Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MM_8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
244.22 Кб
Скачать

Співпраця між місцевими та окружними радами

Потреба у співпраці між місцевими та окружними радами дедалі зростає. Наприклад, одному муніципалітету може знадобитися використати вільні помешкання в будинку для старих чи сміттєпереробний завод іншого муніципалітету. Механізм таких операцій часто визначає звичайна угода між місцевими чи окружними радами. Якщо сторони бажають ширшої та більш організованої співпраці для отримання більшого зиску, можуть утворювати об'єднання. В такому об'єднанні один або кілька муніципалітетів можуть співпрацювати з одним або кількома ландстинґами. Об'єднанню можуть бути делеговані повноваження державного управління, тобто правомочність ухвалення рішень про права та обов'язки громадян і компаній. Кількість об'єднань органів місцевого самоврядування зростає, станом на 1 січня 2000 р. їх було 60. Ще однією формою співпраці є спільний комітет, який створюють два чи кілька муніципалітетів чи ландстинґів для виконання певного повноваження, скажімо, утримання гімназій чи пунктів першої медичної допомоги. Муніципалітети та ландстинґи можуть також засновувати спільні акціонерні товариства чи фонди. Але виконувати згадані вище функції державного управління, на відміну від об'єднань, не можуть.

Місцеві органи влади керують близько 1600 компаніями та фондами, більшість з яких перебуває в комунальній власності. При цьому можуть використовуватися альтернативні форми управління. Скажімо, муніципалітет може здійснювати енергопостачання через комітет чи акціонерне товариство. Підприємства комунальної власності забезпечують, як правило, комунальні послуги, як-от: прибирання вулиць та вивезення сміття, енергопостачання, громадський транспорт чи управління нерухомістю.

До підприємств комунальної власності застосовуються переважно ті самі закони, що й до приватних компаній. З тією різницею, що громадськість має право ознайомлюватися зі звітністю цих підприємств на підставі т.зв. «принципу гласності», прописаному в конституції Швеції й поширюваному на весь державний сектор. Щоправда, закон про службові таємниці встановлює окремі винятки з цього правила, захищаючи, зокрема, недоторканість приватного життя та економічні таємниці.

Муніципалітети об'єднані в Асоціацію муніципалітетів Швеції. Ландстинґи, в свою чергу, утворюють Асоціацію ландстинґів. Метою обох об'єднань є підтримка та розвиток місцевого самоврядування, обстоювання спільних інтересів, відповідно, муніципалітетів і окружних рад, представництво їх на державному рівні, сприяння співпраці між членами асоціацій, надання послуг та консультативної допомоги.

3 Питання. Проблеми удосконалення місцевого управління в Україні в контексті світового досвіду.

В Україні становлення і розвиток місцевого самоврядування наштовхнулось на ряд проблем, як і в Литві, що перебувала в умовах тоталітарного режиму менше часу, виступали не так різко. Це – пережитки централізовано-планового державного управління, на якому були виховані покоління партійних, радянських, профспілкових і комсомольських функціонерів, багато з яких у нових умовах залишились при владних структурах; майже повна втрата традицій місцевої демократії як природної форми самоорганізації суспільства; залежний рівень громадської свідомості, сформованої на принципах так званого демократичного централізму та ін. [9].

Але найбільшою перешкодою на шляху здійснення територіальної реформи і створення нової системи місцевого самоврядування є відсутність політичної стабільності в Україні. Політичні партії і блоки, найвпливовіші з яких по суті є олігархічними кланами, протягом багатьох років борються за владу, за посаду глави держави, глави уряду, за мандат депутата Верховної Ради і т.д. Лідерам цих політичних угрупувань потрібно багато часу на агітацію, саморекламу, на те, щоб розповідати народу, хто з них його більше любить, і хто більше обкрадає. На таку роботу націлений і величезний чиновницький апарат.

Зрозуміло, що за таких умов проблема реформування місцевого самоврядування, про яку почали говорити ще на початку 90-х років минулого століття, так і залишається на задньому плані. Коли прийде до неї черга, невідомо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]