Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Веб-дизайн.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
530.43 Кб
Скачать

2. Створення загальних посилань засобами html

World Wide Web (WWW) - розподілена гіпертекстова інформаційна система. Вона представляє зручний доступ до більшості інформаційних архівів Мережі. Особливістю системи є механізм гіпертекстових посилань, який дозволяє проглядати матеріали у порядку вибору цих посилань користувачем. Вибір матеріалу, що цікавить, може бути здійснений простим натисненням кнопки "мишки" на потрібному слові. У WWW існує велика кількість різного роду каталогів, які дозволяють орієнтуватися в Мережі, окрім цього користувачі можуть виконувати навіть видалені програми або дивитися фільми по Мережі. Такий сервіс не забезпечується іншими інформаційними системами Інтернет.

Гіпертекст - система зв'язаних слів і фраз, що дозволяє здійснювати навігацію між сторінками.

Гіпермедіа - середовище, засноване . на внутрішніх взаємозв'язках.

Розвинувши концепцію гіпертексту включенням в неї фотографій, відео, звуку, одержимо те, що відоме як гіпермедіа). Як же здійснюється пошук необхідного інформаційного ресурсу?

У Інтернет кожній машині приписана певна адреса, по якій до неї і здійснюється доступ.

Існує одночасно як числова адресація (так звана IP-адреса, що складається з набору чотирьох чисел, розділених крапками, наприклад 144.206.160.32), так і зручніша для сприйняття людиною система осмислених доменних імен. У Інтернет прийнята система адрес, яка базується на доменній адресі машини.

URL-адреса (Uniform Resourse Protocol) - уніфікована форма запису адрес документів в Інтернет.

Наприклад: http://www.books.Ua/ukr/index.htm#partl

Правила запису в цій формі такі, що дозволяють однозначно] визначити місцезнаходження документа Мережі. Адреса URL може складатися з чотирьох полів:

1) імені протоколу (http://, ftp://,...);

2) імені комп'ютера (www.books.ua);

3) шляхи пошуку документів на цьому комп'ютері (/ukr/index.htm);

4) посилання на певне місце усередині документа (#partl).

Можливість зв'язувати документи павутинням взаємних посилань -перша й головна відмінність Internet від усіх інших засоби розповсюдження інформації. Будь-яке посилання у HTML має два обов'язкових елементи:

1) джерело - зображення або фрагмент тексту (елемент документа), який розміщений між тегами <А> і </А>, натискування на який активізує посилання; р ;■ ~£ '.

2) пункт призначення - адреса документа, на який ведеться посилання.

В HTML перехід від одного фрагмента тексту до іншого задається за допомогою тега наступного вигляду:

<А HREF=" [адреса переходу] ">виділений фрагмент тексту</А>

В якості параметра [адреса переходу] може використовуватись декілька типів аргументів. Саме найпростіше - це задати ім'я іншого HTML-документа, до якого потрібно перейти. Наприклад:

<А HREF="index.htial"> Перейди до головної сторінки</А>

Такі фрагменти HTML-тексту, як правило, автоматично виділяються кольором або оформлюються підкреслюванням. Після натискання на текст "Перейти до головної сторінки", у поточне вікно буде завантажений документ index.htmi. Якщо у адресі переходу не вказаний каталог, перетер буде виконаний усередині поточного каталогу. Якщо в адресі переходу-Я вказаний сервер, перехід буде виконаний на поточному сервері. Якщо необхідно створити посилання на сторінку, що знаходиться на поточному сервері, але за межами поточвого каталогу, то записується:

«& HREF="../folder/index.htm">

Таким чином, можна розробляти цілі колекції документів без підключення до Internet, і тільки після тестування та кінцевої готовносту розміщати колекції документів в Internet цілком.