Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛМВ_Метод_Лаб _ 1-3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
188.93 Кб
Скачать

5) Принцип толерантності

Інтерфейс повинен бути гнучким і толерантним. Збиток, нанесений помилками користувача, необхідно знижувати за рахунок можливості відміни і повтору дій і за рахунок запобігання появ цих помилок шляхом аналізу різних форматів введення та розумної інтерпретації будь-яких розумних дій.

Інтерфейс можна робити більш-менш толерантним у залежності від того, які дані перевіряються і коли. Перевірка всіх полів разом по закінченні введення даних – практика поширена і іноді виправдана. При цьому толерантності системі додасть автоматичне підсвічування поля з неправильними даними, установка на нього курсора, плюс коротке, інформативне повідомлення в рядку стану.

Найбільше користувачі страждають від програм, які після закінчення введення в усі поля перевіряють всю форму, і в разі неправильних даних хоча б в одному з полів користувач виявляється знову один на один з порожнім бланком. Здавалося б, таке рішення жахливо безглуздо, але воно зустрічається дуже часто, у тому числі і в комерційних програмах.

Загалом перевірка невикористаних полів або полів, які ніяк не обробляються системою і становлять інтерес тільки для користувачів (в тому вигляді, в якому вони були введені), веде до зниження толерантності ПЗ.

Наприклад, перевірка того, що в полі приміток присутні тільки буквено-цифрові символи, надлишкова. Крім того, якщо користувач раптом захоче виділити що-небудь в цьому полі спецсимволів або за допомогою псевдографіки, у нього виникнуть проблеми.

6) Принцип повторного використання

Слід багатократно використовувати внутрішні і зовнішні компоненти і принципи поведінки системи, підтримуючи стійкість осмислено, а не просто за рахунок надмірності. Це сприяє зменшенню обсягу інформації, яку користувачам доводиться запам'ятовувати і про яку доводиться думати кожен раз заново.

Застосовуючи повторне використання зовнішніх і внутрішніх компонентів і рішень, що поширюються на всю систему, розробник може створити не тільки більш цілісний інтерфейс, але і дешевший продукт. Прагнення до однієї лише стійкості підвищує вартість розробки, та й у ряді випадків виявляється сізіфової працею. Потрібно прагнути до стійкості в контексті вирішуваних системою завдань і області її використання, стійкість в жодному разі не може бути самоціллю, інакше вона може виглядати дещо дурнувато і навіть приводити, як не дивно, до невдалих з точки зору несуперечності системам.

Багато прийнятих стандартів і загальновизнаних компонентів інтерфейсу користувача являють собою приклади невдалих спроб реалізації стійкості. Стандартні програмні платформи часом нав'язують розробнику погано продумані і невдало спроектовані рішення. Самі звичайні діалогові вікна, скажімо, можуть забезпечувати цілісність і при цьому бути дуже низькосортними, вибір стандартних гарячих клавіш виявляється випадковим і ніяк не відповідає принципу стійкості.

3 Зміст роботи

1. Вивчити середовище програмування Visual Studio 2008.

2. Розробити прототип інтерфейсу windows-програми у відповідності з основними принципами проектування інтерфейсу. Інтерфейс повинен бути достатній для виконання всіх сценаріїв з лабораторної роботи № 1.

3. Оформити звіт про виконану роботу, що включає в себе приклад використання кожного з 6 основних принципів проектування інтерфейсу.

4. Захистити лабораторну роботу.