Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcija_No3._Tema_No3._Osnovni_ponjattja_civiln...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
122.37 Кб
Скачать

4. Поняття спадщини. Спадкування за законом, за заповітом.

Успадкування - це перехід майнових прав та обов'язків померлого громадянина (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). Право успадкування тісно пов'язане з правом власності, оскільки успадкування є одним із найпоширеніших засобів набуття права власності і служить охороні цього права.

Успадкування становить універсальну правонаступність. Саме в успадкуванні яскраво виявляється така особливість універсального правонаступництва, як одночасність переходу до правонаступника усіх прав та обов'язків, які належали правопопереднику.

Як цивільно-правовий інститут спадкове право являє собою сукупність встановлених державою правових норм, які регламентують порядок та умови переходу майнових прав померлого громадянина до інших осіб. Саме спадкове право визначає підстави успадкування, час і місце відкриття спадщини, коло спадкоємців, особливості успадкування окремих видів майна, порядок і строки прийняття та відмови від спадщини, оформлення спадкових прав.

Майно, яке переходить в порядку успадкування, називається спадщиною.

Спадщина складається із сукупності майнових прав та обов'язків померлого громадянина, які відповідно до чинного законодавства можуть переходити у порядку успадкування до іншої особи. Іноді спадщину називають спадковою масою або спадковим майном. Здебільшого спадщина складається з права приватної власності померлого громадянина на різне майно: житловий будинок, квартиру, предмети домашнього користування, дачу, садівничий будиночок, предмети домашнього господарювання, продуктивну та робочу худобу, насадження на земельній ділянці, засоби виробництва, вироблену продукцію, транспортні засоби, земельну ділянку, грошові кошти, акції, інші цінні папери та інше майно споживчого та виробничого призначення, яким громадянин володів.

Не переходять у спадщину ті права та обов'язки, які хоч і є майновими, але мають суто особистий характер. Це право на отримання аліментів, на користування житловим приміщенням, на пенсію, на членство у кооперативі, товаристві. Не передаються у спадщину право на ім'я, вчене звання, державні нагороди, військове звання.

У склад спадщини входять не лише права спадкодавця, але й ціла низка майнових зобов'язань, а саме – борги спадкодавця.

Відкриття спадщини – це наявність певних юридичних фактів, з якими законодавець пов'язує виникнення права успадкування. Спадкові правовідносини виникають із смертю громадянина або з оголошенням його у встановленому порядку померлим. Для вирішення багатьох питань спадкового права істотне значення має час і місце відкриття спадщини. Саме з часом та місцем відкриття спадщини пов'язане встановлення таких істотних обставин, як: визначення кола спадкоємців; встановлення строку для прийняття спадщини чи відмови від неї; склад спадкового майна; закон, яким потрібно керуватися. Саме за місцем відкриття спадщини вживаються заходи з охорони спадкового майна і Видається свідоцтво про право на спадщину.

ЦК України визначає час відкриття спадщини як день смерті спадкодавця, факт і дата смерті якого підтверджуються свідоцтвом органів РАГСу чи іншим документом, який видається у передбачених Законом випадках (наприклад, повідомлення Міністерства оборони про загибель військовослужбовця).

Якщо спадкодавець оголошується померлим за рішенням суду, днем смерті вважається день вступу в законну силу рішення суду про оголошення такого громадянина померлим.

Якщо ж громадянин пропав безвісти за обставин, які загрожували йому смертю або давали підстави припускати, що він загинув від нещасного випадку, суд може в своєму рішенні визначити день його смерті – тобто день припустимої загибелі.

Сам факт зникнення громадянина безвісти (наприклад, на фронті, під час військового конфлікту) або визнання його безвісно відсутнім у судовому порядку не викликає відкриття спадщини.

Законодавець не надає правового значення годинам та хвилинам Настання смерті. Правові наслідки пов'язані лише з днем смерті. Якщо особи померли в один і той самий день (незалежно від часу смерті), вони не спадкують одна після одної. Так, якщо внаслідок автотранспортної події чоловік загинув на місці події, скажімо, о першій годині ночі, а його дружина померла в лікарні через двадцять годин, спадщина після чоловіка для жінки не відкривається, оскільки подружжя померло в один день.

Місцем відкриття спадщини вважається останнє постійне місце проживання спадкодавця, а якщо воно невідоме - то місцезнаходження майна чи основної його частини. Місцем проживання неповнолітніх, які не досягай 15 років, або осіб, що перебувають під опікою, вважається місце проживання їхніх батьків (усиновителів) або опікунів. Після смерті військовослужбовців строкової служби, а також студентів, які навчалися у технікумах чи ВНЗ поза місцем постійного проживання, місцем відкриття спадщини визнається місце їх постійного проживання до призову на строкову службу або до вступу на навчання до навчального закладу.

