладачів у розвитку та формуванні сучасного іміджу університету.

Місце та роль факультету в організації навчально-виховного процесу студентів. Історія, правила внутрішнього розпорядку, організація навчальної, наукової, виховної, культурно-масової роботи на факультеті.

Органи самоврядування студентів у ДонДУУ та на факультеті: роль в організації навчального процесу, побуту та відпочинку. Організація соціальної захищеності студентів університету. Положення про студента ДонДУУ. Профспілка. Асоціація випускників.

Змістовий модуль 3. Роль випускової кафедри в підготовці фахівців.

Роль випускової кафедри у забезпеченні змісту та організації підготовки фахівців з менеджменту. Етапи становлення кафедри «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності».

Організація навчальної роботи на кафедрі «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності». Кадровий склад кафедри. Перелік профілюючих дисциплін кафедри (дисципліни за вибором ДонДУУ; дисципліни за вибором студентів спеціальності). Ознайомлення з навчальним планом: графік навчання; характеристика основних дисциплін та спеціальних курсів, закріплених за кафедрою, послідовність їх вивчення; структурно-логічна схема; загальний обсяг навчальних годин та їх структура за формами організації навчання.

Навчально-методична робота на кафедрі, використання студентами навчально-методичних розробок кафедри. Матеріально-технічна база кафедри.

Організація науково-дослідної діяльності викладачів і студентів, зв’язки з практикою.

Організація виховної роботи на кафедрі зі студентами.

Міжнародні зв’язки кафедри «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» та їх ефективність.

Сфера професійної діяльності майбутніх менеджерів.

Змістовий модуль 4. Особливості підготовки менеджерів у ДонДУУ.

Стисла характеристика освітньо-кваліфікаційних рівнів (ОКР) підготовки фахівців: «бакалавр», «спеціаліст», «магістр».

Варіативні освітньо-кваліфікаційні характеристики (ОКХ) та освітньо-професійні програми (ОПП) всіх рівнів підготовки. Розробка варіативної компоненти освітньо-кваліфікаційної характеристики та освітньо-професійної програми. Види підготовки фахівців (гуманітарна, фундаментальна, спеціальна).

Види і зміст навчальних занять. Роль і місце кожного виду занять у навчальному плані та формуванні майбутнього фахівця.

Лекції, семінарські заняття як основні форми аудиторних занять. Особливості застосування методів активного навчання, електронно-обчислювальної техніки та інформаційних технологій на заняттях.

Організація самостійної роботи студентів у процесі підготовки до семінарських занять та форми її контролю. Практична цілеспрямованість завдань для самостійної роботи студентів. Консультації та їх значення.

Роль і місце практик у підготовці менеджерів. Організація всіх видів практики та керування ними.

Змістовий модуль 5. Професійне самовизначення студента.

Визначення індивідуальних професійних інтересів та орієнтації студентів. Самоменеджмент. Пізнання студентами власних професійних здібностей. Визначення стартових умов та діапазону творчого потенціалу.

Змістовий модуль 6. Досвід роботи підприємств різних форм власності та організаційно-правових форм господарювання в сучасних умовах.

Організаційно-правова концепція підприємства (найменування підприємства, історія створення та розвитку компанії; організаційно-правова форма господарювання (приватне підприємництво, ТОВ, ВАТ, ЗАТ та ін.); форми власності; склад установчих документів та їх основні положення (статут, установчий договір, ліцензія та ін.); види діяльності (спеціалізація підприємства, переважні види операцій, інші види діяльності); місія та цілі підприємства; сфера діяльності).

Організаційна структура управління (схема організаційної структури управління; органи управління та їх повноваження у відповідності з організаційно-правовою формою підприємства; положення про структурний підрозділ; посадові інструкції).

Стилі керівництва (оцінка стиля керівництва у взаємозв’язку з організаційно-правовою формою підприємства; сучасні вимоги до управлінського персоналу (менеджера); корпоративна культура).

Змістовий модуль 7: Роль менеджера у підвищенні соціально-економічної ефективності функціонування сучасних підприємств.

Менеджер як організатор конкретних видів діяльності на підприємстві. Робота менеджера низового, середнього та вищого рівня управління підприємством.

Функції, типові завдання та уміння, якими повинен володіти менеджер з метою забезпечення конкурентоспроможного розвитку підприємства.

Вимоги до особистості менеджера. Ділові (професійні знання, практичний досвід) та особистісні (організаторські здібності, вольові та морально-психологічні риси, підприємливість, комунікабельність, лідерство) властивості менеджера.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]