Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Арсенюк (2008) - Комп'ютерні мережі. Частина 1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
6.63 Mб
Скачать

Надійність км – це інтегральний показник, до складу якого зокрема входять:

  • готовність;

  • ймовірність доставки пакету без спотворень;

  • безпека;

  • відмовостійкість.

Готовність або коефіцієнт готовності (availability) означає тривалість часу, протягом якого система може бути використана. Вона може бути поліпшена шляхом введення залишковості: Головні елементи системи повинні існувати в кількох примірниках, щоб при відмові одного з них працювали інші.

Для того, щоб система була високонадійною вона повинна бути високоготовною і забезпечувати збереження даних. Також повинна підтримуватися несуперечність даних.

Оскільки мережа працює на основі механізму передачі пакетів між кінцевими вузлами, то одною з головних характеристик надійності є ймовірність доставки пакету вузлу призначення без спотворень.

Безпека (security) це здатність системи захистити дані від несанкціонованого доступу.

Відмовостійкість (fault tolerance) це здатність системи приховати від користувача відмову окремих її елементів

Розширюваність (extensibility) означає можливість порівняно легкого додання окремих елементів мережі (користувачів, комп'ютерів, додатків, служб), нарощування довжини сегментів мережі і заміни існуючої апаратури потужнішою. При цьому принципово важливо, що легкість розширення системи іноді може забезпечуватися в досить вузьких межах.

Масштабованість (scabbility) означає, що мережа дозволяє нарощувати кількість вузлів і довжину зв’язків в досить широких межах без погіршення її продуктивності. Для забезпечення масштабованості КМ доводиться застосовувати додаткове комунікаційне обладнання і певним чином її структурувати.

Прозорість (transparency) КМ досягається в тому випадку, коли мережа представляється користувачам не як певна множина окремих комп’ютерів, пов’язаних між собою складною системою кабелів, а як єдина традиційна обчислювальна машина з системою розділу часу.

Прозорість може бути досягнена на двох різних рівнях на рівні користувача і на рівні програміста. На рівні користувача прозорість означає, що для роботи з виділеними ресурсами він використовує ті ж команди та процедури, що і для роботи з локальними ресурсами. На програмному рівні прозорість полягає в тому, що для доступу до виділених ресурсів додатку потрібні ті ж виклики, що й для доступу до локальних ресурсів.

Підтримка різних видів трафіка. КМ в першу чергу, призначені для спільного доступу користувача до ресурсів комп’ютерів. Трафік, що створюється цими традиційними службами КМ, має свої особливості і істотно відрізняється від трафіка повідомлень в телефонних мережах або, наприклад, в мережах кабельного телебачення. Однак 90-і роки стали роками проникнення в КМ мультимедійного трафіка з жорсткими вимогами до синхронності повідомлень, що передаються (інакше будуть спостерігатись спотворення). Трафік комп’ютерних даних характеризується надто нерівномірною інтенсивністю надходження повідомлень у мережу при відсутності жорстких вимог до синхронності їх доставки.

Особливу складність представляє поєднання в одній мережі традиційного комп'ютерного і мультимедійного трафіків. Оскільки „співіснування” двох типів трафіка потребує протилежних вимог до якості обслуговування.

Керованість мережі означає можливість централізовано контролювати стан основних елементів мережі, виявляти і вирішувати проблеми, що виникають під час її роботи, виконувати аналіз продуктивності і планувати розвиток мережі.

Сумісність (інтегрованісить) означає, що мережа здатна працювати з найрізноманітнішим програмним і апаратним забезпеченням, тобто в ній можуть бути різні ОС, які підтримують різні стеки комунікаційних протоколів, різні апаратурні ресурси і додатки від різних виробників. Мережа, що складається з різнотипних елементів, називається неоднорідною (гетерогенною). Якщо гетерогенна мережа працює без проблем, то вона є інтегрованою.