Місце проживання підтверджується довідкою з житлово-комунальної контори, виконкому, адресного бюро, військового комісаріату. Нотаріальна практика виключає підтвердження місця постійного проживання свідченнями свідків. Якщо місце проживання померлого невідоме, то на підтвердження місця відкриття спадщини видається довідка ЖКУ чи виконкому про місцезнаходження майна чи його основної частини.

Якщо у спадкоємців відсутні наведені вище документи, то нотаріус вимагає копію рішення суду, яке вступило в законну силу, про встановлення юридичного факту - місця відкриття спадщини.

Під час успадкування майна в Україні застосовуються два основні порядки визначення спадкоємців та розподілу спадкового майна. За умови успадкування за законом до успадкування закликаються ті особи, яких законодавець називає як спадкоємців. Тобто у такому разі спадкове майно розподіляється між особами, які названі серед спадкоємців у відповідних статтях ЦК України. Такі особи називаються законними спадкоємцями, або колом спадкоємців за законом.

Успадкування за законом відбувається тоді, коли воно не змінене заповітом, тобто спадкодавець у заповідальному розпорядженні не призначив спадкоємців особисто. Отже, успадкування за законом відбувається, якщо:

- спадкодавець не залишив заповіту або заповіт визнаний недійсним повністю чи частково;

- спадкоємці за заповітом відмовилися від прийняття спадщини, не прийняли спадщину або померли раніше від спадкодавця;

- спадкоємці за заповітом усунуті від спадщини.

Спадкоємці за законом закликаються до успадкування у послідовності черги. В Україні встановлено дві черги спадкоємців.

Спадкоємцями першої черги є: діти (зокрема й усиновлені), подружжя, батьки (зокрема, усиновителі), а також дитина, яка народилася після смерті спадкодавця.

До спадкоємців першої черги належать також онуки та правнуки, але лише, якщо на момент відкриття спадщини немає в живих того з батьків, який би був спадкоємцем. До спадкоємців належать не тільки діти, які народилися в зареєстрованому шлюбі, але й ті діти, стосовно яких батько добровільно визнав своє батьківство і без укладання шлюбу або ж батьківство було встановлено в судовому порядку. Навіть якщо шлюб був визнаний недійсним, діти, народжені у такому шлюбі, користуються такими самими правами спадкоємців, як і діти, народжені в дійсному шлюбі. До дітей спадкодавця прирівнюються усиновлені діти, які успадковують саме після свого усиновителя і вже не вважаються спадкоємцями за законом рідних батьків. Усиновлення повинне бути оформлено належно рішенням органів опіки та піклування.

Не належать до спадкоємців за законом пасинки та падчерці після вітчима та мачухи, якщо не було усиновлення чи утримання.

Подружжя визнається спадкоємцем за законом лише якщо воно перебувало у зареєстрованому шлюбі з померлою особою, причому правове значення тут відіграє саме факт перебування у зареєстрованому шлюбі, а не, скажімо, тривале спільне проживання, наявність фактичних шлюбних відносин тощо.

До спадкоємців другої черги належать брати, сестри, дід, баба померлого. Чинне законодавство не робить ніяких відмінностей між братами та сестрами повнорідними, єдинокровними чи єдиноутробними. Для успадкування у другій черзі після брата чи сестри досить походження від спільної матері чи батька. Так звані зведені брати та сестри, тобто діти, батьки яких уклали шлюб між собою, права успадкування один після одного не набувають, оскільки у них відсутні спільні батько та матір.

На віддаленіші ступені спорідненості право успадкування за законом не поширюється. Отже, за чинним законодавством не є спадкоємцями за законом двоюрідні брати чи сестри, дядьки, тітки, племінники та інші далекі родичі. До спадкоємців за законом не належать опікуни, піклувальники.

Особливу групу спадкоємців померлого становлять так звані утриманці, тобто особи, які є непрацездатними за віком чи за станом здоров'я перебувають на утриманні спадкодавця не менше від року до відкриття спадщини.

Утриманці не мають своєї постійної черги – вони закликаються до успадкування разом з тією чергою, яка отримує спадщину. Скажімо, якщо після смерті батька залишився його син (спадкоємець першої черги) і утриманець, то утриманець закликається до успадкування разом із спадкоємцем першої черги. Якщо ж до успадкування закликається, скажімо, брат померлого (спадкоємець другої черги), то утриманець одержує спадщину разом із спадкоємцем другої черги.

