Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ лекцій.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
630.27 Кб
Скачать

3.6.Архівація інформації

Програми-пакувальники дозволяють за рахунок застосування спеціальних методів «упаковки» інформації стискатистискати інформацію на дисках, тобто створювати копії файлів меншого розміру, а також об'єднати копії декількох файлів в один архівний файл. Застосування програм-пакувальників дуже корисно:

  • при передачі інформації по телефонних лініях (через модем);

  • при створенні архіву файлів.

Як правило, програми для упаковки (архівації) файлів дозволяє поміщати копії файлів на диску в стислому вигляді в архівний файл, витягувати файли з архіву, проглядати зміст архіву і т.д. Різні програми відрізняються форматом архівних файлів, швидкістю роботи, ступенем стиснення файлів при приміщенні в архів, зручністю використання.

Найбільш поширені програми-пакувальники мають приблизно однакові можливості і жодна з них не перевершує інші по всіх параметрах.

Архів (архівний файл) є набором з одного або декількох файлів(папок), поміщених в стислому вигляді в єдиний файл, з якого їх можна при необхідності витягнути в первинному вигляді. Архів містить зміст, що дозволяє дізнатися , які файли містяться в архіві:

  • ім'я файлу;

  • відомості про каталог, в якому міститься файл;

  • дата і час останньої модифікації файлу;

  • розмір файлу на диску в архіві;

Архіватори – це програми, призначені для стиснення інформації. Під стисненням розуміється кодування. Закодований файл займає менше дискової пам'яті, чим початковий. Процес стиснення називається архівацією, а результат – архівною інформацією.

Для того, щоб скористатися архівною інформацією, необхідно її розархівувати.

Найширше поширені програми-архіватори ARJ, PKZIP/PKUNZIP, RAR, WinRAR/WinZIP. Програма-архіватор задає тип архіву (у багатотомних архівів продовження архіву мають розширення з порядковим номером). Архіви, що самі розпаковуються, мають розширення .ЕХЕ.

Програми-архіватори WINRAR / WINZIP

Програма призначена для створення і управління архівними файлами. Це 32-х розрядна версія архіватора RAR для ОС Windows 95, 98 і NT, ХР. Програма забезпечує:

  • повну підтримку RAR і ZIP архівів;

  • високий ступінь стиснення;

  • стиснення мультимедіа файлів;

  • підтримку безперервних і багатотомних архівів;

  • відновлення фізично пошкоджених файлів;

  • підтримку додаткових функцій (коментарі, протоколювання помилок, кодування).

Архіватор працює в режимі управління файлами або архівами. При завантаженні автоматично включається режим управління файлами. Подвійне клацання на архівному файлі завантажує режим управління архівами.

У рядку стану міститься кнопка «Диск» і «Ключ » для введення паролю (за умовчанням значок Ключа має жовтий колір, після введення пароля – червоний). У середній частині рядка відображається розмір виділених файлів або поточний стан папки. Справа відображається загальна кількість файлів в поточній папці.

3.7.Total Commander та його використання

Totel Commander (колишній Wincmd) - файлова система для Windows (TM), подібний Windows explorer. Але Totel Commander використовує інший підхід: має поряд два вікна подібно до відомої файлової системи для DOS.

Ключові особливості Totel Commander:

  • - Клавішні функції, подібні оригіналу DOS. - Підтримка роботи з мишею.

  • Виділення, копіювання, переміщення, перейменування і видалення повних дерев.

  • Архіви створюються подібно до підкаталогів. Підтримується можливість легко копіювати файли з/до архіву. Відповідна архівуюча програма викликається автоматично. Цілком підтримуються pkzip, arj, lha, rar, uc2.

  • Меню призначені для початкового користувача.

  • Командний рядок використовується для простого вводу команд з параметрами, просто друкуванням програмного імені чи натиснення CTRL+ENTER або CTRL+SHIFT+ENTER.

  • Збільшена search-функція з повним текстовим пошуком в будь-яких файлах через багаторазове звернення.

  • П ідтримується можливість перегляду/редагування файлу за допомогою вбудованого внутрішнього редактора (F3/ F 4).

  • -Конфігурований кнопковий бар, щоб запустити зовнішні програми або внутрішні команди меню.

  • -Конфігуроване головне меню.

  • Версії Totel Commander від 4.0 до 7.04

Рядок заголовка містить зліва направо кнопку системного меню, назву програми, кнопки управління вікном програми.

  1. Рядок меню містить слідуючи пункти: Файл, Выделение, Команды, Сеть, Вид, Конфигурация, які містять команди виконання дій над файлами і папками, а також команди налагоджування програми. Рядок меню може бути змінений споживачем. У командах меню можливо виконати подальші дії, які не можуть бути виконаними за допомогою функціональних клавіш.

  2. Панель інструментів призначена для виклику команд меню через кнопки панелі, що наділені спливаючими підказками. Натисненням правої клавіші миші можливо відкрити місцеве меню, яке дозволяє замінити або видалити кнопки.

  3. Панель інструментів: Кнопки дисків - завантажується командою Сервіс→Параметри.

  4. Список Вибору диску завантажується командою Сервіс→Параметри.

Вільний і повний дисковий простір - вільний і повний дисковий простір на поточному об'ємі показаний в кілобайтах (1024 байта).

Звернення до кореневого/батьківського директорія (значок).

Клік лівої кнопки вимикачів (\) - звернення до кореневого каталогу поточного об'єму. Правої кнопки (..) - до батьківського каталогу.

Поточний каталог показаний безпосередньо вище вікна панелі та може бути редагованим для зміни шляху при пошуку нового каталогу.

Д ирективний екстрений Список і Історія - кнопка відкриває директивний екстрений список, до якого можна додати часто використовувані директорії. Стрілка вниз відкриває список недавно відвіданих директоріїв.

Магістраль позиції табуляції - дозволяє сортування списку файлів по імені, розширенню, розміру, даті, клацаючи по відповідній команді меню Вид. Клацання другого разу по такій же команді інвертує порядок.

Вікно панелі – показані імена файлів, розмір, дата, час останньої зміни і атрибути в поточному каталозі.

Число відібраних файлів – внизу вікна панелі відображається кількість дискового простору відібраних файлів. Після цього показаний дисковий простір, зайнятий всіма файлами у вікні панелі. Також показане число відмічених і повне число файлів.

Командний рядок - призначено для вводу команд саме з клавіатури. Максимальна довжина командного рядка обмежена 2047 знаками на Windows 2000, і 8191 знаку на Windows XP (максимум, підтримуваний цими операційними системами). Старі командні рядки збережені в списку історій.

Бар функціональних клавіш – клавіші від F1 до F8 можна активізувати відповідну функцію.