Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Світові політичні вчення Кучерявий.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
167.42 Кб
Скачать

Просвітництво. Раціональні концепції політики

Раціоналістичне трактування політики у працях французьких просвітників.

Просвітництво - це широкий сус­пільний рух, який виник у другій половині XVIII ст. у Франції. Його мета полягала у критиці основ феодальної ідеології, релігійних забобонів, у боротьбі за віротер­пимість, свободу наукової та філософської думки.

Одним із перших французьких просвітників був Ш. -Л. Монтеск 'є. Його політичні погляди викладені у працях "Перські листи" (1721), "Роздуми про причини величі і падіння римлян" (1734), "Про дух законів" (1748). Монтеск'є виділяв три фор­ми правління: республіку, монархію, деспотиз, кращою він вважав республіку.

Ш.-Л. Монтеск'є відстоював необхідність поділу влади на законодавчу, виконавчу, судову. Мис­литель дав одне із класичних визначень поняття "свобода" - це право "робити все, що дозволено законом", однак він за­уважував, що свобода і влада повинні мати певні межі.

Важливу роль у Просвітництві відіграв французький філософ Ж. -Ж. Руссо, погляди якого викладені в працях "Судження про вічний мир ", "Проект конституції для Корсі­ки" (1782 р. публікації), "Про суспільний договір, або Принципи політичного права" (1762). Він вважав, що держава по­кликана виконувати загальну волю; його ідеалом є респуб­ліканська форма правління. Оскільки народ є єдиним суве­реном, то немає необхідності ділити владу на законодавчу та виконавчу гілки. Найважливіші суспільні проблеми Ж.-Ж. Руссо пропонував розглядати на всенародних плебіс­цитах.

Політико-правові вчення в Німеччині у хviii- XIX ст.Ст.

Політично-філософські вчення про державно-владні відно­сини набули найповнішого виразу у працях І. Канта, Й. Фіхте, Г. Гегеля.

Політичні погляди родоначальника німецької класичної філософії І. Канта викладені у працях "До вічного миру", "Метафізика звичаїв". Він найбільш повно обгрунтував політичну доктрину лібералізму і є одним із перших творців концепції правової держави. Держава, за І. Кантом, базувалася на принципі поділу влади на верховну, виконав­чу та судову. "Верховною" він називає владу, яка продукує закони і належить "колективній волі народу". Виконавча влада, за І. Кантом, має підпорядковуватися законодавчій. Основними видами політичного устрою, історичних видів влади були: автократія, аристократія та демократія. Кант надавав перевагу першому виду. Його ідеалом є конститу­ційна монархія.

Німецький філософ і громадський діяч Й. Фіхте підтри­мував концепцію природного права та суспільного догово­ру. Він виступав проти деспотизму монархів, і вважав, що лише загальна воля народу є ядром законодавства і визна­чає межі впливу держави. Держава є злом і її має замінити моральність.

Політичні погляди німецького філософа. Г. Гегеля викла­дені у працях "Енциклопедія філософських наук", "Філософія права". Г. Гегель був прибічником спадкової монархії, яка обме­жена законами, що дозволяє запобігти деспотизмові. Він є одним із родоначальників ідеї громадянського суспільства, яке характеризується системою потреб, правосуддям, полі­цією, корпораціями, а також опирається на приватну власність і загальну рівність людей. Головна функція гро­мадянського суспільства - захист свободи та приватних інте­ресів громадян.