Непрацездатними вважаються: подружжя чоловічої статі після досягнення ними 60 років та жіночої статі після досягнення 55-літнього віку, незалежно від того, настало у них право на пенсію чи ні; неповнолітні діти до 16 років, а ті, які навчаються, - до 18 років, а також подружжя чи діти інваліди І-ІП групи, незалежно від того, була їм призначена пенсія чи ні.

У межах однієї і тієї самої черги спадкоємці спадкують майно померлого в рівних частках. Скажімо, спадкоємцями першої черги померлого є батько, дружина і дочка; кожен із цих спадкоємців отримає одну третину спадщини.

Із загального принципу рівності часток при успадкуванні за законом і принципу черговості закликання до успадкування (спочатку закликаються спадкоємці першої черги, а за їх відсутності - спадкоємці другої черги) законодавець робить два винятки. Перший із них стосується особливості успадкування предметів домашньої обстановки і вжитку.

Предмети звичайної домашньої обстановки і вжитку переходять до спадкоємців за законом, які проживали спільно із спадкодавцем, незалежно від їх черги і спадкової частки, якщо вони проживали із спадкодавцем до його смерті не менше від одного року.

Це правило встановлене у зв'язку з тим, що було б несправедливим віддавати речі, якими повсякденно користувалися у побуті разом з спадкодавцем спадкоємці, які з ним проживали разом, спадкоємцям, які проживали окремо від спадкодавця, і, звичайно ж, мали необхідні побутові речі у своєму господарстві. Так, якщо у спадкодавця був син, який мещкая у іншому місті, і брат, який проживав разом із спадкодавцем, то за умови спадкування за законом брат -спадкоємець другої черги - отримає предмети домашньої обстановки та вжитку, а син - спадкоємець першої черги - все інше майно (житловий будинок, земельну ділянку, автомобіль, грошові внески, цінні папери тощо).30

У новому ЦК України розширено коло спадкоємців за законом. До спадкоємців за законом пропонується включати осіб не лише за ознакою родинних чи сімейних зв'язків, а й за ознакою членства у сім'ї.

І якщо перша і друга черги спадкоємців порівняно з чинним законодавством змін не зазнали, то до третьої черги входять особи, які були членами сім'ї спадкодавця за умови, що прожили з ним не менше від п'яти років. У четверту чергу право на успадкування за законом одержать рідні дядько та тітка, у п'яту - утриманці, в шосту – інші родичі спадкодавця до шостого ступеня спорідненості включно.

Значне розширення кола спадкоємців за законом практично позбавить державу права на так звану виморочну спадщину, тобто майно, яке залишилося після смерті громадянина за відсутності спадкоємців за заповітом і спадкоємців за законом.

За чинним законодавством спадкове майно переходить у власність держави, якщо:

- спадкодавець заповів все своє майно або його частину державі;

- спадкоємці відмовилися від спадщини на користь держави;

- всі спадкоємці відмовилися від спадщини або не прийняли її у встановленому порядку;

- заповідана лише частина майна, а спадкоємці за законом відсутні;

-у спадкодавця немає спадкоємців ні за законом, ні за заповітом.

Успадкування за заповітом

Встановлений порядок успадкування за законом громадянин може змінити своїм заповітом. Право заповідати майно – одне з цивільних прав, передбачене ЦК України.

Заповіт – це особисте розпорядження громадянина стосовно свого майна у разі смерті з призначенням спадкоємців, яке складається у визначеній законом формі і посвідчується особами, вказаними в законі.

Будь-який дієздатний громадянин може залишити за заповітом все своє майно або його частку (не виключаючи предметів домашньої обстановки та вжитку) одному чи кільком особам, які як входять, так і не входять в коло спадкоємців за законом, а також окремим організаціям чи державі. Заповідач може позбавити права успадкування одного чи всіх своїх спадкоємців за законом.

Заповіт повинен бути складений у письмовій формі з вказівкою про місце та час його складення, власноручно підписаний заповідачем та нотаріально посвідчений.

