Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_Веб-дизайн.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
530.43 Кб
Скачать

Тема 4. Топологія Web-сайту. Навігація на Web-сайті. Створення гіпертекстових переходів засобами html

План лекції

1. Топологія Web-сайту.

2. Створення загальних посилань засобами HTML.

3. Створення контекстних посилань засобами HTML.

4. Створення гіперпосилань засобами HTML.

5. HTML форми.

Ключові слова: топологія Web-сайту, лінійна топологія, деревоподібна топологія, гібридна топологія, навігація, загальні посилання, контекні посилання, гіперпосилання, якір.

Список рекомендованої літератури

1. Вин Д. Искусство web-дизайна: Самоучитель.- СПб.: Питер, 2002.-224с: ил.

2. Гультяев А.К. WEB-дизайн от MACROMEDIA: Практическое пособие.- СПб.: КОРОНА принт, 2001.- 480с: ил.

27

3. Каллахан І. Ваша Web-страница. Проблемы и решения: ПрактД пособие.- Пер. с англ.- М: ЭКОМ, 2002.- 432с: ил.

4. Кирсанов Д. WEB-дизайн: кника Дмитрия Кирсанова.-СПб: Символ-Плю% 1999 - 376 с: цв. ил.

5. Федорчук А. Как создаются Web-сайты: краткий курс- СПб: Питер, 2000.- 224с: ил.

6. http://www.webmasterpro.com.ue/. >

1. Топологія Web-сайту

Складові частини сайту зв'язані не фізично, а віртуально. Кожний сторінка є цільною, закінченою композицією. Основні зв'язки між сторінками складаються у структуру, що відображає внутрішні зв'язки вмісту. Основними типами таких структур є деревоподібні (ієрархічніШ лінійні (послідовні, де матеріал сформований як логічний ланцюг). У більшості сайтів використовують і деревоподібну, і лінійну структури.

Деревоподібна будова сайту передбачає, що вміст кожної сторінки (крім першої) входить на правах підрозділу у сторінку більш високого рівня (можливо поруч з іншими підрозділами)(рис.1а). Така структура маєі початок - першу сторінку, корінь дерева (з нього зазвичай починається огляд сайту, хоча можна стартувати і з будь-якої іншої точки),- але не має кінця; можна спускатись і підніматись з одного рівня на інший і переміщуваться по горизонталі.

При лінійній будові матеріал сформований за логічним ланцюжком, наприклад, як глави однієї книги (рисіб). Лінійний ланцюг має початок і кінець.

Більшість сайтів використовують гібридну структуру. Наприклад, починаючи з ієрархічного каталогу статей, що об'єднані у розділи, кожну окрему статтю, якщо вона досить велика, можна розбити на декілька частин, що слідують одна за одною (рис. 1 в). У деревоподібному каталозі книжного магазину з кожної гілки - сторінки окремої книги - можна перейди до лінійної послідовності сторінок замовлення і покупки. Зворотня конфігурація, коли пучки деревоподібної структури виростають із вузлів лінійної, зустрічається рідше.Можливість генерації сторінок "на льоту" у відповідь на запити користувача і застосування динамічного HTML для створення "живих" сторінок, що змінюються у процесі прочитання і взаємодії з ними, розмивають чітку картину структури сайту, де, як на рис. 1, кожна сторінка символізується своїм прямокутником з визначеною кількістю с грілок-зв'язків. На багатьох сучасних сайтах практично неможливо точно визначити кількість їх сторінок і зв'язків.