Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiya_3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
84.48 Кб
Скачать

Візуальні ефекти в dhtml

Швидкість завантаження сторінок із сервера – важливий фактор юзабіліті сайту. Щоб забезпечити гарну швидкість завантаження, веб-дизайнери намагаються максимально зменшити використання «важкої» графіки в дизайні сайтів. Для цього графічні файли заміняють застосуванням спеціальних ефектів в DHTML. DHTML (Dynamic HTML) - дороблена динамічна версія HTML, що дозволяє створювати візуальні ефекти.

Які ж візуальні ефекти для дизайну сайтів доступні в dhtml?

До основних ефектів в DHTML відносять наступні:

  • переміщення елемента щодо сторінки сайту

    • вліт

    • виліт

    • спускати за словами

  • форматування елементів сторінки

    • зміна кольору рядка або абзацу

    • зміна фону

Використання DHTML для створення візуальних ефектів на сайті не впливає значно на завантаження сайту, пожвавлює зовнішній вигляд дизайну сайту, легко реалізується. Однак не всі браузери підтримують DHTML, тому в деяких з них візуальні ефекти DHTML відображатися не будуть.

Програми для створення сайтів. Html-редактори

Для створення веб-сайтів існує безліч різних програм. Одні з них є редакторами html, інші - редакторами серверних або клієнтських скриптів, а треті - редакторами таблиць css. Кожний веб-сайт складається з веб-сторінок, кожна з яких, у свою чергу, складається з коду мовою html, що відповідає за оформлення сторінки, і власне вмісту. Тому редактори html - програми, створення сайту без яких неможливо.

HTML-редактори можна розділити на дві умовні основні групи:

  • текстові;

  • візуальні.

Блокнот

Отже, самий вірний і надійний редактор - звичайний вбудований в ОС Windows текстовий редактор «Блокнот» (Notepad).

Notepad ++ - розширена версія звичайного блокнота, що поставляється окремо й зазвичай безкоштовна.

Microsoft FrontPage - html-редактор з пакета MS Office.

У режимі «HTML» користувач може переглядати й редагувати код створюваної веб-сторінки, а в режимі «Preview» може побачити як буде виглядати створювана веб-сторінка в браузері.

Macromedia HomeSite є одним з найбільш популярних html-редакторів. Цей редактор допомагає прискорити процес створення html-коду сторінок і сайту в цілому. Робочий простір ділиться на три частини.

У популярному візуальному редакторі Adobe Dreamweaver можна редагувати html-коди, причому робити це легко й невимушено.

Переваги й недоліки

До переваг текстових редакторів, таких як Блокнот і Notepad ++ відноситься їхня простота й доступність. Крім того, текстові html-редактори часто безкоштовні, не створюють «зайвого» коду, що дозволяє зменшити розмір веб-сторінки. Однак істотним недоліком таких редакторів є неможливість переглянути «на льоту» вид створюваної сторінки й необхідність гарного знання мови html.

До переваг візуальних редакторів відносять можливість відразу бачити, як буде виглядати веб-сторінка, наявність підказок і підсвічування тегів, можливість легкої й зручної вставки різних об'єктів у сторінку без знань мови html. Недоліком же візуальних редакторів є їхня вартість - гарні візуальні html-редактори платні. До того ж багато візуальних редакторів створюють «зайвий» код, що «поважчує» сторінку.

Серед клієнтських мов веб-програмування почесне місце заслужено займає Javascript. Мова Javascript була розроблена на початку 90-х років минулого століття фірмою Netscape. Спочатку ця мова розроблялася для взаємодії винятково із браузером Netscape Navigator.

Найпоширеніший приклад - заповнення реєстраційних форм. Клієнтський скрипт перевіряє дані у формі ще до відправлення на сервер і у випадку помилки вказує на неї. Інші дані при цьому зберігаються в динамічній пам'яті, і немає необхідності при помилці в одному полі введення ще раз повністю проходити процес заповнення. Інших подібних випадків, у яких застосування Javascript реалізує завдання, недоступні для статичних сторінок, ще безліч. Серед них: зміна вмісту сторінки у відповідь на дію користувача; створення спливаючих підказок; реагування на клацання миші, рух курсору.

Як додати javascript на веб-сторінку?

Існує два способи. Перший, як уже згадувалося, - це вставити програмний код javascript безпосередньо в html-код. Робиться це зазвичай в рамках тегу <head>, оскільки в цьому випадку сценарій javascript завантажується відразу, разом з усією сторінкою. Рядок вставки цього коду виглядає так:

<script type="text/javascript"> команди мовою javascript </script>

Другий спосіб - описати всі необхідні команди в окремому файлі й зберегти його з расширением .js. Тоді для підключення javascript до веб-сторінки потрібно буде вказати джерело з назвою файлу. Виглядає це так:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]