Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ лекцій.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
630.27 Кб
Скачать

3.2. Панель управління (самостійно)

Всі апаратні засоби комп'ютера, такі як мережа, система, екран, миша, клавіатура, модем, принтер і ін., настроюються за допомогою спеціальних програм, зібраних в одній спеціальній папціпапці Панель управління, доступ до якої виконують через

  1. Пуск/Головне меню/Настройка/Панель управління.

Потрібно вибрати значок, що цікавить вас, і клацанням миші розкрити діалогове вікно, яке може містити декілька вкладок, і виконати необхідні налагодження.

  1. Налагодження Головного меню

  1. контекстне меню Панелі задачВластивості - д.в. «Властивості: Панельзадач» вкладка «Настройка меню» панель «Меню «Пуск»;

  2. або переміщення об’єктів мишею;

  3. або к.м. кнопаки ПускПровідникГоловне меню.

Автостартуюча програма: помістити в папку С:\Windows\Главное_меню\Программы\Автозапуск. Поміщені сюди програми запускатимуться автоматично.

3.3.Системні програми для обслуговування ос (самостійно)

Службові програми призначені для діагностики і обслуговування комп'ютера, такі як дефрагментація диска, перевірка стану диска, ущільнення диска, інспектор мережі, майстер обслуговування, очищення диска, зведення про систему, антивірусні програми, резервне копіювання, архівація інформації та ін. Команда запуску:

  1. Пуск-Головне меню-Програми-Стандартні-Службові.

  2. Виконуючі файли програм знаходяться в C:\Windows\System32

  3. 1) Фрагментація дисків. При зберіганні файлів на диску комп'ютер поміщає їх в перше знайдене вільне місце (простір на диску) – фрагмент. Якщо файл цілком не поміщається в цей простір, частина, що залишається, зберігається в наступному і т.д. до розміщення всього файлу. Файл, який зберігається на диску в декількох місцях, називається фрагментованим. Наявність великої кількості фрагментованих файлів викликає дві проблеми: перша, комп'ютер працює повільніше звичайного, оскільки дисковий накопичувач витрачає додатковий час на пошук всіх частин файлу; друга, ОС складніше стежити за файлами, що приводить до помилок розміщення або файлів з перехресними зв'язками (перехресні файли). Для усунення фрагментації використовується програма дефрагментації Defrag.exe.

  4. Дефрагментація – це оптимізація або ущільнення. Програма аналізує диск, визначаючи, які файли розкидані, а потім пропонує рекомендований тип дефрагментації: Full Optimization (повна оптимізація) або Unfragment File Only (Дефрагментація тільки файлів). Повна оптимізація є найбільш надійним способом оптимізації диска і дозволяє значно прискорити його роботу.

  5. 2) Програма Очищення диска дозволяє звільнити місце на жорсткому диску; перевіряє диск і виводить перелік тимчасових файлів, непотрібних програмних файлів, які не жаль видалити

  6. 3) Перевірка диска (ScanDisk) – програма дозволяє перевірити жорсткий диск на наявність логічних і фізичних помилок. Після цього пошкоджені області можуть бути виправлені Перевірка виконується повна і стандартна.

  7. 5) Відомості про систему виконує збір відомостей про конфігурацію системи.

  8. 6) Перевірка реєстру – система завжди зберігає резервну копію реєстру, перевіряючи його при кожному перезавантаженні комп'ютера. При виявленні неполадок, реєстр автоматично замінюється на резервну копію.

  9. 7) Майстер обслуговування – утиліта дає можливість встановлювати параметри автоматичної загрузки програм обслуговування диску в зручний для користувача час.

  10. 8) Призначення завдання - для внесення змін в існуючий розклад обслуговування дисків.

  11. 9) Форматування диску – виконується для тестування на виявлення дефектних секторів та створення файлової логічної структури. Виконує Швидке та Повне форматування.

  12. 10) Антивірусні програми. Антивірусні програми, призначені для попередження зараження комп'ютерів вірусами та ліквідації його наслідків. Найпоширеніші з них - Doctor Web, Kaspersky, NOD, Avira, Avast та ін.

Комп'ютерний вірус – це комп'ютерна програма, яка намагається скопіювати себе з диска на диск, упроваджуючись в чутливі до вірусу файли. Під вірусами розуміють будь-які комп'ютерні програми, які написані спеціально для руйнування даних або апаратних засобів.

Віруси часто ховаються усередині інших програм, чекаючи подія, яка їх активізує. Віруси існують в пам'яті комп'ютера. Оскільки вміст оперативної пам'яті завжди стирається при виключенні комп'ютера, то вірус гине. При включенні комп'ютера і зверненні до тієї області диска, де знаходиться вірус, вірус знову відновлює свою дію.