Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова_робота_АГД.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
211.97 Кб
Скачать

4.5 Збір і аналітична обробка матеріалу для курсової роботи

Після складання плану роботи студент повинен приступити до детального вивчення відібраної літератури і до збору й обробки фактичного матеріалу.

При вивченні літератури рекомендується дотримувати визначеної послідовності. Починати слід з літератури, що розкриває економічний зміст досліджуваного питання для того, щоб одержати загальне уявлення про основні теоретичні питання теми. Після цього треба розглянути підручники і навчальні посібники, а також інструктивні матеріали. Потім - перейти до монографій і журнальних статей. Така послідовність у вивченні літературних джерел дозволяє поступово накопичувати і поглиблювати знання, йти від простішого до складного.

Ретельне вивчення основної літератури бажано зробити до того, як буде початий підбор фактичного матеріалу, тому що тільки глибоке і всебічне ознайомлення з усіма питаннями теорії і практики обліку й аналізу по літературних джерелах, що висвітлюють досвід підприємств галузі, дозволить критично вивчити діючу на базовому підприємстві практику економічної роботи, зі знанням справи підібрати необхідний для курсової роботи матеріал.

При читанні літератури необхідно робити виписки визначень, положень, записувати виниклі власні думки чи критичні зауваження по прочитаному. Виписки варто робити на окремих листках чи картках у виді цитат чи у формі викладу, написаного своїми словами. Зроблені записи доцільно групувати по окремих параграфах плану курсової роботи, для висвітлення яких вони призначені.

Студент повинен глибоко осмислити висловлення різних авторів, що стоять на різних теоретичних позиціях, і довести, які з них є, з його погляду, більш правильними. Обґрунтовуючи належним чином, студент може прийняти їхню думку цілком чи частково зі своїми доповненнями та виправленнями. У випадку незгоди студента з викладеними точками зору, варто довести їхню неспроможність, викласти свою думку, аргументуючи конкретними розрахунками, узятими з практики і т.д.

Збір фактичного матеріалу є одним з найбільш відповідальних етапів підготовки курсової роботи. Матеріали повинні підбиратися окремо по кожному параграфу розгорнутого плану курсової роботи.

При зборі й обробці фактичних даних у параграфах, що розкривають питання методики і техніки проведення аналізу, повинна бути зосереджена увага на характеристиці системи узагальнюючих, часткових і аналітичних показників, а також джерел інформації для їхнього одержання, опису методики розрахунку показників, заповненні заздалегідь підготовлених аналітичних таблиць за ряд суміжних періодів.

Основним джерелом інформації для збору необхідних відомостей є бухгалтерська і статистична звітність підприємства. Крім того, залучаються необхідні планові (бізнес-план, план соціального розвитку підприємства), облікові (первинний і поточний облік) та позаоблікові (рішення зборів акціонерів, акти, рішення та розпорядження по підприємству та ін.) джерела інформації.

Перед безпосереднім використанням даних річного звіту та інших джерел інформації з метою їх аналізу доцільно перевірити суттєвість, повноту, об'єктивність та узгодженість цих даних. Після перевірки правильності інформації, студент приступає до аналізу і оцінки діяльності підприємства за показниками обраної теми у тому порядку, який намічено у плані написання курсової роботи.

Зібрані практичні матеріали повинні бути систематизовані і згруповані у необхідному розрізі. Під час обробки потрібно використовувати статистичні та економіко-математичні методи - динамічних рядів, середніх величин, індексів, регресії, лінійного і динамічного програмування.

Виконуючи курсову роботу, студенти повинні широко використовувати електронну обчислювальну техніку, показати знання її можливостей і методики використання у своїй роботі.

Використання ПЕОМ може бути ефективним тільки у тому випадку, якщо вимагається зробити складні обчислення або обробити великий масив вихідних даних, тому вибір завдання для рішення на ПЕОМ є достатньо складною проблемою.

У процесі дослідження літературних джерел, і фактичних матеріалів (архівних джерел, звітності, реєстрів бухгалтерського обліку) необхідно пам'ятати, що у роботі повинен бути представлений дослідницький апарат: посилання на джерела, критика окремих точок зору та оцінка роботи автора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]