Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ лекцій.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
630.27 Кб
Скачать

3.5.Мережеві можливості Windows хр

У наш час найважливішим застосуванням комп'ютерів є створення мереж, які забезпечують єдиний інформаційний простір для багатьох користувачів. Наочно цей процес простежується на прикладі всесвітньої комп'ютерної мережі Internet.

Комп'ютерна мережа – це безліч взаємозв'язаних (через канали передачі даних) комп'ютерів, які забезпечують користувачів засобами обміну інформацією і колективного використання ресурсів мережі: апаратних, програмних і інформаційних.

Абоненти мережі – це об'єкти, які генерують або використовують інформацію в мережі (можуть бути окремі комп'ютери, комп'ютерні комплекси, термінали і ін.). Будь-який абонент підключається до станції.

Станція – це апаратура, яка виконує функції, пов'язані з передачею і прийомом інформації.

З'єднання абонента із станцією називається абонентною системою.

Для організації взаємодії абонентів потрібне фізичне передавальне середовищелінії зв'язку або простір, в якому розповсюджуються електричні сигнали, і апаратура для передачі даних. На основі фізичного передавального середовища будується комунікаційна мережа, яка забезпечує передачу між абонентними системами.

По територіальному розподілу розрізняють глобальні, регіональні і локальні комп'ютерні мережі.

Технічні пристрої, які виконують функції з'єднання комп'ютера з каналами зв'язку, називають мережевими адаптерами.

Поширеними є дві концепції побудови програмного забезпечення. У першій – програмне забезпечення орієнтоване на надання багатьом користувачам ресурсів загальнодоступного головного комп'ютера мережі -– файлового сервера. У другій концепції, яка називається «сервер» клієнта, програмне забезпечення орієнтоване не тільки на колективне використання ресурсів, а і на їх обробку в місці розміщення ресурсів по запитах користувачів.

Локальна обчислювальна мережа - це сукупність комп'ютерів і інших засобів ОТ об'єднаних за допомогою кабелів і мережевих адаптерів, що працюють під управлінням мережевої ОС.

Комп'ютер, підключений до обчислювальної мережі, називається робочою станцією або сервером, залежно від функції, що виконується. Застосовується технологія «клієнт\сервер». Файловий сервер використовується тільки адміністратором мережі і не призначений для вирішення прикладних задачзадач.

В д.в. Властивості системи (команда: Властивості Мій комп’ютерВіддалені користувачі) можна :

1) вибрати, яким чином комп’ютер буде використовуватися з іншого робочого місця;

2) встановити дозвіл на відправку запрошення віддаленому помічнику;

3) дозволити віддалений доступ до комп’ютера (обмежити час);

4) вибрати віддалених користувачів.

Додаткові відомості про мережу можна переглянути в д.в. Стан: Підключення по локальній мережі (Панель управлінняМережеві підключення).

Глобальна комп'ютерна мережа – Internet, яка зв'язує десятки мільйонів абонентів більшості країн світу, електронна пошта – поширена послуга мережі Internet.