До нотаріально посвідчених заповітів прирівнюються:

- заповіти громадян, які перебувають на лікуванні в лікарнях, інших стаціонарно-профілактичних закладах, санаторіях або проживають у будинках для старих та інвалідів, посвідчені головними лікарями, їх заступниками з медичної частини або черговими лікарями цих лікарень, лікувальних закладів, санаторіїв, а також директорами та головними лікарями зазначених будинків для старих та інвалідів;

- заповіти громадян, які перебувають під час плавання на морських суднах або суднах внутрішнього плавання, що плавають під прапором України, посвідчені капітанами цих суден;

- заповіти громадян, які перебувають у розвідувальних, арктичних та інших подібних до них експедиціях, посвідчені начальниками цих експедицій;

- заповіти військовослужбовців та інших осіб, які перебувають на лікуванні в госпіталях, санаторіях та інших військово-лікувальних закладах, посвідчені начальниками, їх заступниками з медичної частини, старшими і черговими лікарями цих госпіталів, санаторіїв та інших військово-лікувальних закладів;

- заповіти військовослужбовців, а у пунктах дислокації військових частин, з'єднань, установ та військово-навчальних закладів, де немає державних нотаріальних контор, приватних нотаріусів, посадових осіб, що здійснюють нотаріальні дії, а також заповіти працівників і службовців, членів їх сімей та сімей військовослужбовців, посвідчені командирами (начальниками) цих частин, з'єднань, установ та закладів;

- заповіти осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі, посвідчені начальниками місць позбавлення волі.

Названі вище посадові особи зобов'язані негайно передати по одному примірнику посвідчених ними заповітів до державної нотаріальної контори чи державного нотаріального архіву за місцем постійного проживання заповідача. Якщо заповідач не мав постійного місця проживання або місце проживання заповідача невідоме, заповіт надсилається на зберігання до державного нотаріального архіву міста Києва.

Завідувач державного нотаріального архіву чи державної нотаріальної контори зобов'язаний перевірити законність заповіту, що надійшов на зберігання. У разі встановлення невідповідності його законові - не пізніше від наступного дня повідомити про це заповідача і посадову особу, яка посвідчувала цей заповіт.

Заповіт повинен бути складений так, щоб розпорядження заповідача не викликало неясностей чи суперечок після відкриття спадщини. Під час посвідчення заповіту від заповідача не вимагається подання доказів, що підтверджують його право на майно, яке заповідається.

Головне місце в будь-якому заповіті – призначення спадкоємців. Заповідач може призначити одну особу своїм спадкоємцем, заповівши їй усе майно, в чому б воно не полягало і де б воно не перебувало. Він може скласти заповіт, перерахувавши певні речі, які б він хотів залишити спадкоємцям. Заповідач може призначити кілька спадкоємців, розподіливши між ними своє майно.

Спадкодавець також має право доручити одному чи кільком спадкоємцям виконати за рахунок спадкового майна певні дії на користь третьої особи, яка названа в заповіті. Покладання виконання таких обов'язків на спадкоємця називається заповідальною відмовою, або легатом. Предметом заповідальної відмови можуть бути доручення спадкоємцям передати певну річ чи певну грошову суму третій особі (відмовоодержувачу).

Особливим видом заповідальної відмови є покладання на спадкоємця, до якого переходить житловий будинок, обов'язку надати іншій особі право довічного користування цим будинком або його частиною.

Якщо спадкоємець, на якого покладений обов'язок виконати заповідальну відмову, відмовиться від спадщини чи помре раніше від спадкодавця, то цей обов'язок переходить до того спадкоємця, який отримав відповідну частку спадщини. Заповідальна відмова відміняється, якщо пасиви спадщини перевищують її активи, або та частина заповіту, в якій передбачена заповідальна відмова, у судовому порядку визнана недійсною, або коли відмовоодержувач помре раніше від заповідача.

Якщо відмовоодержувач відмовляється від належного йому права, то відповідно збільшується частка майна того спадкоємця, на якого було покладено обов'язок виконати заповідальну відмову.

У ЦК не міститься правил щодо недопустимості призначення в заповіті строку виконання відмови. Тому якщо в заповіті такий строк призначений, то право на позов, а відповідно і початок перебігу позовної давності, починається саме з цього строку, звичайно за умови, що спадкоємець ухиляється від виконання заповідальної відмови.

Поряд із заповідальною відмовою заповідач може зробити ще одне розпорядження, яке має назву "покладання". Відповідно до покладання заповідач, не обтяжуючи спадкоємця заповідальною відмовою, може покласти на нього обов'язок виконати певні дії для загальнокорисної мети.

Так, заповідач може зобов'язати своїх спадкоємців надавати всім бажаючим можливість оглядати зібрану ним колекцію (наприклад, мінералів чи картин) або може зумовити порядок використання залишених ним рукописів чи листування, він також може зобов'язати своїх спадкоємців надавати його картини для організації безкоштовних виставок тощо. (Один з професорів Київського університету побажав, щоб його спеціальною бібліотекою мали можливість користуватися викладачі та студенти факультету, де він упродовж багатьох років працював.)

