Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НЕ 2.2. сприймання.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
39.58 Кб
Скачать

Врахування процесуальних характеристик та способів сприймання простору

Відмінності в сприйнятті у школярів проявляються не лише в його кінцевому результаті, але і в процесуальних характеристиках. Одні учні при пред'явленні зображення швидко фіксують поглядом найбільш значимі пункти, деталі, охоплюють об'єкт в цілому. Інші роблять це повільно, розгорнуте в часі, шляхом поелементного порівняння ознак. Перші, як правило, вичленяють просторові співвідношення шляхом їх безпосереднього бачення, інші притягають для цього цілу систему висновків.

Виявивши ці відмінності у учнів, необхідно як можна продуктивніший використати їх в процесі навчання. Зокрема, стежити за правильністю, точністю сенсорних еталонів у перших і ні в якому разі не квапити других, намагаючись в той же час формувати у них раціональні способи сприйняття.

Великі індивідуальні відмінності виявлені і в чутливості до навчання. Деяким учнем досить невеликої кількості вправ для оволодіння раціональними способами сприйняття і аналізу зображень. Інші тривалий час зберігають звичні для них, але недосконалі способи аналізу. Для їх навчання необхідно використати наочні моделі об'єктів, ілюстрації способів їх перетворення, обведення олівцем елементів, що підлягають перетворенню та ін.

Врахування індивідуальної різниці сприймання тривимірного та двовимірного простору

У деяких дослідженнях були встановлені істотні відмінності між школярами при сприйнятті різних видів графічних зображень : одні школярі зазнають серйозні утруднення при переході від об'ємних зображень до креслення, інші - при переході від креслення до умовно-схематичного зображення, у третіх цей перехід здійснюється вільно. У зв'язку з цим школярі по-різному використовують наочний матеріал. Вид же використовуваного графічного зображення багато в чому визначає і спосіб створення зорового образу.

При тривалій роботі з одним видом зображення сприйняття людиною різних об'єктів і їх стосунків визначається способами його побудови, тим самим, у учня виробляється певне бачення предметів і явищ дійсності, а оперування іншими видами зображень утруднюється.

В процесі навчання учні постійно знаходяться в ситуації, що "вимагає того, що перекодувало інформації, отриманої в образній формі шляхом сприйняття різного наочного матеріалу"(И.С.Якиманская, 1980). У курсах фізики і геометрії, наприклад, діти оперують наочними малюнками об'єктів, пристроїв, схематичними зображеннями явищ і процесів, різними кресленнями. Проте знання про види умовних зображень, про правила побудови і читання креслень учні отримують порівняно пізно.

У зв'язку з цим доцільно розпочинаючи вже з молодших класів при викладі нового матеріалу використати різні об'єкти(об'ємні і плоскі), різні види їх зображень. У такому разі вікові відмінності в сприйнятті нерідко згладжуються, а засвоєння ряду учбових предметів(математики, креслення, фізики, анатомії та ін.) покращується.

Врахування різних видів сприймання

Як відомо, сприймання людини полімодальне, тобто включає результати роботи декількох аналізаторів. Тому для забезпечення повноти сприйняття необхідно, щоб вербально-логічна форма обов'язково поєднувалася з образною, текстовий виклад - з графічним представленням, зорове сприйняття - з практичними діями.

Учителі повинні будувати виклад матеріалу не з міркувань про те, як їм зручніше і простіше пояснити урок, а, орієнтуючись, передусім на те, наскільки ті або інші види сприйняття розвинені у дітей цього класу.

Одним з основних принципів ефективності сприйняття на уроці є обов'язкове поєднання сприйняття з розумінням. Розривати два ці процеси в часі абсолютно неприпустимо, оскільки інакше сприйняття втрачає одно зі своїх головних властивостей - свідомість. Найвиразніше ця вимога проявляється при організації сприйняття тексту, як учбового, так і художнього(особливо на нерідній мові).

Для адекватного сприйняття художніх текстів корисне введення образного компонента в сприйняття вербального(словесного) тексту у вигляді малюнків дітей або учителів. Обговорення цих малюнків, виправлення помилок, доповнення відомих і створення нових малюнків не лише стимулюватимуть повторне читання матеріалу, але і полегшать розуміння. На пізніших етапах навчання можна використати словесне малювання і тільки пізніше - пряме цитування.

Для дітей дошкільного і молодшого шкільного віку ефективною умовою розуміння тексту є драматизація розповіді, в процесі якої дитина може прийняти позицію одного з героїв, поміняти роль, розіграти увесь сюжет, ввести в нього нові лінії і ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]