Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова_робота_АГД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
211.97 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ІНСТИТУТ ФІНАНСІВ

УКРАЇНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

ФІНАНСІВ ТА МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

Методичні рекомендації

по виконанню курсової роботи

з дисципліни «Аналіз господарської діяльності»

для студентів напряму підготовки 6.030509 «Облік і аудит»

галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

всіх форм навчання

2012

Розробники:

к.е.н., зав. кафедри Чумак О.В.

к.е.н. Коваленко М.М.

викладач Стрибуль О.В.

Затверджено на засіданні

кафедри обліку і аудиту

Протокол № 1 від «28» серпня 2008 р.

ЗМІСТ

Вступ

1. Мета і задачі курсової роботи

2 Вимоги, які ставляться до курсової роботи

3 Структура курсової роботи та її обсяг

4 Послідовність виконання курсової роботи

4.1 Основні етапи роботи

4.2 Вибір теми курсової роботи, визначення мети й об'єкта дослідження

4.3 Попереднє ознайомлення з літературними джерелами за темою дослідження

4.4 Складання попереднього плану курсової роботи

4.5 Збір і аналітична обробка матеріалу для курсової роботи

4.6 Зміст курсової роботи

4.7 Написання курсової роботи та її оформлення

5. Тематика курсових робіт

6. Приклади оформлення плану курсової роботи.

ВСТУП

Успішне функціонування підприємств у сучасних умовах господарювання, незалежно від організаційно-правових форм та форм власності перш за все обумовлюється рівнем компетентності та творчої активності управлінських кадрів, ефективністю обраних ними засобів управління.

Розширення самостійності у прийнятті управлінських рішень поставило керівників та робочі колективи підприємств перед необхідністю оволодіння методами системного комплексного аналітичного дослідження показників господарсько-фінансової діяльності, за результатами якого можна віднайти оптимальні шляхи вирішення проблем в умовах ризику і невизначеності, виробити рекомендації щодо прийняття правильних управлінських рішень.

Запорукою правильності прийняття таких рішень стає високий рівень професіоналізму, знання особливостей функціонування підприємств обраної галузі в сучасних умовах, методів економічного аналізу наслідків їх господарювання.

Основне завдання економічного аналізу діяльності підприємств полягає в тому, щоб дати об'єктивну оцінку результатам господарсько-фінансової діяльності підприємства в цілому та окремих його ланок, з'ясувати недоліки в їхній роботі, виявити передовий досвід та внутрішньогосподарські резерви. У процесі оцінки застосовують найбільш раціональні та ефективні методи дослідження та розробляють заходи щодо покращення ситуації, яка склалася на підприємстві, та досягнення найкращих економічних результатів з мінімальним витраченням коштів.

Дисципліна "Економічний аналіз", що викладається студентам фінансового факультету, є однією з профілюючих дисциплін. У процесі вивчення даного курсу студенти повинні оволодіти методами, прийомами і технікою експериментальної оцінки та отримати знання, які необхідні для самостійного проведення всебічного аналізу результатів діяльності підприємства для подальшої розробки пропозицій, спрямованих на покращення досягнутих результатів господарювання.

Покращенню навичок самостійного проведення аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств сприяє курсова робота з економічного аналізу. Виконання даної роботи прилучає студента до активного мислення, усвідомленого визначення аналітичних засобів відповідно до цілей та завдань експертної оцінки та характеру причинно-наслідкових зв'язків між економічними факторами та наслідками їх дій.

Курсова робота з економічного аналізу виконується студентами 4-го курсу денної та заочної форм навчання за спеціальністю 6.050100 "Облік і аудит".

Дана розробка має за мету надання методичних рекомендацій щодо підготовки і захисту курсових робіт для того, щоб допомогти студентам засвоїти основні теоретичні положення економічного аналізу, сформувати у них вміння економічно грамотно проводити аналітичні дослідження показників діяльності підприємства та розробляти обґрунтовані рішення щодо підвищення ефективності діяльності суб'єктів підприємницької діяльності.

Курсова робота є заключним етапом теоретичного вивчення спеціального курсу й одночасно найбільш активною формою конкретного зв'язку теоретичного навчання з практичною діяльністю. При виконанні курсової роботи студенти на підставі конкретних матеріалів практики, передового досвіду та літературних джерел закріплюють теоретичні знання, набувають навичок самостійного проведення всебічного аналізу результатів діяльності підприємств.

Метою курсової роботи є набуття студентами навичок обробки необхідної економічної інформації, самостійного виконання аналітичних досліджень діяльності підприємства та оформ­лення його результатів. Завданням курсової роботи є освоєння та реалі­зація методики дослідження певного економічного явища чи процесу з'ясування економічної сутності об'єкта дослідження, визначення проб­лем для вирішення, оброблення економічної інформації, прове­дення економічного аналізу, формулювання й оцінка його результатів.

Виконання курсової роботи, як елемент процесу навчання, передбачає рішення наступних задач:

  • систематизувати, розширити, поглибити і закріпити отримані студентом у процесі вивчення курсу теоретичні і практичні знання з економічного аналізу, необхідні при вирішенні конкретних виробничих і економічних задач в області організації, методології і техніки економічного аналізу діяльності підприємств;

  • виявити знання діючих офіційних положень і наявної економічної літератури з економічного аналізу, уміння підбирати, узагальнювати і творчо застосовувати їх у практичній роботі;

  • виявити в студента навички критичної оцінки і детального аналізу діяльності підприємства, вивчення постановки в ньому аналітичної роботи для розробки рекомендацій з її удосконалення, а також розкриття невикористаних резервів підприємства для більш ефективного використання ресурсів;

  • розвинути навички самостійної роботи, залучити студента до активного мислення, усвідомленого вибору аналітичних прийомів згідно мети і задач аналізу та характеру причинно-наслідкових зв'язків між економічними чинниками і результатами їх дій;

  • опанувати методику наукового дослідження й експериментування при вирішенні розроблених у курсовій роботі проблем і питань;

  • залучити студентів до науково-дослідної роботи, збагатити досвідом і знаннями, необхідними при виконанні дипломної роботи.

При виконанні курсової роботи студент повинен показати глибоку теоретичну підготовку, правильне розуміння економічної суті і значущості питань, вміння самостійно і критично аналізувати роботу підприємства, виявляти невикористані внутрішньогосподарські резерви і вносити свої конкретні пропозиції щодо усунення виявлених недоліків, мобілізації винайдених резервів для підвищення ефективності діяльності підприємств.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]