Відмінність заповідальної відмови від покладання полягає в тому, що за заповідальною відмовою доручення виконати певні дії робиться на користь конкретної особи, тобто при заповідальній відмові завжди вимагається наявність трьох суб'єктів: заповідача, обтяженого відмовою спадкоємця і відмовоодержувача, а під час покладання конкретна особа, яка має право вимоги, відсутня.

Виконання покладання може вимагати прокурор, зацікавлені організації, виконавець заповіту, обов'язок якого полягає в тому, щоб стежити за точним виконанням заповіту іншими спадкоємцями.

Складаючи заповіт, заповідач може передбачити, що на день його смерті спадкоємці за заповітом вже можуть померти або з якихось інших причин не побажають прийняти спадщину.

Підпризначення спадкоємця – призначення заповідачем додаткового спадкоємця у тому разі, коли основний спадкоємець, який вказаний у заповіті, помре раніше від заповідача або відмовиться від спадщини.

До заповіту може входити і розпорядження немайнового характеру (про поховання заповідача, бажання призначити опіку над неповнолітнім тощо).

У юридичній літературі більшість вчених позитивно ставиться до можливості складання заповіту під відкладальною умовою. Так, заповідач може передбачити в заповіті (і ця умова буде дійсною), що його син-наркоман лише тоді отримає спадщину, якщо упродовж певного часу вилікується.

Звичайно, заповідач не може зобов'язувати спадкоємців умовами, які обмежували б їх правоздатність чи виконання яких порушувало б закон, або суперечило б нормам моралі. Наприклад, неправомірною умовою одержання спадщини для дружини є заборона укладати повторний шлюб, для дочки - вимога укласти шлюб з певною особою, для сина - вибрати певне заняття тощо.

Законодавець встановлює свободу заповіту, тобто заповідач може скласти заповіт на користь будь-якої фізичної чи юридичної особи, держави, але разом з цим закон забезпечує права та інтереси так званих обов'язкових спадкоємців, тобто осіб, які, незважаючи на зміст заповіту, завжди мають право на певну частку спадщини.

До обов'язкових спадкоємців належать: неповнолітні або непрацездатні діти померлого (зокрема й усиновлені); непрацездатне подружжя; непрацездатні батьки (зокрема й усиновителі); утриманці померлого.

Наведений законодавцем перелік осіб, які мають право на обов'язкову частку спадщини, є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. Інші непрацездатні родичі померлого – брати, сестри, дід, баба тощо – не є обов'язковими спадкоємцями.

Незважаючи на зміст заповіту, обов'язкові спадкоємці мають право отримати не менше від двох третин частки спадщини, яка б належала їм за законом. Тобто право заповідача на вільне розпорядження своїм майном у такому разі обмежується. В обов'язкову частку входить і домашнє майно, і предмети домашнього вжитку, і вклади в банківських установах. Обов'язкова частка спадщини не обтяжується боргами спадкодавця.

Спадкоємцем може бути будь-яка правоздатна особа. Спадкова правоздатність не залежить від віку, статі, національності, громадянства. Разом з тим законодавець передбачив випадки, коли право громадянина стати спадкоємцем обмежується. Йдеться про так званих негідних або недостойних спадкоємців, тобто про спадкоємців, які усуваються від спадщини.

Чинне законодавство позбавляє права на спадщину осіб, які навмисне позбавили життя спадкодавця або когось із спадкоємців чи вчинили замах на їх життя. Ці особи не можуть бути спадкоємцями ні за законом, ні за заповітом. Не мають права стати спадкоємцями за законом: батьки, які позбавлені батьківських прав стосовно дітей, батьки і діти, які злісно ухилялися від обов'язків щодо утримання спадкодавця, якщо це доведено в судовому порядку.

Законодавець дає вичерпний перелік негідних спадкоємців. На нашу думку, це коло потрібно розширити. Так, доцільно до цієї категорії осіб зарахувати також і тих осіб, які погрозами чи насильством змусили заповідача скласти заповіт, або навпаки, не дали можливості йому скласти заповіт чи відмінити вже складений.

Якщо буде доведено, що заповіт був складений внаслідок погроз, Насильства, то у судовому порядку він може бути визнаний недійсним. Але таке рішення може істотно і не торкатись інтересів особи, яка змушувала спадкодавця скласти заповіт. Скажімо, один із братів змусив батька скласти Заповіт на його користь, позбавивши тим самим спадщини інших спадкоємців першої черги. За чинним законодавством, навіть якщо після смерті батька цей заповіт і буде визнаний недійсним, то такий син отримає спадщину як спадкоємець за законом першої черги.

Таку ситуацію повинен врахувати законодавець і врегулювати її. Звичайно, наявність наведених вище обставин повинна встановлюватися лише в судовому порядку.

14

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]