Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lektsiya_3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
84.48 Кб
Скачать

Серверні інструментальні засоби JavaScript

.

Що таке серверні скрипти?

Припустимо на сайті є якась захищена область, доступ до якої є тільки в деяких категорій користувачів, наприклад, адміністраторів. Для того щоб зайти в таку область, необхідно вказати свої дані: ім'я користувача й пароль, тобто авторизуватися. Тоді зміст, доступний авторизованому користувачеві, буде відрізнятися від змісту, видимого всім іншим. Як це відбувається? При натисканні кнопки «Увійти» на формі авторизації відбувається формування запиту веб-серверу. Сервер віддає керування серверному скрипту, що звертається до бази даних, знаходить там відповідний клієнтському запиту запис і обробляє його відповідно до сценарію. Таким чином, скрипт формує вміст сторінки залежно від отриманих даних, тобто динамічно, а користувач одержує тільки результат виконання скрипта - сформовану сторінку.

Для реалізації подібних і багатьох інших завдань серверні скрипти зазвичай взаємодіють із базами даних, що працюють під керуванням різних СУБД, таких як Oracle, MySQL, Microsoft SQL Server,Firebird і ін.

На відміну від клієнтських скриптів, які виконуються безпосередньо при завантаженні сторінки браузером клієнта, серверні скрипти вимагають попередньої компіляції. А тому для їхнього виконання необхідно спеціальне програмне забезпечення, що і встановлюється на серверах. До технологій веб-програмування, призначених для створення серверних скриптів, відносять PHP,Perl, ASP.NET, Ruby. Серед них найбільш популярними є технології PHP і ASP.NET, тому на них зупинимося докладніше.

Мова PHP була створена в 1994 році. Спочатку проектувалася як надбудова над дуже популярною тоді мовою Perl. Абревіатура PHP розшифровується як Hypertext Preprocessor - препроцесор гіпертексту PHP. Раніше ця абревіатура читалася як Personal Home Page Tools - інструменти для персональних домашніх сторінок (дослівно). Однак можливості PHP уже давно вийшли за рамки простих домашніх сторінок і тепер ця мова застосовується для створення веб-додатків різного ступеня складності.

ASP.NET- технологія веб-програмування від компанії Microsoft. Код для ASP.NET можна писати, використовуючи практично будь-які мови програмування (C#, Visual Basic.NET і JScript .NET). ASP.NET має перевагу у швидкості в порівнянні зі скриптовими технологіями, тому що при першому обігу код компілюється й міститься в спеціальний кеш, і потім тільки виконується.

Переваги й недоліки серверних скриптів

До переваг серверних скриптів порівняно із клієнтськими варто віднести:

  • вихідний код серверного скрипта недоступний для перегляду через браузер користувача - значить захищений від злому;

  • серверні скрипти дозволяють передавати дані серверу й одержувати відповідь;

Але є в серверних скриптах і деякі недоліки:

  • перш ніж виконатися, скрипт повинен бути відкомпільований або інтерпретований сервером;

6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]